Mandzsettagombok – Egy valódi gentleman útmutatójaMandzsettagombok – Egy valódi gentleman útmutatója

A mandzsettagombok múltja és jelene – népszerű férfiékszerek, amelyek az ingmandzsetta rögzítésére szolgálnak, és nem feltétlenül csak hivatalos alkalmakra.


Egy szürke öltönyös férfi, aki a mandzsettagombját rögzíti

A mandzsettagomb közel 800 éve a férfiruházat állandó eleme. Létezése előtt a szabók a gombokat csak dekorációként használták, és tűkkel, fűzőkkel és pántokkal fogták össze a ruhát. A 13. század folyamán a szabók gombokat kezdtek használni kötőelemként. Ám csak a reneszánsz utáni időszakban, az 1600-as év után vált Európa felsőbb rétegei ruházatának szerves részévé két, középen lánccal összekötött, díszített gomb, különösen Nagy-Britanniában.
Az ékszerészek elkezdték az úgynevezett "ujjgombokat" ezüstből és aranyból készíteni, amelyeket mintákkal martak vagy domborítottak, és gyakran értékes drágakövekkel voltak kirakva. A nemesség esküvők és egyéb különleges események emlékére használta őket, a mandzsettagombok viselése pedig az úriember jelévé vált. 1788-ban jelent meg az első ismert feljegyzés a „mandzsettagomb” szóról. 1845-ben Alexandre Dumas regényében, a Monte-Cristo grófjában megjelenik Danglars báró elegánsan díszített mandzsettáinak leírása, amely ihlette a francia szabókat a dupla, vagy "francia" mandzsetta gyártására. A francia mandzsetta 150 éve népszerű, mivel a mandzsettagombokhoz a legalkalmasabb. 

Fekete és ezüst mandzsettagombok dobozban

A mandzsettagomb viselésének szokása a 19. század folyamán terjedt el az egész világban. A késő viktoriánus időszakban a mandzsettagombok és az inggombok minden úriember öltözékének elengedhetetlen részét képezték. A legtöbb mandzsettagomb akkoriban a 17. századhoz hasonlóan két díszítőlappal készült, amelyeket lánc köt össze. 

Az 1920-as években az ékszertervezők feltalálták a T-oszlopot és a flip zsanérokat. Az 1930-as években bepattintható mandzsettagombok következtek. A gombolható ing népszerűsége az 1960-as és 1970-es években néhány évre visszafogta a mandzsettagombok iránti keresletet. Az 1980-as évek óta a francia mandzsettaingek visszatértek a férfi szekrényekbe, és mára az idősebb férfiaktól a fiatal szakemberekig minden korosztály körében népszerűek, lehetővé téve számukra, hogy kitűnjenek, és karakteressé varázsolják az öltözéket.

Mandzsettagombos mandzsetta


Alaptípusok kapocs szerint 

Bár sokféle mandzsettagomb kapható, a rögzítés szerint 4 alapvetőt ismerünk:

 

Ezüst mandzsettagombok bálna hátsó zárással

 

 

1. A bálnahát mandzsettagombjainak egyenes oszlopa van. A vége laposra fordul, párhuzamosan az oszloppal, így könnyen átcsúsztathatod a gomblyukon. A záráshoz egyszerűen csavarja vissza a végét, és a mandzsettagomb be van kapcsolva.  

Mandzsettagomb holdkővel és lánccal

 

 

2. A láncos mandzsettagombok a mandzsettagombok leghagyományosabb formáját képviselik. Két oldaluk van, amelyeket egy rövid lánc köt össze. Mindkét oldal különböző formájú és stílusú lehet, és általában megfordítható.

Mandzsettagomb fekete csomóval

 

 

3. A csomós mandzsettagombok funkcionálisan közel állnak a láncosokhoz, de két csomó van a végén. Általában selyem, kevésbé formális viselethez kötélszerű anyagból is készülhetnek a csomók – ezek a mandzsettagombok egy csónak kötélére hasonlítanak, és jól passzolnak a strandruhákhoz.

Golyós mandzsettagombok

 

 

4. A golyós mandzsettagombok az oszlop mindkét végén lekerekített fogantyúval rendelkeznek, könnyen kezelhetők, és egyszerűen átfűzhető a gomblyukon.

Vannak más kapcsolási típusok is, de ezek nem annyira elterjedtek, és többnyire az alaptípusok változatai.


 

 

Mandzsettagombos ingek

A legkönnyebben úgy tudhatja meg, hogy az ing alkalmas-e mandzsettagomb használatára, ha vagy egyáltalán nincs rávarrt gomb, vagy dupla mandzsetta van rajta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne használhatná őket más ingeken, a legtöbb inget úgy tervezték, hogy mandzsettagombot használjon, és a mandzsetta mindkét oldalán két egymás felé néző gomblyuk van.

Egy fehér inges férfi, aki a mandzsettagombját gombolja

 

Mikor viseljen mandzsettagombot

A mandzsettagombokat hagyományosan a férfiak hivatalos estélyi viseletéhez kötik (szmoking-együttes), de ma már bármilyen alkalomra viselhető. Mindaddig, amíg van egy hosszú ujjú inge, és a mandzsettán a szükséges lyukak megtalálhatók, szinte bármilyen ruhába beépíthet mandzsettagombot.

A gombokhoz hasonlóan a mandzsettagombok is sokféle formában, méretben, stílusban és anyagból készülnek. Általában kontrasztosabbak, mint egy gomb, és dekoratívabb lehetőségnek tekinthetők.

Kék mandzsettagomb kék öltönyhöz illesztve

 

Mandzsettagomb viselése hivatalos eseményeken

Az általunk megnevezett "black tie" események esetében elengedhetetlen a mandzsettagomb. A szmokingingek és a francia mandzsettával ellátott ingek csak mandzsettagombbal és szegecsekkel rögzíthetők. Mivel ez egy szigorúan meghatározott öltözködési kód, a férfi öltöny egyetlen dekorációja ebben az esetben a mandzsettagomb. Ezek néha drágábbak, mint maga az öltöny, és nagyon különleges formájuk lehet, amely jellemzi viselőjét. A megfelelően hordott mandzsettagomboknak kissé láthatónak kell lenniük hivatalos kabát viselésekor.

Ezüst mandzsettagomb négyzet alakú

A klasszikus mandzsettagombok jobb minőségű fémekből, mint például arany, ezüst vagy platina alkalmasak szmokinghoz, díszíthetők gyémánttal vagy egyéb drágakővel. De itt is az ékszer felfedi a tulajdonost, és a kevesebb néha több lehet. Mindenesetre egy kis luxus tökéletesen kiegészíti szmokingját.

A "white tie" stílus egy szinttel magasabb, mint az említett "black tie". Tartalmaz egy hosszú frakkot, egy egyszerű fehér inget és egy fehér csokornyakkendőt. Ezek az események általában egy kicsit szigorúbbak a formalitás és a hagyományok tekintetében, így a megfelelő mandzsettagombot is meg kell választani, lehetőleg elegáns fehér vagy gyöngyház.

Szabadabb kéz marad a mandzsettagombok kiválasztásakor kevésbé formális alkalmakra, mint például esküvők és ünnepségek, szórakozás, színházlátogatás vagy koncert. Üzleti találkozókon, hivatalos ebédeken és bárhol, ahol kabátot fog viselni, lenyűgözni fogja.

Férfiak egyforma öltönyben és mandzsettagombokkal egy esküvőn

Míg a legtöbbünktől nem várható el, hogy napi rendszerességgel viseljünk mandzsettagombot a munkahelyükön, viselése azt is jelenti, hogy kitűnik a versenytársak közül. Ha öltönyt visel a munkába, akkor biztosan nem követ el hibát, ha ingének mandzsettáját mandzsettagombok díszítik. 

A mandzsettagombok kiválasztása a viselt ing színétől is függ. Fehér ing esetén a mandzsettagombok nagyszerű módja annak, hogy az öltözködési szabályok megszegése nélkül felvidítsd az irodai ruhát. Mindenekelőtt kiváló lehetőséget jelentenek egy sima fehér ing megjelenésének javítására, amely önmagában semleges és tisztességes. Kék ing esetén a legjobb, ha kicsit konzervatívnak tartja a dolgokat, és játszik az ezüst mandzsettagombokkal, különböző formákkal és mintákkal. Alternatív megoldásként válasszon olyan kék árnyalatú mandzsettagombot, amely ellentétben áll az ingével.

Egy férfi rögzíti a mandzsettagombját

 

Rózsaszín ingnél célszerű rózsaszín gombokat választani, amelyek enyhe kontrasztban vannak az inggel. Az ezüst stílus szintén elegáns, így az ing kiemelkedik, miközben finoman kiemeli az ing ujját. Egy másik megoldás a sokszínű dizájn, de ügyelni kell arra, hogy tónusai ne „ütközzenek” az ing rózsaszín színével. 

Nincs pontos szabály a mandzsettagombok viselésére, és mindenki maga dönti el, hogyan hordja. Az általános ízlés azt diktálja, hogy semleges, lehetőleg sima ingekkel kell viselni, hogy ne legyenek túl feltűnőek és ízléstelenek.

Ezüst mandzsettagombok dobozban


Hogyan gondoskodjunk a mandzsettagombokról

Annak érdekében, hogy a mandzsettagombok a lehető legjobban nézzenek ki, fontos, hogy törődjenek velük, és a megfelelő módszereket alkalmazzák a különböző anyagokhoz. Hiszen ez egy férfi ékszer, és akkor tűnik ki a legjobban, ha jól karbantartott. 

 

 

Sárgaréz, réz és acél mandzsettagombok

Használjon háztartási fémtisztítót a sárgaréz és réz ékszerek polírozásához. A tisztítószereket azonban takarékosan használja, a rendszeres gondozás miatt a mandzsettagombok újszerű megjelenésűek maradnak.

 

Mandzsettagombok nemesfém felületkezeléssel (vermeil)
A vermeil nem rajong az izzadságért és a vízért. Tisztítsa meg a darabokat száraz ruhával finoman polírozva, és tárolja egy zacskóban.


Különféle mandzsettagombok gyűjteménye

Arany
Minden törődést és figyelmet érdemel, még az olyan erős dolog is, mint az arany. Ha szeretné megőrizni szépségét és fényét, finoman dörzsölje át puha sörtéjű fogkefével és meleg vízzel.

Platina
A platina nem fakul el vagy mattul el, de idővel a platina ékszerek ragyogó felületén, oxigén hatására, patina képződhet. Érdekes lehet, de ha azt szeretné, hogy újszerűek legyenek, akkor fogkefével és meleg vízzel finoman tisztítsa át őket.

Ezüst mandzsettagombok
Az ezüst érzékeny a vízre, és idővel az oxidálódik. Polírozhatók puha kendővel, vagy ezüst fényezőszerrel átitatottal. Ha ezüstdarabokat nem visel, tárolja azokat a kis zsákocskákban.

Ezüst mandzsettagombok mintával


17.03.2023


További cikkek