Hogyan tervezzük meg a lánybúcsút + letölthető tevékenységek Hogyan tervezzük meg a lánybúcsút + letölthető tevékenységek

Ez remek alkalom a menyasszony számára, hogy megünnepelje a közeledő nagy napját, a koszorúslányok és a legközelebbi barátnők számára pedig lehetőség, hogy ajándékkal lepjék meg őt. És mindannyian, közösen belekóstolhatnak egy picit az esküvő előtti hangulatba, amelyet a gondosan előkészített lánybúcsú képes megteremteni. És nem csak ezért érdemes azt gondosan megtervezni.

Arról, hogy a lánybúcsú a nagylelkűség, és idővel a jó, kedvező hangulat apró megtestesülése, már ennek a kedves hagyománynak az eredete is sokat elmond. Állítólag a 16. századi Hollandiában jelent meg, mint annak az alternatív módja, hogy a szegényebb családokból származó menyasszonyoknak a család, rokonság és közeli társaság hozományt adjon. És hogy nem csupán az anyagi jóindulatról volt szó, mutatják azok a példák is, amikor olyan gazdagabb családokból származó menyasszonyoknak is hozzájárultak így a hozományukhoz, akiknek a szülei nem értettek egyet a kiválasztottjukkal és megtagadták a hozomány kiadását. 

Három nő egy lánybúcsún

Letölthető: Szórakoztató tevékenységek lánybúcsúra 

 

A viktoriánus Angliában szokás volt apró ajándékokat tenni a nyitott napernyőbe, amelynek tartalma a megtöltést követően óvatosan a menyasszonyra hullott. Az angol nyelvben ennek köszönhetően máig fennmaradt a „bridal shower“ („zápor a menyasszonyra”) kifejezés, amely a menyasszony szabadságtól való elköszönésének társadalmi eseményét jelöli.

Az esküvőt megelőző hetekben a menyasszony közeli hölgyekkel és kisasszonyokkal való találkozásainak népszerűsége idővel sem múlt el. Ellenkezőleg, új szokásokkal és rituálékkal gazdagodott, amely eleinte a feleség bevált és sztereotip háztartásbeli feladatait emelte ki, egyes régiókban akár formális etiketté is kinőtte magát. Később, a múlt század felszabadító 20-as éveit követően, lassan elhagyták a formalitásokat és a lánybúcsúztatókon a feszélyezetlenség és spontaneitás kezdett teret hódítani.

Manapság sem kell a menyasszony búcsúpartijának csupán a diszkóra vagy karaokéra korlátozódnia az éjszakai klubban. Egy nyugodtabb résszel is gazdagítható a barátnők és bármely generációjú rokonok társaságában, decensebb, de egyáltalán nem kevésbé szórakoztató programmal. Tippjeink az ilyen jellegű társasági esemény szervezését érintik, és a sikeres megvalósítását követően, természetesen, a hölgyek még lazább szellemben tovább szórakozhatnak.

Croissant eperrel


A lánybúcsú tervezése

A lánybúcsúztató buli tervezési feladatait a menyasszony bármely közeli ismerőse magára vállalhatja – az anyja, testvére, koszorúslánya, a legjobb barátnője vagy a volt osztálytársa is. És amit legeslegelőször tennie kell, hogy beszélni kezd a terveiről a menyasszony társasági körében, megbizonyosodik arról, hogy a menyasszony hozzáállása a lánybúcsúhoz nem negatív. Semmi esetre se tervezze meg egyedül az egész eseményt.

Tekintet nélkül a mértékére vagy a vendégek számára, ehhez az eseményhez bizonyos kiadások is kapcsolódnak. A várható költségvetés és az arról szóló megállapodás, ki járul hozzá, szintén már a kezdeti szakaszban megbeszélés tárgyát kellene hogy képezze.

Kerti parti és egy tál gyümölcs, mint frissítő az asztalon

Gyümölccsel és virágokkal díszített limonádék és italok

Ki legyen meghíva?

Csak egyetlen szabály létezik: a búcsúztatón ne vegyen részt olyan személy, aki nem lesz vendég az esküvőn. Épp ezért is fontos, hogy a búcsúztató előkészítésében olyan személy vegyen részt, akinek áttekintése van az esküvői tervekről. Nem hiányozhatnak a menyasszony barátnői, sem a hölgyek az ő és a vőlegény családjából. Ha a lánybúcsú a menyasszony számára meglepetés lesz, a lehető legdiszkrétebb módon kell intézni a meghívásokat, és a meghívót a menyasszonynak is kinyomtatni (hogy később archiválhassa), de csak a helyszínen adni át neki.

Melyik a legalkalmasabb időpont a lánybúcsúhoz?

A megfelelő időpont megtalálása nehezebb is lehet, mint gondolnánk, különösen az összes meghívott hölgy szabad időpontjainak összehangolása miatt, megfelelő időelőnnyel. A lánybúcsúztató optimális időpontja az esküvő előtti két hónaptól két hétig terjed. Ha nem sikerül minden meghívott számára megfelelő időpontot meghatározni, a család nőtagjait és a menyasszony által legfontosabbnak tartott hölgyeket kell előnyben részesíteni.

Otthon vagy kint?

A vendégek számától, a költségvetéstől és a megfelelő helyiségek elérhetőségétől függően kell eldönteni, hogy a búcsúztatást otthon vagy bérelt helyen tartják meg. Az otthoni környezet előnye, hogy kevésbé korlátozó jellegű, hagyományosabb és az egész eseménynek már a kezdetektől sokkal szabadabb légkört kölcsönözhet. Az olyan helyek, mint a galériák, wellness központok vagy a népszerű éttermek viszont eredetibb élményeket és szórakozási formákat nyújthatnak.

 

Milyen témát, díszítés és menüt válasszunk?

A helyszín kiválasztását követően ideje elgondolkodni a központi témáról. Ez ugyan nem nélkülözhetetlen, de segít a dekoráció és menü kiválasztásánál. Minél inkább a menyasszony személyiségét vagy érdeklődési körét tükrözi, annál jobb.

 

Kalácsok és sütemények

Inspirációul szolgálhatnak a világ egyes régiói, mint például a mexikói konyha, amelyet egy spanyol gitár kíséretében és a fieszta színes légkörében szolgálnak fel. Sikeresek lehetnek a fenntarthatóság és környezettudatosság témakörei is, a műanyagmentes „zero waste“ díszítés újrahasznosítható anyagokból, elektronikus meghívókkal és a helyi forrásokból készült ételekkel, bizonyára nem egy menyasszony számára fontos szempontot jelentenek. Hasonlóképpen az egész esemény valamilyen érdekes tevékenység köré is építhető – főzőlecke, csokoládé vagy fagylalt kóstoló, fürdőterápia, esetleg bortermelő vidék meglátogatása.

További témák: vintage, rusztikus stílusban, kerti parti, Great Gatsby és a 20-as évek, matróz stílusban...

 

Mik a legalkalmasabb ajándékok?

Az ajándékok a lánybúcsú elengedhetetlen részei. Az, hogy mik képezzék, vagy éppen ellenkezőleg ne képezzék az ajándékokat, a menyasszonnyal vagy a közeli személyeivel való megbeszélést követően, akár a meghívóban is jelezhető. Hasonlóképpen azt is figyelembe kell venni, hogy több generációs eseményről lesz-e szó, és ennek megfelelően alakítani az ajándékválasztást.

Az ékszer nem csupán decens, hanem tartós ajándék is, amelyet egyenesen arra szántak, hogy anyáról a lányra szálljon a hozomány részeként. A fülbevaló, karkötő és nyaklánc a méltóságteljes ajándék megbízható garanciája, amelyek a lánybúcsúztatót emlékezetes eseménnyé teszik. És a résztvevő hölgyek elég jól fogják ismerni a menyasszonyt ahhoz, hogy a megfelelő stílust, anyagot és dizájnos részleteket válasszák ki.

A vendégeknek szánt apró ajándékok formájában természetesen a menyasszony is megköszönheti a részvételüket.

Három rózsaszín lufi

Lenanyag darabokból készült girlandok egy fára akasztva a kerti partin

Napichovacie náušnice srdiečka so zirkónmi z bieleho zlata
Náramok srdcia iZlato
Prívesok z ružového zlata Srdiečko

Rózsaszín szíves lufi

Szórakoztató tevékenységek és játékok

A lánybúcsúztató menetének nem kell túl szigorúnak lennie. Kevésbé formális dologról van szó, ezért hagyhatjuk a szórakozást szabadon folyni. De ha valamilyen megmagyarázhatatlan okból a hangulat mégis megrekedne, jó ha van a tarsolyunkban pár szórakoztató tevékenység és játék.

A bevezetőt a menyasszonynak intézett hivatalos gratulációval kellene szentelni. Azt az ara legközelebbi személye, vagy a lánybúcsú szervezője mondja el pár szóban. A koccintással egybekötött szónoklatnak, a hangulathoz hasonlóan, egyáltalán nem kell műnek lennie, de tartalmazhat pár biztató szót is az esküvőt megelőző hetekre, amelyek eléggé hektikusak szoktak lenni. 

 

Tevékenységek

A professzionális leckék úgy zajlanak, hogy a lánybúcsúra meghívnak egy szakembert, aki szórakoztató formában tanít meg a vendégeknek valamilyen hasznos készséget. Népszerűek a főző, sminkelő, koktélkeverő leckék (ez utóbbiaknak nem kell csak alkoholtartalmúaknak lenniük), vagy az egyszerűbb kézműves tevékenységek is, amelyekhez nincs szükség speciális segédeszközökre.

Receptgyűjtés minden résztvevő vendégtől, akik a recepteket saját kezűleg írják le az előre kinyomtatott keménypapír kártyákra. Ezeket a menyasszony elteheti és roppant emlékezetes szakácskönyvet készíthet belőlük. Ha a lánybúcsú résztvevői úgy érzik, hozzájárulásaikat szórakoztató formában is bemutathatják a menyasszony és a társaság többi tagja előtt.

Letölthető : A legjobb recept a menyasszonynak

 


A legjobb recept a menyasszonynak

A mozgástevékenységekhez a legtöbb esetben a házon kívüli környezet az ideális. A társastánc leckék mindenkinek jól jönnek, az olyan kerti és parki játékok, amelyek nem igényelnek nagy fizikai teljesítményt, mint a krokett vagy petang, pedig minden generáció számára remekül alkalmasak.

Borok és sajtok, vagy kávé-, csokoládé illetve más finomság kóstolója az előállítása környezetében az összes érzékszerv számára öröm, és az autentikus élmények összetéveszthetetlen forrása. 

 

Játékok

(Ezek a játékok különböző, mindig az adott játék céljaira előre kinyomtatott kártyákkal számolnak.)

A bingó jelen változata azoknak az ajándékoknak a kitalálásán alapszik, amelyeket a menyasszony kap. A vendégek kitöltik a tippjeikkel a kapott üres kártyákat, és miközben a menyasszony kicsomagolja az ajándékait, a helyes tippeket bejelölik.

Letölthető : Esküvői bingó

Esküvői bingó


A tanácsom a menyasszonynak

 

Ingyen tanácsok amelyeket a menyasszony az esküvői előkészületek kiadásai mellett kétségkívül értékelni fog. Ezeket a tanácsokat kézzel írva kapja meg minden hölgytől, a mértéküket a kártya formátuma határozza meg.
LetölthetőA tanácsom a menyasszonynak


 

A menyasszony és vőlegény szerelmi történetének kiegészítése a találkozást, az első randit és az ifjú pár viszonyának további fontos momentumait leíró szövegből áll. Minden mondatból egy vagy több szó hiányzik, amelyeket a vendégeknek kell - ha lehetséges viccesen - kiegészíteniük. Példa: „Amikor Klári találkozott Ferivel, ez ________ első látásra.“

Letölthető: Szerelmünk története  

Szerelmünk története


Mit rejt a ridikülöd?

A „Mit rejt a ridikülöd?” játéknál kártyákat osztanak szét, amelyeken azoknak a tárgyaknak a listája szerepel, amelyek különböző valószínűséggel fordulnak elő a női táskában. 

A táskában a legnagyobb valószínűséggel előforduló tárgyak egy közös listán szerepelnek, és ha a hölgy táskájában valóban megtalálhatóak, minden egyes tárgyért egy pontot szerez. A kisebb valószínűséggel előforduló tárgyak magasabb pontszámmal értékeltek. Az a hölgy nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Ennek gyakorlati haszna is van – a kitakarított és átválogatott női ridikülök.

Letölthető: Mit rejt a ridikülöd?


 

 

Alternatívát jelenthet a telepített alkalmazások, a nem fogadott hívások vagy az értesítések száma az okostelefonban.

Letölthető: Mit rejt a telefonod?

Mit rejt a telefonod?

 


Ki mondta?

 

Ki mondta?”, azaz a menyasszony és a vőlegény egymás alá írt mondásai. A feladat annak kitalálása, melyik mondást melyikük mondta.

Letölthető: Ki mondta?


Az esküvői ruha kitalálása úgy zajlik, hogy a menyasszony fátyolos, cipős és egész fürdőruhás alakját tartalmazó kártyákat osztanak szét a vendégeknek. Ehhez színes ceruzákat is kapnak, és a vendégek rajzzal kifejezve próbálják eltalálni a menyasszony esküvői ruhájának szabását (és a kiegészítők színét). Mivel az esetek többségében a ruha fehér lesz, a lehető leghűségesebb megjelenítés érdekében a papírnak sötétnek kellene lennie.


 

A „Milyen jól ismered a menyasszonyt?” kvíz a menyasszonyról szóló kérdésekből áll, amelyekhez a résztevőknek rövid és a lehető legvalósabb választ kell adniuk.

Letölthető: Milyen jól ismered a menyasszonyt?

Milyen jól ismered a menyasszonyt?

 

További remek tipp a szókereső a nyolc irányban kihúzandó szavakkal, amelyek a menyasszonyt és jövendőbelijét jellemzik, vagy a híres, szerelemről szóló idézetek kiegészítése, illetve kifejezések kitalálása a megadott emoji ikonok alapján.


01.07.2020


További cikkek