Ha szereti az ékszereket, feltétlenül látogassa meg ezeket a múzeumokatHa szereti az ékszereket, feltétlenül látogassa meg ezeket a múzeumokat

Az ékzerkedvelők ne hagyjanak ki egyetlen alkalmat sem, hogy az egyes ékszereket személyesen is megtekintsék.

A történelemhez egy könyvleíráson vagy egy filmvásznon keresztüli megközelítésnek kétségtelenül megvan a maga varázsa. Akik azonban mélyebbre szeretnének merülni a tényekbe, a megőrzött műtárgyakon keresztül lehetőségük van arra, hogy fizikailag is a múltba repüljenek. Még az ékszerek, mint a művészi elsajátítás egyik csúcsa, nemcsak a kortárs művészeti stílusokat tükrözik, hanem örök érdeklődési központként is árulkodnak az üzleti expedíciókról, a távoli vidékek meghódításáról vagy a kiemelkedő személyiségek szerelmi kapcsolatairól.

Egyszerűen az ékszerek világa mindig kínál valami érdekességet a szépséget és a történelmet kedvelők számára. Ennek legjobb bizonyítéka a számos múzeumi ékszergyűjtemény szerte a világon. Akár speciális múzeumokban találhatók, akár nagy és jól ismert intézmények részei, ezek a kis időutazások biztosan nem okoznak csalódást.


Jewel house, Tower of London (Anglia)

A Tower of London komplexumban található világhírű egykori kaszárnya a brit királyi trón híres hatalmi szimbólumait - a koronaékszereket - rejti. 100 CCTV kamera és egy 22 fős őrség őrzi őket. A teljes kollekció legfeljebb 140 darabból áll, mindegyik sajátos szertartási vagy szimbolikus jelentéssel bír, és ebből hat korona. A teljes kollekció talán legnagyobb attrakciója a 105,6 karátos, Indiából származó Koh-i-Noor gyémánt, amely több királyi korona közepén váltakozott. Nem kevésbé káprázatos a hatalmas, 530,2 karátos Cullinan, amely a királyi jogar tetején helyezkedett – a legnagyobb a kilenc kő közül, amelyet az azonos nevű dél-afrikai bányában talált rekordméretű gyémántból vágtak ki. Mindkét gyémánt a Brit Birodalom növekedését és befolyását dokumentálja a 19. századtól és a 20. század elején.

 

A leghíresebb és legnagyobb gyémántok összehasonlítása

 

 

Schmuckmuseum, Pforzheim (Németország)

A 120 000 lakosú német Pforzheim városában található az egyedülálló Schmuckmuseum, amely a modern, építészetileg érdekes kulturális központban, a Reuchlinhausban található. Az ékszerészet történelme jelenik meg ebben a múzeumban. Mintegy 2000 kiállítási tárgya elsősorban a sokszínűségével nyűgöz le. Ez magában foglalja az ékszereket, amelyek dokumentálják az ékszerészek művészi és mesterségbeli tudását öt évezred során. A két egymásba fonódó kígyót ábrázoló arany karkötő a Krisztus előtti 3-2. század hellenisztikus időszakából származik, a motívum a mitikus Héraklész első hőstette, aki már a bölcsőben puszta kézzel megölt két kígyót. Az idővonal másik végéről egy extravagáns nyakláncot lehet megcsodálni a kortárs német design berlini műhelyéből.

 

Louvre, Parízs (Franciaország)

A világ legnagyobb múzeuma, a párizsi Louvre is figyelemre méltó ékszergyűjteménnyel büszkélkedhet. A Közel-Kelet, az ókori Görögország, Róma és Egyiptom darabjait régi francia családok magángyűjteményéből származó ékszerek egészítik ki. A kiállítás fénypontjai közé tartozik az Orléans-ház hölgyeinek csodálatos, estélyi ékszerkészlete. Egy tiarából egy nyakláncból, egy pár fülbevalóból, két kicsi és egy nagy brossból áll. Mindegyikben Srí Lankáról származó kék zafírok és aranyba foglalt gyémántok láthatók. A tökéletes kidolgozás mellett azért is vonzóak, mert eredeti gyártójuk ismeretlen, és többször módosították őket, hogy megfeleljenek viselőik egyedi igényeinek. Itt található az 1698-ban felfedezett híres, 140,64 karátos Regent gyémánt is, amelyet máig a világ egyik legszebb és legtisztább gyémántjaként tartanak számon.

 

Kaiserliche Schatzkammer, Bécs (Ausztria)

Az osztrák főváros Hofburg-palotájában található Birodalmi Kincstár két fő gyűjteményt tartalmaz. Közülük az ékszerimádó tekintetét elsősorban a szent gyűjtemény vonzza. A 16. században alapították, Mária Terézia költöztette a Hofburgba, a császári jelvények és a koronázási ékszerek uralják. Az igazi ékszer a királyi korona, s különösen annak arany gérje (vallási fejfedő), négy, II. Rudolf császárt ábrázoló, részletesen faragott jelenettel: a regensburgi koronázás, a pozsonyi várhegyre való feljutás, a prágai koronázási körmenet és a Az Oszmán Birodalom feletti győzelem allegóriája. Az egyéb tárgyak közül a különböző korszakokból származó katonarendek kidolgozott keresztjei és csillagai, vagy a "Bross szerelmesekkel" - a 15. század első felének első ékszerüvegezésének csodálatos példája - felkeltik a szemet.

 

Kreml fegyvertár, Moszkva (Oroszország)

Az első moszkvai múzeum megalapítása 1808-ra nyúlik vissza. Az egykori fegyverraktár épületében hatalmas ékszer- és drágakőgyűjtemény található, amelyet Gyémánt Alapként ismernek. Kiemelkedő gyöngyszeme a 189,62 karátos Orlov-gyémánt, amelyet Orlov gróf Nagy Katalin császárnőnek adott. Ezt követi a "Nárcisz csokor", egy női fűzőhöz tervezett egyedi ékszer, melynek virágai színtelen átlátszó gyémántokból készültek, arany szárát pedig sötétzöld zománc borítja. A virágokat olyan finom rugók rögzítik a szárhoz, hogy a legkisebb mozgásnál is megremeg. A "Kék szökőkút" csóva egy szökőkútra hasonlít, és egy női kalapon viselték, ahol pávatollat ​​tartott. Ide tartoznak a fülbevalók is, az előállításukhoz használt anyagok arany, ezüst, zafír és gyémánt volt.

 

Nemzeti Kincstár, Teherán (Irán)

Az iráni nemzeti kincstár kincsei ennek az ősi civilizációnak a gazdag történelmét, népének találékonyságát és uralkodóinak szeszélyességét mutatják be. A Darya-i-Nur vagy a "Fénytenger" a valaha felfedezett legnagyobb rózsaszín gyémánt. A már említett óriás Koh-i-Noorral együtt egykor Shah Nadir tulajdona volt, és fokozatosan valószínűleg több ékszer részévé vált. Azt is feltételezik, hogy Noor-ul-Ain-nel (hasonló rózsaszínű kővel) együtt eredetileg egy nagy táblás gyémántot alkottak, amelyet a 17. században a francia ékszerész és utazó, Jean-Baptiste Tavernier írt le. Az iráni kincstár exkluzív ékszer hármasát a lenyűgöző Pahlavi korona (3380 gyémánt, 5 smaragd, 2 zafír és 367 gyöngy) és a lenyűgöző, mély sötétzöld smaragdokkal díszített Nadir toll teszi teljessé.

 

Modern Művészeti Múzeum, New York (USA)

A New York-i Művészettörténeti Központot mindenki Met-ként emlegeti. Műtárgykínálatának megtekintésekor az ékszerek elkerülhetetlenek. Az emberiség valamennyi kulturális korszakának keresztmetszetét olyan ritka alkotások képviselik, mint egy hallstatt-korszaki karkötő (Kr. e. 9. század), a Frank Birodalom korából származó arany korongos bross, egy pár csodálatos gyémánt fülbevaló egy meg nem határozott európai országból 18. századi termékek, valamint olyan divat hazák modern termékei, mint a Chanel és a Tiffany's. A Met gyakran szervez időszakos tematikus ékszerkiállításokat is.

 

Modern Művészeti Múzeum New York

 

The Smithsonian National Museum of Natural History, Washington D.C. (USA)

George Switzer ásványkutató 1958-ban New Yorkból, egyszerű postával, elküldöt egy hagyományos kinézetű borítékot a Smithsonian Múzeumba. Pontosan 145,29 dollárt fizetett a kiszállításáért, amiből csak 2,44 dollár volt a postaköltség. A többi biztosítás volt a boríték tartalmára 1 millió dollár értékben - a híres és legendás Hope kék gyémántot tartalmazta. A múzeum örömmel fogadta, nyilvántartásba vette és a mai napig a kiállítás része. Ennek a kőnek a kalandos útja a 17. században kezdődött Indiában, ahonnan Tavernier hozta Franciaországba, majd több uralkodó kezén is keresztül ment, később ellopták, aztán újra előkerült, végül Amerikában bukkant fel, ahol egy üzletember adományozta a washingtoni múzeum számára. Rajta kívül még egy Bismarck zafír nyaklánc, egy Carmen Lúcia vérvörös rubin és még sok más egyedi kő van a tulajdonukban.

 

Victoria & Albert Museum, London (Anglia)

A Knightsbridge kerületben található, több mint 30 000 m2-es területtel a V&A a világ leghíresebb, legkiterjedtebb és leglátogatottabb múzeumai közé tartozik. Az állandóan kiállított alkotások gyöngyszeme, egyben az egész múzeum szimbóluma Viktória királynő tiarája. Annak idején leendő férje, Albert herceg tervezte, és Joseph Kitching hozta anyagi formába. Viktoria akkor viselte, amikor egy fiatal királynőként portréhoz pózolt, amelyet 1842-ben festett Winterhalter, amely bejárta a világot. A tiarát jelentős rugalmasság jellemzi, és hordható zárt kör alakban koronaként vagy nyitott tiaraként vagy fejpántként is.

 

Victoria & Albert Museum

 

 

A Swarovski kristályok világa, Wattens (Ausztria)

A Swarovski Park látványosságai új dimenziókba emelik az ékszerek csodálásának élményét. A tiroli Wattens város egész épületének tökéletesre kidolgozott külső és belső terei a legapróbb részleteket is elképesztően alapos kidolgozásukkal lenyűgöző hatást érnek el. A világ minden tájáról érkező művészek fantasztikus kristályinstallációi 17 teremben helyezkednek el, amelyeket fény- és hangeffektusok egészítenek ki, és a környező park külseje is tematikailag egységes (kristályos szobrok és tájelemek). A kristályokkal azonban csak a kezdet – az építészet, az ételek és a szórakozás örömei fokozatosan növekednek a látogatás során. A teljes koncepció szerzője André Heller multimédiás művész.

 

Gyémántmúzeum, Amsterdam (Hollandia)

Európa egyetlen gyémántmúzeumának fő célja a közvélemény oktatása. A múzeumot világhírű gyémántcsiszoló Ben Meier alapította. Körútja végig kalauzolja a látogatót a gyémántképződés teljes fejlődésén - a hárommilliárd évvel ezelőtti geológiai folyamatoktól a bányászaton és a feldolgozáson át az ékszerek végső beállításáig és megalkotásáig. Itt egy gyémántkoronakészlet, egy Rembrandt-kő, egy gyémánttal kirakott katona kard és egy „Majomkoponya” nevű, nem szokványos alkotás mutatja szikrázó fényét.

 

Cooper Hewitt, Smithsonian múzeum, New York (USA)

Ez az intézmény mindenekelőtt az eredeti tervezési ötletek nagyon széles skáláját kínálja, nem csak végső anyagi formájukban. Közelebb hozza az alkotói folyamatot is, amikor számos eredeti tervrajzot és tanulmányt is megnyit megtekintésre. A kiállított példányok az újító szellem, az anyagi sokszínűség és a formák változatossága ünneplése.

 

Ékszermúzeum, La Bañeza (Spanyolország)

Az Ékszermúzeum tisztelgés a hagyományos népművészet előtt, amelyet az elmúlt évszázadok spanyol ékszerészeinek munkáiban fedeztek fel. Hét helyiségből áll, és mindegyik más-más típusú ékszernek van szentelve, mint például gyermekvédő amulettek, szépítő ékszerek, amelyek a fiatalság szépségét hangsúlyozzák, pazarabb darabok különleges eseményekre, valamint számos hagyományos medál minta és anyag.

 

H. Stern ismertető kirándulás ékszer-műhelyben, Rio de Janeiro (Brazília)

A fényűző brazil ékszerház funkcionális műhelyeibe tekinthet be egy tapasztalt idegenvezető kíséretében. Szakértő interpretáció egészíti ki a lenyűgöző vizuális élményt, a fókuszált munka egyébként láthatatlan világából, amely az alapanyagokat keresett ékszerré alakítja.

 

Aranymúzeum, Bogota (Kolumbia)

Ennek a rendkívül népszerű múzeumnak a része a Kolumbusz előtti korszakból származó eredeti arany ékszerek egyedülálló gyűjteménye. Az animista valláson alapuló témák és formák az egyszerű vonalak és a finoman megmunkált részletek kontrasztjával lepnek meg. Többek között a gyönyörű orr ékszerekre érdemes figyelni.

További múzeumok

Európa:

  • Dalí Múzeum Fiuguere (Spanyolország)
  • Ilias Lalaounis Ékszermúzeum, Athén (Görögország)
  • Ermitázs, Szentpétervár (Oroszország)
  • Korállmúzeum, Nápoly (Olaszország)
  • Svéd koronaékszerek a királyi palotában, Stockholm (Svédország)

Európán kívül:

  • Harry Oppenheimer Gyémánt Múzeum, Ramat Gan (Izrael)
  • Világékszermúzeum, Szöul (Korea)
  • Művészeti Múzeum, Boston (USA)
  • Királyi Ékszermúzeum, Alexandria (Egyiptom)
  • Drágakövek és Ékszermúzeum, Fokváros (Dél-Afrika)

30.04.2024


További cikkek