Karkötő vagy bokalánc stílusos nyári kiegészítőkéntKarkötő vagy bokalánc stílusos nyári kiegészítőként

A bokalánc nem csupán egy szórakoztató és egyedi módja az ékszerek viselésének. Hosszú történetük és jelentőségük van. Noha népszerűségük az évek során ingadozik, továbbra is az ékszerviselési trendek meglehetősen kiemelkedő részét képezik.


Egy nő nyári ruhában a tenger melletti mólón, lábán medálos bokalánc

 

Mi az a bokalánc?

Szinte bármilyen szabványos csuklókarkötő hordható lábkarkötőként is, feltéve, hogy a méret megfelelő.

És bár sokféle bokalánc létezik, a legnépszerűbbek az egyszerű boka karkötő, amelyeknek egyetlen medálja van. A bokán való elhelyezkedés miatt a bonyolultabb láncokat nehezebb viselni. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a lábon és a csuklón lévő karkötő ugyanaz az ékszer, de más testrészen hordják.

Ezüst bokalánc a lábon egy strandon


Történelem

A bokalánc nem egy új kiegészítő, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy még több ékszert lehessen eladni. Ez egy régi szokás, amelynek sok szimbolikus jelentése van. 

Az első bizonyíték arra, hogy a bokán is viseltek ékszert, akkor lelhető fel, ha az időben mintegy 4500 évet visszamegyünk Mezopotámia ősi civilizációjáig. Pontosabban a környékről feltárt sumér sírokban. Ezek az ékszerek különböző típusú kövekből és fémekből készültek. A bokaláncok különösen népszerűek voltak a keleti kultúrákban, ahol szintén eltérő jelentéssel bírtak, és gyakran jelezték a társadalmi státuszt.

Indiában a házas nők családi állapotuk jeléül viselték őket. Általában több medál is volt a bokájukon, így lehetett hallani a nő sétálását. Egyesek szerint ennek célja az volt, hogy férjeik és családtagjaik tudják, hogy jön, és üdvözölni tudják, és ne mondjanak semmi rosszat, amit esetleg nem szerettek volna, hogy haljon.

Ezüst bokalánc csengőkkel

Az ókori Egyiptomban a bokalánc viselésének célja társadalmi státusz feltárása. Minél kidolgozottabb az ékszer, annál magasabb egy nő rangja. Ez általában azt is jelentette, hogy egy gazdaghoz ment férjhez. Ezzel szemben az ókori Egyiptom rabszolgái bőrből vagy csak zsinórból készült bokaláncot viseltek. Ha „középosztálybeli” polgár lenne, viselhetne vasból vagy esetleg ezüstből készült láncot. Az aranyat csak a felső osztálynak tartották fenn.

Míg egyes hagyományok megmaradnak, és az olyan országokban, mint India, a nők még mindig jellemzően bokaláncot viselnek esküvői ékszereik részeként, ez a tendencia átkerült a nyugati kultúrába testékszerek részeként.

Egy indiai nő száriba öltözve, ezüst láncokkal, kis medálokkal a lábán


Bal vagy jobb?

Számos ok és legenda létezik arról, hogy melyik lábon viseljük láncot. A jobb bokán lévő karkötő állítólag azt jelenti, hogy az illető szabad és nincsenek kötelezettségei, de azt is, hogy társat keres. A bal bokán lévő karkötő azt jelenti, hogy a személy jegyes vagy házas. A bokalánc viselésének másik oka, különösen talizmán medál esetén, hogy az amulett közel van a talajhoz, és jobban megvédi viselőjét.

A mai láncot viselők többsége azonban minden különösebb jelentés nélkül hord bokaláncot a bal lábán.


A szín beszél

Úgy tűnik, a bokakarkötő kiválasztásakor a szín a meghatározóbb, mint a láb, amelyen viselőjét díszíti majd. Ha ajándékba szeretné adni, válasszon a közvetíteni kívánt üzenet szerint. Amikor saját részre szánod az ékszert a szín nem számít annyira.
 

Fehér bokakarkötő kagylókkal
Fehér karkötő

A fehér a tisztaság és az ártatlanság színe. Bármilyen típusú ruhához illik, így ha bizonytalan a választásban, a fehérrel nem ront el semmit.

Červený a fialový náramok na nohe
Piros karkötő

sok szerencsét jelent a játékban. Sportesemény vagy valamilyen verseny alkalmával ajánlott viselni.

Aranylánc mindkét lábon
Arany karkötő

a boldogságot, a gazdagságot, a sikert szimbolizálja. Ki ne szeretne egyet?


Sárga karkötő

a boldogságot szimbolizálja, de azt is, hogy viselője kimondottan társaságkedvelő. A színe élénk és vidám, az élénk dizájn pedig energiát és bátorságot ad gazdájának.


Barna karkötő

a jó családi kapcsolatokat jelképezi. Ez a szín kortól és nemtől függetlenül hordható, így a családban mindenki együtt viselheti. 


Zöld karkötő

megnyugtató a zöldre nézni, ha stresszes vagy fáradt, mivel a zöldnek köztudottan jótékony hatása van ebben az esetben. A zöld szín megkönnyíti a különböző ruhák kombinálását.


Kék karkötő

a munkahelyi szerencsét és a virágzó tehetséget szimbolizálja, intelligens és hűvös benyomást kelt.


Rózsaszín karkötőnek

romantikus jelentése van, például szerelem és házasság.


Fekete karkötő

a titkokat szimbolizálja. Úgy tűnik, jelentése szerint ritkán használják, de könnyen kombinálható bármilyen ruhával.


A bokaláncok viselésének szabályai

A bokakarkötő viselése személyes stílusától és ízlésétől, valamint attól, hogy viselve jól érzi magát, függ. Vannak, akik egész évben viselik, mások csak a nyári hónapokban a strandon vagy a medence mellett. Bárhogyan is dönt, a bokakarkötő etikett néhány alapvető szabályát szem előtt kell tartani.

Először is méltányos kijelenteni, hogy a bokakarkötők nem tartoznak a munkahelyre vagy bármilyen szakmai környezetbe. A zajt keltő bokakarkötők, amelyeken csengő vagy más medál van, szintén nem megfelelőek csendes nyilvános helyeken.

Azonban végtelenül sok olyan helyzet van, amikor a bokalánc viselése teljesen rendben van. A vakáció, a medence melletti pihenés, egy kötetlen nyári buli vagy egy fesztivál olyan helyek, ahol korlátlanul mutogathatja bokaláncát. Az ékszer különösen stílusosan néz ki friss pedikűrrel és divatos cipőkkel kombinálva.

A bokakarkötőt azonban soha ne hordja harisnyanadrággal. Csak mezítláb szabad viselni.

A karkötő megfelelő méretének megméréséhez egyszerűen vegyen egy mérőszalagot, és tekerje körbe azon a helyen, ahol a karkötőt viselni szeretné. Ezután adjon hozzá körülbelül 1 és fél centimétert a méréshez.

Strand karkötő kagylókkal és medálokkal a bokán


Mihez viseljük bokaláncot?

Bokalánc viselésekor a cipő döntő. Soha nem ütközhet a lábbelivel, inkább kiegészítse azt, amit a lábán visel. A karkötők különösen hatásosak, ha nyári cipőkkel vagy elegáns magassarkú szandállal viseljük.

Ami a bokakarkötőket illeti, nagyon elegánsnak tűnnek, ha rövidszárú farmernadrággal és crop toppal viselik a barátokkal való grillezéshez, vagy ruhával vagy bikinivel.

Bármivel is viseli a karkötőt, győződjön meg arról, hogy az tükrözi Önt és személyes stílusát. Gondolj át, ha lazább "nyaralós" ruhatára van, akkor egy sok gyöngyöt tartalmazó bokakarkötő lesz a legmegfelelőbb. Ha elegánsabb a stílusa, akkor jobban megfelelne egy egyszerű vékony fémlánc, amely finomabb, de mégis jellegzetes stílust fejez ki.

Ugyanígy érdemes elkerülni a bojtokkal és ékszerekkel felakasztott láncot, ha nem a bohém megjelenés híve, és az elegáns, elbűvölő divatot részesíti előnyben. Ebben az esetben egy szép, kisebb drágakövekkel kiegészített lánc lehet a megfelelőbb az Ön számára.

Lezser fehér-piros csipke karkötő a lábszáron


Milyen karkötőt válaszunk?

Amikor a bokakarkötőkről van szó, különféle stílusok állnak rendelkezésre. Válasszon egy stílust, amely illik személyiségéhez, a legegyszerűbbtől a leglázadóbbig. Néhány figyelembe veendő típus:

Az arany karkötők tökéletes kiegészítők az érett nők számára. Leggyakrabban hivatalosabb alkalmakkor viselik, mivel az aranyat általában luxus ékszeranyagnak tekintik.

A gyöngyös karkötők egy másik nagyszerű lehetőség. Ha gyöngyös karkötőt választ, érdemes megfontolni egy pár alkalmi szandál viselését. A gyöngyös karkötők tökéletes kiegészítők hétköznapi öltözékedhez, vagy egy napra a tengerparton vagy a medence mellett.

Az ezüst bokalánc jó választás azoknak a nőknek, akik jobban szeretik az ezüstöt és az ezüst ékszereket. Ha az arany egy kifinomultabb beállítást, akkor az ezüst bokalánc megfelelő a lazább környezethez. Könnyedén kombinálhatja nyári szandállal. Válasszon egy kényelmes lapos vagy magassarkú szandált.

A medálos karkötők szinte bármilyen öltözékkel viselhetők, amit csak el tud képzelni. Ne feledje, hogy maga a karkötő arany vagy ezüst színe nagyban befolyásolhatja a megfelelő ruha és alkalom kiválasztását. Maguk a bűbájos karkötők egyre népszerűbbek, megtalálhatóak tollas, szív alakú medállal és még sok mással. Válassza ki a stílusához illőt.

Dupla láncok – a lánc megduplázásával ugyanazon a bokán egy kis egyéniséget adhat ékszeréhez. Ha a láncok elég véknyak, akkor akár több, egymást átfedő viselést is megfontolhat.

Strand bokalánc tengeri kagylókkal a lábszáron


28.09.2023


További cikkek