Hogyan vegyük le az ujjra szorult gyűrűt?Hogyan vegyük le az ujjra szorult gyűrűt?

A fizikai kényelmetlenség vagy az egészségügyi kockázatok mellett egy ujjra szorult gyűrű aggodalmat kelt bennünk, hogyan fogjuk azt leszedni.  De nincs ok a pánikra, mert többféleképpen is eltávolítható.


Ujjra szorult gyűrű

Többféle oknál fogva is megtörténhet, hogy a gyűrű ujjunkra ragad - a gyűrű kisebb mérete, mint amilyenre szükség lenne, az ujj megdagadása sérülés következményeként, rovar csípés, forró időjárás, de természetes módon is megtörténhet, hogy az ujj megvastagszik, pld. terhesség alatt vagy életkorral. 

Ha nem távolítja el időben a rászorult gyűrűt az ujjáról, a szorítása krónikus stresszt okoz. Súlyosabb egészségügyi szövődményeket, korlátozott véráramlást, tapintási érzés elvesztését és az ínszalag károsodását kockáztatja. Természetesen az egészség az elsődleges, de az ékszerek megrongálásának elkerülése azok mechanikai eltávolítása során úgyszintén fontos, azok számára, akinek a gyűrű ujjára szorult.

Ha a gyűrűt nem lehet kényelmesen eltávolítani, őrizze meg hidegvérét, és ne próbálja mindenáron, nagy erőfeszítéssel lehúzni. Fontolja meg a helyzetet, és ha szükséges, próbálja meg leszedni az alábbi módszerek egyikével. Ha azonban ujjsérülés gyanúja merül fel, forduljon orvoshoz a lehető leghamarabb.


 

Csavarás

Fogja meg a gyűrűt a szabad keze két ujjával. Csavarással, enyhén húzva próbálja a lehető legkisebb mozdulatokkal fokozatosan lehúzni az ujjról. Ne húzza erővel a gyűrűt. Kipróbálhatja az egy irányba történő folyamatos csavarást, és enyhe mozgatást előre és hátra. Célszerű a fenti mozdulatokat váltogatni.

Az ujjra szorult gyűrű csavarása


Felemelt kéz az ujjra szorult gyűrűvel

 

Kéz felemelés

Hatékonyan csökkentheti az enyhe duzzanatot, ha válla felé emeli kezét és tenyerét, és néhány (5-10) percig úgy tartja.  Mikor a vér lefolyik az ujjból a duzzanat eltűnik, és óvatosan lehúzhatja a gyűrűt. A kéz felemelésével egyidejűleg jeges borogatást is tehet az ujjára.


 

Hűtés

A második egyszerű módja annak, hogy legalább ideiglenesen megszüntesse a duzzanatot, ha a kezét jeges vízbe áztatja. Hidegben az ujj átmérője természetesen csökken, és a gyűrű meglazulhat.

A gyűrűs kéz hűtése hideg vízben


Krémmel bekent gyűrűs kéz

 Síkosítás

Ha csúszós réteget hoz létre az ujj bőrén, megkönnyíti a gyűrű mozgását. Az ideális anyag erre a célra például a kozmetikai vazelin, amely lassan felszívódik a bőrbe. Kipróbálhatja az étolajat, vajat, kézkrémet, babaolajat, szappant vagy sampont is. Fontos, hogy a kenőanyag ne tartalmazzon agresszív anyagokat, és ne okozzon szükségtelen bőrirritációt vagy a gyűrű károsodását.

Miután felhelyezte a csúszós réteget az ujjára, próbálja enyhén elfordítani a gyűrűt egyik oldalról a másikra, és óvatosan húzza lefelé. Ügyeljen arra, hogy a krém a gyűrű alá kerüljön, ami még könnyebbé teszi a mozgatást.


Fogselyem

Ennél az elsősegélynyújtási módszernél fogselyem segítségével távolítjuk el az elakadt gyűrűt az ujjról. Helyezze be a cérna egyik végét a gyűrű alá a csukló felé, és húzza körülbelül 5 cm -re. Kezdje el tekerni a szál másik részét, amely a gyűrűből kinyúlik a kézből, az ujja körül a végéig. Szorosan és vastagon kell körbe tekerni, hogy nyomással szűkítse az ujját. A szál azonban nem vághat a bőrbe, és nem okozhat további fájdalmat. Rögzítse biztonságosan a szál ezen végét.

Ezután fogja meg a másik (szabad) végét, és forgassa körbe az ujjon, és húzza az ujj vége felé. Így fokozatosan le tudja tekerni a cérnát az ujjról. Ahogy a cérna letekeredik az ujjáról, a gyűrű apró mozdulatokkal lecsúszik. Ha a gyűrűt csak nagyon kicsit sikerült megmozdítani, az egész folyamatot ismételje meg többször. 

Gyűrűsujj rászorult gyűrűvel fogselyemmel körbe tekerve


Speciális eszközök

A modern technológiáknak köszönhetően, ma léteznek speciális eszközök is az elakadt gyűrűk eltávolítására. Egyesítik az ujjak nyomással történő összenyomását (hasonlóan a szokásos otthoni nyomásmérő elvéhez), egy speciális kenőanyagot és a gyűrű mozgatásának pontos, előírt eljárását.

Ha a gyűrű olcsóbb, nem nemes fémből készült, és alacsony az eszméi értéke is, fontolja meg annak mechanikus eltávolítását annak levágásával. Az ötvösök és ékszerészek erre a célra speciális fűrésszel rendelkeznek, és várásra, fájdalommentesen leszedik a gyűrűt.

 

Mi a teendő a gyűrű eltávolítása után?

Amint sikerül lehúznia a gyűrűt, fertőtlenítse az egész ujját, és vigyen fel nyugtató hatású bőrkrémet. Hagyja az ujját "pihenni" néhány napig, és ne húzzon rá semmilyen (még szélesebbet sem) gyűrűt sem. Kerülje a fizikai erőfeszítést is.

Ami a gyűrűt illeti, kezelje azt az adott típusú fémhez tartozó termékkel, és tegye félre. Vegye fontolóra a gyűrű professzionális megnagyobbítását, ezt a szolgáltatást általában az ötvösök nyújtják, viszont nem alkalmazható minden nemesfémé típusra.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A sérülések és fertőzések megelőzése érdekében jobb, ha nem távolítja el a gyűrűt önállóan, és inkább orvoshoz fordul, ha észrevehető jelei vannak a súlyosabb problémáknak. Ilyen jelek közé tartozik az duzzadt, gyulladt ujj, a sérült ujj, a bőr természetes színének megváltozása és a tapintás érzékének elvesztése, amikor az ujjhoz ér.

 

Megelőzés

A legjobb megelőzés az ujjra szorult gyűrűvel járó kellemetlenségek ellen, ha nem hordja mindig és mindenáron. Különösen forró időben, sportolás, kézi munka, nehéz poggyász szállítása vagy az ujjak duzzanatával járó egészségügyi problémák esetén egyszerűbb a gyűrűt levenni és csak alkalom adtán viselni.


11.08.2021


További cikkek