Ismeri a csodálatos aranytejet?
Nem csoda, hogy az aromás „aranytej” egyre népszerűbb. Kellemes íze, pozitív egészségügyi hatásai, egyszerű elkészíthetősége, sokféle változata és lenyűgöző története a jól ismert fűszerek és a tej kiegyensúlyozott kombinációjában rejlik. Próbálta már?
A hindi nyelvből haldi doodh néven ismert ital, angolul Golden Milk néven, a kávézókban pedig kurkumás latte vagy kurkumás tejes tea néven vált ismertté. Hazánkban viszonylag nemrégiben jelent meg, de máris nagy népszerűségre tett szert. Az eredeti recept Indiából származik, és nagyon egyszerű: forró tejbe kevert, finomra őrölt, szárított kurkumát tartalmaz. A forró ital hagyományos használatát úgy lehetne leírni, mint a "nagymamák tuti receptje minden kisebb bajra", mint a mi tyúkhúslevesünk. A haldi doodh segített megfázás, köhögés, gyulladás, fájdalom és belső nyugtalanság esetén.
A kurkuma az aranytej alapja és feltételezett csodaeleme, ez adja az ízét, színét és gyógyító tulajdonságait. Ez a mélysárgától az aranyszínűig terjedő fűszer az ázsiai konyha egyik leghagyományosabb fűszere, ahol gyakran kölcsönözi jellegzetes színét például a curry ételeknek. A kurkuma évszázadok óta használatos az ájurvédikus gyógyászatban, és aktív összetevője, a kurkumin antioxidáns tulajdonságai jól ismertek. Ugyanígy igaz ez a legtöbb aranytej receptben említett két másik összetevőre, a gyömbérre és a fahéjra is.
A kurkuma nemcsak kulináris, hanem botanikai szempontból is fontos Indiában. Ott termesztik a legtöbb, mintegy 50 fajtát, és széles körben használják textilfestékként is, például a hindu szerzetesi ruhák festésére. Ennek köszönhetően a vallással együtt eljutott Ázsia többi részébe, majd Óceániába és Afrikába. A középkori Európában az "indiai sáfrány" néven vált ismertté.
A gyömbér nagyon hasonlít a Délkelet-Ázsiában őshonos kurkumához, és India évente közel 2 millió tonnát termel belőle. Jellegzetes ízének köszönhetően a gyömbér népszerű fűszer a konyhában, és az ázsiai konyha elengedhetetlen eleme.
A fahéj a Cinnamomum fák belső kérgéből nyert fűszer. Valószínűleg Kínából származik, ahonnan már az ókorban elterjedt az akkor ismert világban. Indonézia és Kína a legnagyobb termelői, a globális termelés 70%-át adják.
Aranytej receptjei
1. Friss kurkuma gyökérrel
Hozzávalók (2 adag):
- 6-7 dcl tehén-, kókusz- vagy nem édesített mandulatej
- finomra vágott friss kurkuma gyökér (kb. 5 cm hosszú)
- szeletelt friss gyömbér gyökér (2,5 cm)
- fahéj rúd
- egy kanál kókuszzsír vagy ghí
- egy csipet fekete bors
- egy kanál juharszirup vagy méz (édesítőszer használata nem szükséges).
Egy kisebb edényben, az édesítőszer kivételével, az összes hozzávalót összekeverjük, és közepes lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzhelyről. Az italt csészékbe szűrjük, szükség esetén mézet vagy szirupot adunk hozzá, és forrón tálaljuk.
2. Szárított őrölt fűszerek felhasználásával
Hozzávalók (2 adag):
- 6-7 dcl tehén-, kókusz- vagy nem édesített mandulatej
- 1,5 teáskanál őrölt kurkuma
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- csipetnyi őrölt fahéj
- egy kanál kókuszzsír vagy ghí (csak ízlés szerint)
- egy csipet fekete bors (csak ízlés szerint)
- ízlés szerint édesítőszer (méz, stevia, agave vagy juharszirup stb)
Az első recepthez hasonlóan keverje össze az összes hozzávalót egy edényben, forralja fel állandó keverés közben. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk hatni 5 percig. Elegáns csészékben tálaljuk, hogy a kurkuma arany színe érvényesüljön.
3. Kurkuma paszta használata
Ez a módszer akkor alkalmas, ha megkedvelte az aranytejet, szeretné gyakrabban fogyasztani és kevesebb időt tölteni az elkészítésével. A kurkuma "arany" paszta őrölt kurkuma kókuszolajból, fekete borsból, vízből és esetleg más fűszerekből, például gyömbérből, kardamomból és fahéjból készül. Az elkészített pasztát tárolja hűtőszekrényben, de akár megvásárolhatja szaküzletben.
Házi kurkuma paszta receptje:
- 65 g őrölt kurkuma
- 1 nagy evőkanál őrölt fahéj
- 1 kis teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 kis teáskanál fekete bors
- 35 g kókuszolaj
- 2,5 dcl víz
Mindent melegítsünk össze egy kis, mély serpenyőben, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni. A pasztát helyezzük át egy szorosan záródó edénybe, és tároljuk a hűtőszekrényben.
Kurkuma pasztából aranytejet készíthetünk úgy, hogy egy teáskanál pasztát leöntünk forró tejjel. Alaposan keverjük össze, és ízlés szerint édesítsük.
Az aranytej jótékony hatásai az egészségre
A kurkuma mellett az aranytej többi összetevője és azok az emberi egészségre gyakorolt hatásai is intenzív tudományos kutatások tárgyát képezik. Számos kutatás megerősítette az aranytej antioxidáns, antibakteriális (és antivirális) valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságait.
1. Antioxidansok
A kurkuma, de a gyömbér és a fahéj is magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amelyek harcolnak a sejtkárosodás ellen, és védik a szervezetet az oxidatív stressztől. Az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a fertőzések és betegségek kockázatát.
2. Gyulladáscsökkentő hatások
A krónikus gyulladás a számos súlyos betegség, mint a rák, a metabolikus szindróma, az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora. Ezért a gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag étrend segíthet csökkenteni ezen betegségek kialakulásának kockázatát. A tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása összevethető egyes gyógyszerek hatásával.
3. A szív- és érrendszer védelme
A kutatások azt is kimutatják, hogy már a napi elfogyasztott fahéj kis mennyisége (120 mg) csökkentheti az összkoleszterin-, triglicerid- és "rossz" LDL-lipoproteinek szintjét, miközben növeli a "jó" HDL lipoproteinek szintjét. A kurkumin javíthatja a vérerek belső falának működését is.
4. A vércukorszint csökkentése
A gyömbér és a fahéj is hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez is. Azonban ez csak akkor érvényes, ha az aranytejet nem cukrozva fogyasztja.
5. Antibakteriális hatások
Bár még nincs határozott bizonyíték arra, hogy az aranytej csökkenti a fertőzések kockázatát, a kutatási eredmények nem mondanak ellent a hagyományos ájurvédikus bölcsességnek, és arra utalnak, hogy antibakteriális anyagok vannak a kurkuminban, a gyömbér segíthet a vírusok okozta légúti problémákon és a fahéjban található cinnamaldehid nevű hatóanyag gátolhatja a baktériumok növekedését.
6. Az aranytej hatása az agyra
Az aranytej hatásainak az emberi agyra történő pontosabb leírásához további kutatásokra van szükség. Azonban már tudományosan igazolt kapcsolatok léteznek a kurkumin fogyasztása és az agysejtek növekedése, a fahéj és az Alzheimer-kór megelőzése, valamint a gyömbér és az emberi memória és reakcióidő javulása között. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kurkumin pozitívan befolyásolhatja a hangulatot is.
7. Az emésztés támogatása
A gyömbér segíthet enyhíteni a diszpepsziát, ami a gyomor felső részén jelentkező fájdalommal és emésztési zavarokkal járó állapot, a gyomor kiürülésének felgyorsításával. A kurkumin megelőző hatású lehet a fekélyes vastagbélgyulladás (gyomorfekély) kialakulásában, és javíthatja a zsírok emésztését a megnövekedett epe termelés révén.
8. Kalcium és D-vitamin forrás
A tehéntej és a dúsított növényi tejek általában gazdagok kalciumban és D-vitaminban. Mindkét elem szükséges a csontok felépítéséhez és fenntartásához. A kalcium erősíti a csontokat, a D-vitamin pedig segíti a kalcium jobb felszívódását.
21.03.2024