Karkötők – Hogyan válaszuk a ki megfelelőt?Karkötők – Hogyan válaszuk a ki megfelelőt?

Ekkora karkötő választék és csak két csukló? Ne essen kétségbe, írásunkban részletes információkat talál, melyek segítségére lesznek a megfelelő ékszer kiválasztásában.

 

A megfelelő stílus kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni - a kéz és a csukló formáját, milyen alkalmakkor szeretné viselni, fontos az anyag, amelyből készült, tervezés, ha esetleg más ékszerrel is szeretné kombinálni.

 

KÉZ ÉS CSUKLÓ FORMA

A csukló vastagsága

Egy remek módszer arra, hogyan kapjunk objektív elképzelést a csukló vastagságáról, annak körbefogása a hüvelyk- és mutatóujj segítségével. Hogyha az összeért ujjak és csukló közt hézak marad, azt jelenti, hogy csontok véknyak. Ha az ujjak éppen csak összeérnek, az közepesen vastag csontra vall, és hogyha az ujjak nem érnek össze, vastag csontról beszélünk.

A csuklók vastagsága sokat elárul a teljes kéz struktúrájáról. Ha megközelítik a tenyér szélességét, akkor a karkötők nagy része illeni fog. Túl keskeny csuklóra masszívabb modelleket választhat, amelyek súlyúkkal és térfogatukkal kompenzálnak.

Erős csukló, ellenkezőleg, lazább karkötőket, például láncokat igényel. A mozgás benyomását keltik, és a szélesebb csontokat is szépen elfedik. Ideális egyszerre több, vékony karkötőt viselni.

Abban az esetben, ha szeretné kihangsúlyozni a csukló természetes méreteit, válasszon hozzá hasonló karkötőtőket - vastagabb csuklóhoz masszívabbat és fordítva.

Egy jó tanács azok hölgyek számára, akiknek csuklójuk vastagabb és szeretnék optikailag szűkíteni: viseljen "bangel" típust, esetleg lapos szövésű modellt (nem kizárva a bőrt). Kerülje a masszív modelleket, gyöngyöket és a nagyon vékony fém vonalakat.

Hasznos tipp keskenyebb csuklóval rendelkező férfiaknak: ideálisak a dupla soros bőr karkötők, közepes nagyságú gyöngyök és masszívabb fémzárak (mint pld. hajóhorgony). Kerülje a széles karpereceket és vastag láncokat.

 

A kéz formája és hossza

Több darab karkötő felhalmozásával egyensúlyt érünk el az aránytalan hosszú kezeknél. A kéz rövidebb lesz, és a test többi részéhez viszonyítva szimmetrikusabb hatás kelt.

Természetesen a rövidebb kezek esetében nem ajánlatos ez a módszer. Egy decens, vékony karkötő teljesen megfelelő. Karkötők sokasága elrejtheti a kéz legszűkebb részét, és az optikai rövidítésen túl formátlanná tenné.

Ami a kéz és az ujj formáját illeti, ha hosszú és gyengéd, próbálja ki a záras/karabinos karkötőt, mely lehetővé teszi, hogy a karkötőt a csukló fölé helyezze. A pufibb formákkal csak óvatosan! Nekik jobban illik a lezserebb stílus, a szűk karkötők még rövidebbé és vastagabbá tehetik őket.

 

Arany karkötők

 

KARKÖTŐ ALAP TÍPUSAI

A Bangle merev, kör alakú vagy enyhén ovális alakú, tipikusan fémből készült, karperec. Díszítetheti drágakő vagy gyémánt. A piacon megtalálhatók mind a záras és a zár nélküli fajták is.

Arany karkötő

Csillogó arany karperec cirkóniákkal

A láncos karkötők láncszemekből állnak össze, melyek többnyire fémből készülnek. Az anyagon (konkrét fém) kívül méretükben is különböznek, és az elképzelhető összes méretben megtaláljuk őket.

Arany Anker karkötő

 

 

Medálos, mely általában a láncon lóg. Gyakran egy személyt szimbolizálnak, helyet esetleg szentimentális tárgyakat.

Arany kétszínű karkötő medálokkal és cirkonnal

Arany karkötő medálokkal és cirkóniákkal Balasia 5

 

 

Felfűzött, többnyire gyöngyből készülnek. Ez a típus flexibilis, széthúzható. Drágakővel is kiegészíthető.

Arany felfűzött karkötő

Golyós kék karkötő arany elefánttal

 

 

Cuff, hasonló, mint a bangle, avval a különbséggel, hogy a kör (vagy enyhe ovális forma) nem teljesen zárt.

Arany karika karkötő cirkoncseppekkel

Arany karika karkötő Keissy

 

Tenisz karkötő, egy sor egymás után illeszkedő, egyedileg beállított drágaköveket, esetleg gyémántokat tartalmaz. Ezek karkötők speciálisan készülnek, hogy tökéletesen illeszkedjenek a csuklóhoz.

 

Gyémánt tenisz karkötők

 

ALKALOM

 

Mindennapi viselet

Attól függően, hogy milyen a munkakörnyezete, van-e előírt "dress-code", és attól, hogy milyen hatással szeretne lenni kollégáira és ügyfeleire, az ékszereknek mindig összhangban kell lenni öltözékével.

A formális üzleti outfithez, kosztűmhez és öltönyhöz, szelíd, konzervatív karkötő illik. Egy finom karperec vagy véknyabb lánc teljesen elegendő.

Lazább körülmények között, élénkebb és feltűnőbb darabokat is választhat, durvább anyagokból. Csak ne felejtse el szem előtt tartani napi tevékenységeit, hogy az ékszer azok elvégzése közben ne zavarja.

 

Hétvégi szórakozás

A hétvégi tevékenységek jellege elárulja, hogyan szépítse kezeit. Vásárlás a barátnőkkel? Viseljen több karkötőt egyszerre. Csak arra ügyeljen, hogy azok összhangban legyenek, legyen bennünk valami közös, pld. a fém színe.

A családdal töltött idő a legmeglelőbb alkalom a pici, színes medálokra. Jól megjegyezhetőek és idővel értékes emlékek fűznek majd hozzájuk.

Ha pedig farmer típusú, habozás nélkül vegyen elő tömör karperecek és ezüstláncokat.

 

Esti kiruccanás

Randi, diszkó, vagy egy baráti vacsora ezek a legjobb alkalmak arra, hogy figyelmet keltsünk és elvarázsoljuk környezetünket. Engedje szabadon a fantáziáját, inspirálódjon, kombinálja a stílusokat és az anyagokat. A táncparketten tündököljön modern designba ágyazott csillogó drágakővel. Étteremben próbáljon ki valamit a "tenisz" stílusban.

 

Különleges alkalom

Az esti ruhák különleges anyagaihoz - selyem, bársony és szatén - válasszon nem kevésbé pompázó karkötő. Legyen az egy gyönyörű drágakő, mely kézzel készített "cuff" modellben tündököl, vagy egy többszörösen körbefutó gyöngy, esetleg antik családi gyöngy.

 

ÓVATOSAN A KARÓRÁVAL

 

Ideális megoldás, hogy ha a karórát a domináns kézen viseljük és a karkötőket a másikon. Viszont, ha szeretnénk, hogy egyik kezünk teljesen szabadon maradjon, mindkét kiegészítőt viselhetjük ugyanazon a kezünkön. Néhány tipp:

  • elegáns ezüst karórához próbáljon ki láva kőből készült gyöngyöket ,

  • sötét bőrből készült órákhoz válasszon hasonló maszkulin karkötőt, mondjuk egy kerékpárlánc stílusút,

  • színes karórákhoz, tengeri téma által ihletett karkötő,

  • és a sportos karórához bőr "cuff".

 

FÉRFI SAJÁTOSÁGOK

 

Előfordul, hogy az úriembereknek nincs bátorságuk vagy elegendő önbizalmuk a karkötő kiválasztásakor. Ezek viszont egyáltalán nem indokoltak, hogy ha követ néhány egyszerű szabályt.

A bőr karkötő mindig nagyszerű választás. Egyedül arra figyeljen, ha színes bőrt választ, hogy a oufitje tartalmazza azt a színt, például egy azonos színű övet.

A gyöngyök párosításakor ez egy kicsit bonyolultabb, mert a szín mellett figyelembe kell venni a méretet, az alakot és a textúrát is. A gyöngyök könnyen vonzzák a figyelmet, így a lehető legjobban kell illeszkedniük a teljes külsőhöz és hangulathoz.

Az acél tökéletesen kiegészít szinte mindent, csak győződjön meg arról, hogy más elemek nem készültek színesfémből. Ez fordítva is igaz - nemesfémből készült karkötők esetén, kerülje a hideg tónusú acélt a szemüvegkeretekben, vagy a nyakkendőtűben.

A réz szintén egy nagyon decens dizájnelemet képez. Az árnyalatai az "új érme" és a "majdnem zöld" között lehetnek. A trükk az, hogy ugyanolyan árnyalat legyen egy övön is, vagy egy mandzsettagombon.

Kétszínű arany karkötő Layth

Arany karkötő

 


08.02.2019


További cikkek