Kerülje a következő esküvői értesítőkkel kapcsolatos hibákat.Kerülje a következő esküvői értesítőkkel kapcsolatos hibákat.

Hogyan írjunk tökéletes szöveget esküvői értesítőre? Esküvői értesítő készítésekor ne hagyjon semmit a véletlenre és figyeljen minden apró részletre.

 

Az esküvői értesítő célja, hogy a vendégeket ellássa minden szükséges információval, ami a nagy napot illeti. Segítségével ugyanakkor felkínálhat egy kis ízelítőt ízléséből, amiből a nagyobb adagot az esküvőn élvezhetik. És mivel az értesítő nemcsak az első benyomást formálja, hanem közvetlen felhívás a részvétel megerősítésére is, kulcsfontosságú tényező az esküvői tervezés kezdeti szakaszában. Ezért hibátlannak kell lennie, és Önnek, mint alkotójának, minden részletre ügyelniük kell.

Előfordulhat viszont, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is, mégis hibásan kerül a meghívottak kezébe. A jó hír az, hogy most közösen megtekintjük a lehetséges hibákat, hogy előre tudjuk, mire kell odafigyelni.

 

Elírás

A nyelvtani vagy stilisztikai hiba, bár első látásra nem látható, gyakran zavaróbb, mint a kis tervezési szabálytalanságok. Ezenkívül óriási faux pas. Ezért ne csak Ön, hanem legalább két másik személy is többször gondosan nézzen át minden szót. Ha bizonytalan valamiben, olvassa át egy tapasztaltabb ember, mint egy újságíró vagy egy tanár. Vigyázzon a mindenféle web oldalakon található inspirációkkal, melyek nagyon csábító "esküvői értesítők vagy szövegeket" kínálnak.

 

Hiányzó dátum vagy időpont…

Ugyanilyen könnyen kerülhetik el figyelmünket a hibák, melyek a nagy nap dátumát vagy idejét illetik. Győződjön meg róla, hogy nem hagyott ki semmit, hogy az értesítőn feltüntetett esküvő napja (pl. Szombat) megfelel a naptárban lévő dátumának, és hogy a dátum és az időpont mindenki számára érthető formában legyen. Például némely országokban a dátumot szokás a hónappal kezdeni, ezért a szóbeli kifejezése megfelelőbb lehet – 2019/5/3. Vs. 2019. május 3..

 

... vagy helyszín

Ne támaszkodjon arra a tényre, hogy elegendő a szertartás és a fogadás helyének rövid leírása. Legyen egyértelmű, hogy senkit se zavarjon össze. Hiszen nem szeretné, ha a vendégek vagy navigációs rendszereik maguk szerint magyaráznák meg az utat, és ennek eredményeként, netalán más esküvőre érkezznének meg.

 

Pontosan kit szeretne meghívni?

Ha csak a szülőket szeretné meghívni, ne írja a meghívóra "Kovács család", írja csak "Kovács úr és neje" vagy a teljes neveket. Ha egy jó ismerősét hívja meg, és a párválasztást rá bízza, írja le nyíltan "Novák kisasszony/úr és vendége"

 

„Csak felnőttek“ helytelen, nem illő

Ismerjük el, hogy a "Csak felnőttek" vagy "Gyerekek nélkül" esetleg ennek bármilyen vicces formája sem a legmegfelelőbb forma. Ha az esküvőjén nem szeretne gyerekeket, egyszerűen csak ne írja nevüket a meghívóra.

 

Ügyeljen a titulusokra

Az egyetemi titulusok helyes írása és rangsorolása nem kevésbé fontos, mint maga a név. Ha bizonytalan egyes vendégek titulusában, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot a vendég hozzátartozóival.

 

A kevesebb több

Ne töltsön be minden szabad helyet szöveggel, legyen az rövid és tényszerű. Szűkítse a költői idézetet egy rövid mottóra, két soros szöveg teljesen elegendő.

 

Matricák lakcímmel

Garantált módja annak, hogyan tegyük tönkre az értesítőket, meghívókat, ha a lakcímeket öntapadós címkére nyomtatjuk, majd azokat a borítékra ragasszuk. Az egyetlen elfogadható forma, ha kézzel írjuk vagy professzionális kalligráfiával. Manapság modern megoldás a saját tervezésű bélyegzők készítése, amely kifejezetten erre az alkalomra készül, és a betűtípusa megegyezik az esküvői értesítőkben használttal.

 

Kevés (vagy túl sok) értesítő lap

Ne feledje, hogy az értesítőket nem küldjük személyenként minden egyes vendégnek, hanem minden háztartásnak. Másrészt gondoljon azokra az Ön által tisztelt személyekre, akikről tudja, hogy az esküvőn nem tudnak megjelenni fontos, halaszthatatlan teendőik miatt, ennek ellenére is kell, hogy értesítőt, meghívót kapjanak. Szintén fontos, hogy legyen egy kis vészhelyzeti tartalék, ez a borítékokra is vonatkozik.

 

RSVP

Vagy a "Répondez, s'il vous plaît", vagyis a hivatalos válaszadási kérelem és a részvétel megerősítése több szempontból is különleges figyelmet igényel:

  • Először is, egyértelműen tudassa a válaszra várt határidőt.

  • Az RSVP értesítésnek postai bélyegeket kell tartalmaznia a visszaküldéshez . A válaszborítékot mérjük le, annak súlyát hasonlítsuk össze a jelenlegi postai tarifákkal, és győződjön meg arról, hogy a csatolt bélyegek értéke elegendő.

  • A válaszborítékra ne felejtse el, ráírni saját lakcímét.

  • Ön dönti el, hogy az RSVP magában foglalja-e az esküvői menü kiválasztását és egyéb részleteket. Természetesen, ismernie kéne egyes vendégek különleges táplálkozási igényeit.

  • A vendégek "B listája" kicsit kényes, érzékeny téma. Ha még is úgy dönt, hogy küld második fordulót is, győződjön meg arról, hogy az RSVP dátumát frissítette.

 

 

Ceruzával írt esküvői értesítők vintage stílusban

Helytelen időzítés - mikor kell elküldeni az esküvői értesítőket

Az értesítők elküldésének optimális időpontja kulcsfontosságú. Egyrészt a pénzügyek tervezéshez miatt szükség van a végső vendégszámra, viszont a visszajelzést nem kérheti túl korán. A túl korai válasz számos rizikót rejthet, melyek tervváltoztatást eredményeznek - párok szakítása- és ehhez hasonló problémák, amelyek végső hatása nagyon stresszes lehet.

Az értesítőket 3 hónappal és az RSPV elküldése 4 - 6 héttel az esküvő előtt a legtöbb esetben kielégítő. Van még egy alternatíva, amelyben a értesítőn kívül a vendégnek küldhet egy dátumot megrendelő kérvényt (legfeljebb 12 hónappal előre).

 

Ne beszéljen az ajándékokról

Az ajándékokról beszélni, vagy egyáltalán felhozni az ajándékozás témáját nem etikus, még akkor sem, ha semmiféle ajándékot se szeretne. Ezért ezt teljesen engedje el. "Kérjük, semmilyen ajándék" ugyanannyira nem illő, mint a célzások, utalások a pénz jellegű ajándékra, vagy bármilyen más ajándékokra.

Az egyetlen kivétel a gyengéd megjegyzés, hogy elfogadja a jótékonysági pénzügyi hozzájárulásokat. Viszont ügyeljen arra, hogy ne erőszakos módon legyen átadva, legyen ez egy lehetőség, nem elvárás.

 

Meghívó exkluzív eseményekre

Ha egy szűkebb, zárt közösség számára készít partit, válasszon egy diszkrétebb meghívási formát, például meghívót küldje az értesítő mellékleteként.

 

Óvatosan a humorizálással

A vendégek számát és sokféleségét tekintve nehéz lehet olyan humoros hangnemet találni, amelyet a legtöbbjük pozitívan értékel. Ha mégis csak megpróbálja, legyen magával szemben kritikus, és ne féljen megváltoztatni a véleményét. Az esküvő örömteli esemény, viszont az Ön kötelessége nem a vendégek korai szórakoztatása a lagzi előtt. Ezért csak óvatosan a vicces szövegekkel.

 


04.04.2019


További cikkek