Hogyan bogozzuk ki az összecsomózódott nyakláncotHogyan bogozzuk ki az összecsomózódott nyakláncot

Az összegabalyodott lánc kibogozása, hogy újra viselhető legyen, igazi kihívást jelent. Viszont lehetséges túlzott stressz és frusztráció nélkül is. Írásunkban ehhez adunk segítséget.


Összecsomózódott aranylánc

 

Bármennyire is igyekszik gondoskodni ékszereiről, tisztítja és ügyel a megfelelő tártolásra, sajnos az összecsomózódot lánc, az a jelenség, amelyet néha nagyon nehéz elkerülni. És valljuk be, kevés dolog tehet tönkre egy napot jobban, mint azok a hosszú órák, amelyeket az apró csomók kibogozásával tölt el, amelyek nem és nem akarnak megengedni. 

A megfelelő módszer kiválasztása kulcsfontosságú, hogy ez a feladat ne igényeljen mindenáron erős idegzetet és végtelen türelemmel.

Csomó az aranyláncon

 

Szétbogozás módszerei

Fontos figyelmeztetés az elejére: semmi esetre se próbálja erővel szétbogozni, ez általában csak ront a helyzeten. Éles tárgyak használata - kés, olló - sem alkalmas, mivel megsérthetik a nemesfémet, amelyből a lánc készült.

Összecsomózódott aranylánc

Síkosító olaj segítségével 

Kezdje azzal, hogy a láncot szilárd és jól megvilágított felületre helyezi. A stabilitás és a sok fény kulcsfontosságú, mivel magabiztosan kell felfognia a problémás területeket, és vizuálisan is részletesen meg kell vizsgálnia őket. Az is ideális, ha a munkafelület színkontrasztban van a lánc színével, ami segít pontosan azonosítani a csomópontjait. Ha lehetséges, bontsa ki a láncot, majd szabad végeit nyújtsa a lehető legmesszebbre (de ne erőszakkal) oldalra, hogy a csomózott részek középen koncentráltak maradjanak.

Az összecsomózódott részt kenje be olajjal, használjon olyat, amely nem károsítja a fémet, lehet az babaolaj vagy olivaolaj. Az olaj jobban ellazítja a láncszemeket, így könnyebben mozgathatók. Ezután vegyen két tűt vagy gombos tűt. Óvatosan illessze be mindkét tűt a csomó közepébe. Óvatosan húzza el őket egymástól, próbálja kioldani a csomót (szükség szerint ismételje meg az egész műveletet többször egymás után). Ha sikerül, helyezze be a gombostűket a laza szálakba, és ismét óvatosan húzza tovább egymástól. Legyen türelmes és koncentráljon - lassan a láncszemek kibogozódnak, és munkájának gyümölcse egy szétbogozott nyaklánc lesz.

A lánc szettbogozása után, tisztítsa meg az olajtól hagyományos szappan és tiszta víz segítségével.

Olivaolaj a tányéron és egy összegabalyodott aranylánc

 

Babapúder segítségével

Hasonlóan, mint az olaj, a babapúder is megfelel erre a célra, úgyszintén nem károsítja a nemesfémet.  Az eljárás alapvetően ugyanaz, talán csak azzal a különbséggel, hogy a csomó púderrel való meghintése után tegyen egy picit az ujjaira is, és óvatos mozdulatokkal mozgassa a szemeket, így jobban eloszlik a por a csomóban. Használjon gombostűket, és a lánc szétbogozása után tisztítsa meg szappannal.

 

Babapúder és egy összecsomózódott aranylánc 

Vékony csavarhúzóval 

Ezt a módszert olyan felületen alkalmazza, melyet, ha esetleg megkarcol nem okoz gondot. Egy íróasztal, egy fa vagy műanyag szőnyeg vagy egy régi könyv tökéletesen megfelel ennek a célnak.

Válassza ki a legvékonyabb csavarhúzót, a legkisebb csavarokhoz tervezett csavarhúzót a készletből. Fontos, hogy csillagfejű legyen. A csavarhúzó hegyét lassan, érzéssel és óvatosan szúrja bele a lánc csomópontjának közepébe, és próbálja átszúrni, hogy a vége átmennyen a csomón. Amikor a hegye megjelenik a csomó másik oldalán, óvatosan nyomja az alátéthez. Folytassa úgy, hogy mindkét irányban kissé elforgatja a csavarhúzót, így a csúcs körüli lyuk fokozatosan kiszélesedik, amíg a csomó teljesen ki nem oldódik. Amint lehetséges fogja meg a laza végeket, és tekerje le a láncot. 

Csomó szétbogozása csavarhúzó segítségével

 

Ablakmosó spray

Kiváló kenőanyag az ablakmosáshoz szánt folyadék is. Általában spray formájában vásárolható meg, így könnyebben alkalmazhatja közvetlenül a láncra. Tegye egy kis tálba, és permetezze le a csomót teljesen folyadékkal. Ezután helyezze a tálat a lánccal néhány percre helyezze rezgő felületre, például bekapcsolt mosógépre. Az eredmény a csomó legalább olyan mértékű megengedése lesz, hogy a gombostűvel, vagy csak az ujjaival tovább kibonthatja. A szét bogozás után alaposan tisztítsa meg a láncot.

 

Abalakmosó spray és összecsomózódott lánc

 

Helyes tárolás

Természetesen a legjobb, ha ezt a problémát elkerüljük, ennek megelőzése a helyes tárolásban rejlik. Ezt többféleképpen is megteheti ékszerdoboz nélkül.

Aranylánc papírszívószálba fűzve

A lényeg, hogy a lánc széthúzva maradjon, ami garantáltan megakadályozza az összecsomózást. Egy egyszerű megoldás, például átfűzni egy szívószálon. Következő módszer, ha ezt rá bízzuk a gravitációra, rendezetten felakasztjuk láncainkat és nyakláncainkat. Vannak speciálisan kialakított panelek kis akasztókkal, fa alakú állványok, szintén igénybe vehetjük az akasztókkal ellátott szekrényajtókat is. Szintén jó megoldás, ha mindkét végét rögzítjük, amit erre a célra tervezett, anyagból készült, felcsavarható tároló segítségével tehetünk meg - finoman kösse meg a végeket, húzza ki, és az ékszerek védelme érdekében elegánsan tekerje fel. Ha további inspirációra van szüksége, nézze meg további tippjeinket az ékszerek tárolásával kapcsolatban.

Aranylánc papírszívószálba fűzve

 

 

 


11.10.2021


További cikkek