Étkezési etikettÉtkezési etikett

Nem számít, hol van, az asztalnál való viselkedés, vagyis az étkezési etikett fontos, még akkor is, ha csak a család ül össze egy közös ebédre, vacsorára. Ha másért nem is, legalább azért, hogy példát mutasson gyerekeinek.


Teríték egy hosszú, téglalap alakú asztalon ünnepi vacsorához

 Mielőtt részt veszünk a vacsorán, ebéden 

Annak ellenére, hogy az étkezés egyre kevésbé formális, nem jelenti azt, hogy hátra hagyhatjuk az illemet. Továbbra is fontos bizonyos magatartási szabályok betartása hivatalos környezetben, éttermekben vagy szakmai vagy egyéb társadalmi alkalmakkor, ezért jó, ha ismerünk legalább néhány étkezési etikett alapot. 

Eltekintve attól, hogy tanultunk e valaha étkezési etikettet, esetleg már rég elfelejtettük, amit anno megtanultunk, a továbbiakban elolvashatja, hogyan illik viselkedni, és milyen alapszabályokat érdemes betartani egy hivatalos, vagy kevésbé hivatalos ebéd, vacsora során. Bár a józan ész gyakran a legjobb útmutató, az alábbi tippek mind társadalmilag, mind szakmailag hasznosak lehetnek.

Mielőtt elfogadja a meghívást egy hivatalos vacsorára vagy ebédre, szánjon időt arra, hogy megismerkedik az étkezési szokásokkal. Nem nehéz, és egy kis gyakorlás után természetessé válnak egyes dolgok. Melyik villát melyik fogásnál használja, egy idő után azon kapja magát, hogy már gondolkodnia sem kell ezen, automatikusan a megfelelő evőeszköz után fog nyúlni. És lehet, hogy rájön arra, hogy a hivatalos étkezés szórakoztató, miután sikeresen megbirkózik az étkezési etikett elsajátításával.

Vacsorához készült asztalteríték


 Mit mond az etikett 

Az étkezési illem, már jóval az asztalhoz ülés előtt kezdetét veszi. Ha vacsorára vagyunk hivatalosak, feltétlenül válaszoljunk, akkor is, ha különösen ez nem elvárás. Soha ne kérdezze meg, hogy meghívhat -e valakit, akire meghívás nem vonatkozik. Üres kézzel se illő megjelenni. A háziasszonyok részére szánt ajándék, lehet a gyertyáktól, boroktól kezdve a virágokon keresztül egészen a csokoládékig, bármelyikük. Szép és nagyra értékelt gesztus.

Függetlenül attól, hogy valaki házában vagy étteremben eszik, soha ne rohanjon az asztalhoz, várja meg, amíg a házigazda utasítja hova üljön le. A hivatalos vacsoráknál általában egy névkárty jelzi a nekünk szánt ülőhelyet. 

Várjuk meg, amíg a házigazda leül, csak aztán foglaljuk el helyünket. Egyes kultúrákban önmagát az étkezést áldás előzi meg. Még ha hitetlen is, mutasson tiszteletet és maradjon csendben. Ha a házigazda pohárköszöntőt mond, vegye fel poharát. A koccintás ilyen esetekben nem illő.

Férfi , aki a főhelyről mond köszöntőt


Teríték és szalvéta a tányérban

Szalvéta

Nem kell azon nyomban szétnyitni a szalvétát, amint leül. Ha azonban a házigazda kihajtja a szalvétát, akkor ugyanezt kell tennie, és az ölébe kell helyeznie. Az étkezés abban a pillanatban kezdődik, amikor a házigazda leteszi a szalvétát a térdére.

A szalvéta mindig legyen az ölében. Ha étkezés közben bármikor fel kell állnia, és vissza szeretne ülni, tegye a szalvétáját az asztalra, soha ne egy székre. Ha befejezte az evést és távozna, tegye a szalvétát az asztalra a tányér baloldalára, soha ne a tányérba.


Barátok találkozása egy kerti ebédnél

 

Mikor együnk

Ha kint eszik, várjon, amíg a csapat összes tagját kiszolgálják, mielőtt felemeli az evőeszközöket. Privát vacsorán figyelje a házigazdát, és akkor vegye fel az evőeszközöket, amikor Ő is így tesz.

 


Evőeszközök elhelyezése magyarázattal

 

Melyik evőeszközt mire használjuk?

Az egyik leggyakoribb dolog, ami összezavarhatja a jelenlévőket, hogy melyik evőeszközt melyik fogásnál szükséges használni. Az alapszabály - a tányértól legtávolabbival kell kezdeni a tányér felé haladva.

Ha azt veszi észre, hogy a házigazda egyes dolgokat máshogyan csinál, kövesse azt. A legfontosabb, hogy ne keltsen nagy felkeltést - a cél elvegyülni. Így elkerülheti a nemkívánatos pillantásokat. 


Megvendégelés - vacsora

Szabályok az asztalnál

Azoknál a vacsoráknál, ahol az ételt asztalhoz szolgálják fel, az ételeket az óramutató járásával ellentétes irányban kell felszolgálni. Soha ne nyúljon semmihez az asztal túloldalán. Ehelyett kérje meg az adott tárgy legközelebb ülő személyt, hogy nyújtsa azt oda.  A sót és a borsot együtt adjuk tovább. Így vacsora vendégeinek nem kell árva sótartókat keresniük.

Ha az ételeket tálakban szolgálják fel, a kiszedéshez mindig használjon tálalóeszközöket, ne a sajátját. A tálat mindig jobb oldali vendégnek adja tovább. 

Az egyik legfontosabb alapvető dolog, amit fontos szem előtt tartani, hogy soha ne figyelmeztesse azt a személyt, aki megsérti ezeket a szabályokat.


Íme néhány alapvető etikett -szabály, amelyet be kellene tartania:

 

  • Érkezzen időben, és értesítse a házigazdát, ha ne talán késni fog.
  • Telefonját kapcsolja ki, vagy kapcsolja csendes üzemmódba, mielőtt asztalhoz ül. Nem illő vacsora közben felvenni a telefont. Ha hívást kell kezdeményeznie vagy fogadnia, kérjen bocsánatot az asztaltól, és hagyja el a helységet.
  • Ne tegyen az asztalra táskát, ridikült, napszemüveget, mobiltelefont vagy aktatáskát.
  • Soha ne beszéljen tele szájjal. Még akkor is, ha valaki kérdést tesz fel Önnek, várjon, amíg lenyeli az ételt, mielőtt válaszol.
  • Mielőtt megsózná vagy megborsozná az ételt, kóstolja meg, fordított esetben a házigazda sértve érezheti magát. Ha potenciális munkáltatóval vacsorázik, úgy tekinthet önre, mint aki a tények ismerete nélkül cselekszik.
  • Ne vágja fel az összes ételt, mielőtt hozzá fog az evéshez. Egyszere csak pár falatot vágjon fel.

Többféle grillezett étel a fa asztalon

 

  • Soha ne fúja az ételét. Ha forró várjon egy kicsit még kihűl.  A levest mindig magától elfelé kanalazza.
  • Némelyik ételt kézzel kell fogyasztani.
  • Ha talpas pohárból iszik, mindig a szárát fogja a pohárnak.
  • A kenyeret törje kis darabokra, a vajat csak egy falat kenyérre kenje.
  • A tányéron lévő összes ételből egyen egy kicsit. Ha az étel nem ízlik, és nem tud kompromisszumot kötni, legyen csendben. Elfogadható, ha ételt hagyunk egy tányéron, ha jóllakott és eleget evett. Ha azonban nem szereti a felszolgált ételeket, udvarias, ha megpróbálja legalább megkóstolja. Mivel nem illik megkérdezni a vendéget, miért nem fogyasztotta el a felszolgált ételt, ezért ne aggódjon, hogy valaki ezután nyomozni fog.
  • Az asztalnál ülőknek igyekezniük kell mindenkihez szólni egy pár szót. Ne beszéljen túl hangosan. Adjon másoknak is lehetőséget a beszélgetésre. Az asztalnál folyó beszélgetésnek vidám, kellemes dolgokról kell szólnia.

Ünnepéjes asztalteríték friss virágokkal az  asztal közepén

 

  • Hogy ha valami féle diétát folytat nem illő más ételt kérni, mint amit a házigazda felszolgált. Természetesen, ha súlyos ételallergiája van, közölje időben a házigazdával.
  • Ne játsszon az étellel. Miközben beszél ne tartsa az ételt a villán vagy kanalán.
  • Az evőeszközöket evésre használja ne gesztikulálásra.
  • Ne nyugtassa könyökét az asztalon. Amelyik kezét nem használja, tegye az ölébe.
  • Állítsa be az étkezés ütemét úgy, hogy a házigazdával körülbelül egy időben fejezze be.
  • Soha ne fordítsa fejjel lefelé a boros poharat, így tudatva, hogy nem szeretne bort fogyasztani. Jobb, ha hagyjuk kitölteni, így nem keltünk feltűnést. Ellenkező esetben, tartsa a kezét a boros pohár felett, jelezve, hogy nem szeretne bort.
  • Ott, ahol minden egyes fogáshoz más bort szolgálnak fel, akkor teljesen elfogadható, ha nem fogyaszt el minden bort, amely a poharába kerül.

Asztalteríték kerti vacsorához

 

  • Kerülje a böfögést vagy más durva hangok kiadását. Ha szeretne orrot fújni vagy elkapja a köhögést, kérjen elnézést és mennyen ki mosdóba.
  • Ha kiönt valamit az étteremben, jelezze az egyik pincérnek, hogy segítsen. Ha ez magán vacsorán történik meg a házban, vegye fel és szívja fel a foltot. Ha szükséges, ajánlja fel a professzionális tisztítás megtérítését.
  • Az asztalnál soha ne használjon fogpiszkálót vagy fogselymet.
  • A szájrúzsozás elfogadott, viszont make-up használata az etikett megsértése.
  • Ha valamilyen oknál fogva el kell hagynia az asztalt étkezés közben mondja: „Elnézést” vagy „Mindjárt jövök”, mielőtt elmegy. Ne mondja meg, hogy mosdóba megy.
  • Bármikor ,amikor egy nő elhagyja az asztalt vagy visszatér, hogy leüljön, a mellette ülő férfiaknak fel kell állniuk.
  • Ha végzet az evéssel, hagyja az evőeszközöket a tányéron vagy a tálban. Ne tolja el magától a tányért, és ne rakja össze a pincérnek. A tányérokat és poharakat hagyja a helyükön.
  • Használat után az evőeszközök vagy azok bármely része nem érintheti újra az asztalt. A villákat, késeket és kanalakat mindig tegye a tányér oldalára vagy egy tálba. Ha befejezte az evést, helyezze a használt evőeszközöket a helyükre, a képzeletbeli negyedik óra helyzetébe a számlapon.

Fiatal pár egy vacsorán a szülőknél

 

Evés után

Amikor befejezte az étkezést, részben hajtsa be a szalvétát, és tegye a tányér bal oldalára. Várja meg, amíg a házigazda jelzi, hogy vége az étkezésnek, majd felállhat. Ha a vacsora után semmit nem terveznek, maradjon még körülbelül egy órát, majd búcsúzzon el a házigazdától és köszönje meg neki a vacsorát. Ha az esemény nem hivatalos, felajánlhatja segítségét a takarításban.

 

Később

A házigazdának mindig küldjön köszönőlapot vagy kártyát, és ne várjon egy tovább egy - két napnál az esemény után. Szólítsa meg a házigazdát, köszönje meg neki a csodálatos vacsorát, és adjon hozzá még egy rövid, pozitív megjegyzést, hogy kifejezze elismerését. A megjegyzése lehet rövid, de szívélyes.

 

Mit illik egy fogadáson

Megehet, hogy meghívást kap egy más fajta hivatalos vacsorára - fogadásra. Általában kapcsolatok létrehozására szolgál az ügyfelek munkájához és szórakoztatására. Itt is vannak olyan alapelvek, amelyeket érdemes ismerni és követni, hogy sikeresek legyünk a társadalomban.

  • Egyik keze mindig maradjon szabad. Ha áll kezében vagy italt vagy ételt tartson, soha ne mindkettőt. Tartsa az italt a bal kezében, hogy ha kézfogásra kerül sor, a jobb keze száraz legyen.
  • Ehet és ihat ülőhelyzetben, de üdvözléskor legjobb, ha mindig feláll.
  • Fontos a szemkontaktus. Ne felejtsen el bemutatkozni a házigazdának, de ne szakítsa félbe őket a többi vendéggel folytatott beszélgetésben.
  • Ne zavarja meg két ember beszélgetését. Várjon, amíg szünetet tartanak, hogy bemutatkozhasson. Keressen vizuális jeleket, hogy bekapcsolódhasson a beszélgetésbe

 

A házigazda szerepében

Ha a házigazda szerepébe kerül, vacsorára vagy ebédre hív vendégeket, van néhány bevált szabály, amelyeket tanácsos betartani.  Ne feledje, hogy nemcsak a minőségi és jó ételek teszik felejthetetlenné a lakomát. Ez nem történhet meg ízléses, az alkalomhoz illő terítés nélkül.

  • A teríték alapja egy abrosz (általában fehér), amelynek körülbelül 30 cm -rel kell túlnyúlnia az asztal szélén. Az asztalterítő díszíthető különböző formájú színes alátéttel, vagy a közepére tehetünk egy szalagot.
  • Az ünnepség típusától függően a házigazda határozza meg, hogy a tányérokat előre kirakja, vagy a fogásokkal szolgálja fel. Az evőeszközöknek és egy nagy, úgynevezett alaptányérnak már az asztalon kell lennie. Az alaptányérról nem hiányozhat asztalkendő vagy szalvéta, kiegészíthető a vendég nevével ellátott táblával. Az alaptányér bal oldalára tartozik egy villa és élévél befelé fordított kés a jobb oldalára. A kést egy kanál követi a tányértól távolabb. Szükség van egy másik evőeszköz hozzáadására az előételhez, amelyet kívülről helyeznek el a fő evőeszközökhöz. Villa a bal oldalon és kés a jobb oldalon. A tányér felé a desszertes evőeszközöket tesszük. Az egész teríték két -három centiméterre fekszik az asztal szélétől. Segíthet a mért szélességben - "két ujjra“.

Asztalteríték arany evőeszközökkel kiegészítve

  • A poharak a jobb kéz felé mutatnak a tányér felett. Az első legyen az aperitifre szánt pohár. A fő kés pengéje felett kell helyezkednie. A boros, a sörös vagy az üdítőitalos poharat az aperitif pohártól emelkedő sorrendbe.
  • Az asztalra tehet virágokat vagy gyertyatartókat, de ügyeljen azok méretére és elrendezésére. Nincs nagyobb "társadalmi baki", mint amikor az egymással szemben ülő vendégek nem látnak egymásra.
  • A felszolgálás a fő személytől kezdődik, és a jobb oldalon ülő vendégeknél folytatódik.
  • Azokat a tálakat, amelyekben még maradt étel, hagyja az asztalon, viszont az üreseket azonnal vigye el.  Fokozatosan szedje le az üres tányérokat. Az alaptányért utoljára szedje le.

Ha betartja ezeket a szabályokat, és megfelelő, egyszerű beszélgetést folytat, felejthetetlen élményt biztosít vendégei számára.

Ünnepi teríték és halvány fények az asztalon


Etikett útmutató egyes ételekhez 

 

 

 

Előételek, Hors d'oeuvres, falatkák:

A koktélpartin vagy az étkezés előtti egy órában felszolgált ételeket kézzel kell fogyasztani. Ide tartozik az olajbogyó, savanyú uborka, dió, falatkák.

Többféle falatka

Kaviár:

A kaviár teljes ízének megőrzése érdekében gyöngyházfényes-edényekbe tálalják és soha nemfémkanállal (a fém oxidálja a kaviártojást). Ha szükséges, használjon fa vagy műanyag kanalat.

Tálalás közben a kaviárt egyenes, függőlegesen kanalazva szedjük ki a tálból, hogy a tojások ne törjenek össze.

Ha a kaviárt előételként szolgálják fel, bármennyire is kísértésbe ejti finom íze, a neveletlenség jeleként tartják számon, ha több mint két kanálnyi adagot fogyasztanak.

Fekete kaviár üveg tálban tálalva

 

Sajt:

Amikor a felvágott sajtot köretként tálalják, villával fogyasztjuk.

Ha a sajtot előételként szolgálják fel, például kockákra vágva fogpiszkálón, akkor kézzel fogyasztják. Ha szeletekben szolgálnak fel (például egy sajtos tányéron), akkor a szelet sajtot levágják, kekszre teszik, és kézzel szájba helyezik.

Különféle sajtfajták választéka dióval, mézzel, szőlővel és fügével

 

Tésztàk vagy spagetti

A spagetti vagy más hosszú tészta fogyasztásának tökéletes módja, ha villára tekerjük. Ha szükséges, használjuk kanalat segítőeszközként. Az is elfogadható, ha a tésztát késsel és villával elvágjuk.

Tagadhatatlanul a legrosszabb a falat tésztát felszívni. Gyakran hangos, és soha nem működik jól.

Ha lehetséges, a meleg tésztát meleg sekély tálakba tálaljuk. A tál oldalsó fele segítenek abban, hogy a tésztát feltekerjük a villára.

 

Kenyér:

Ujjaival vegye el a kenyeret a szervírozó kosárból. Ha a kenyér tányéron van a vajjal, használja őket megfelelően.

A kenyérszeleteket, a kiflit és a muffinokat félbe vagy apró darabokra törjük, falatnyi nagyságra. Amikor kenyeret és péksüteményeket szolgálnak fel a kosárban, vegyen egyet, és mindig a kosarat adja tovább jobbra. A kenéshez vajkést használjon, amelynek a kenyér- és vajas tányér mellett kell lennie.

 

Csirke

Egykor elfogadható volt, hogy csontos húst, mint a csirkecomb, két ujjal tartsunk. Ha azonban étteremben vagy nyilvános helyen étkezik, a csirkét mindig villával és késsel kell elfogyasztani.

Ha alkalmi grillezésen, gyorsétteremben vagy otthon tartózkodik, teljesen elfogadható, ha a csirkét kézzel eszi.

 

Rák, garnélarák és homár koktélok

Mindig koktél villával eszik.

 

Ananász

Az ananász szeleteket villával és késsel fogyasztjuk.

 

Avokádó:

Ha az avokádót a bőrében tálaljuk, akkor kanállal fogyasztjuk. Ha tányérra vagy salátára van szeletelve, villával együk meg.

 

Bogyós gyümölcs

Általában egy kanállal fogyasszuk a bogyókat, függetlenül attól, hogy tejszínhab vagy krém van rajtuk.

 

 

 

Csípszek és dipek

Ha a mártogatós nagyon ízlik, és legszívesebben beborítaná vele az egész csípsz szirmot, használjon kanalat és tegyen a mártogatósból tányérjára.

Nachos csípsz sokféle mártogatóssal

 

Olivák

Teljesen elfogadható az olajbogyót ujjunkkal vesszük el és kézzel tesszük szánkba. A magot szintén kezelve távolítsa el. Egy kis villa is megfelelő alternatíva.

Ha állásinterjún vesz részt, ne egyen olajbogyót. Ugyanez vonatkozik egy nagyon hivatalos vacsorára is, kivéve, ha a házigazda ezt teszi. Emlékeztetjük arra a szabályra, miszerint a legjobb taktika az, hogy figyelemmel kíséri, mit csinál a házigazda, majd ugyanezt teszi.

Két tál olívával és kenyér szeletek

 

Saláta

Ha nagy darabokat vagy egész darab salátát szolgálnak fel, vágja fel és falatokban fogyassza el.

Ha a salátát a főétel előtt vagy után szolgálják fel, használjon kisebb villát. Ha a salátát tartják főételnek, használjon nagy villát.

Nagy saláta tál és kisebb tálak egyéb hozzávalókkal

Szendvics

Kis szendvicsek: A falatkák kézzel fogyaszthatók.

Nagy szendvicsek: Ha nem vágják ketté, akkor késsel vágja le őket, mielőtt a szájához emelné.

Forró szendvicsek: Bármilyen meleg szendvicshez vagy hideg szendvicshez, amelyet mártással tálalnak, kés és villa szükséges.

A burritókat és más hasonló típusú ételeket, amelyekben a tölteléket vékony lapos kenyérbe (általában tortillába vagy pitakenyérbe) csomagolják, kézzel fogyasztják. A tányérra eső tölteléket villával fogyasztják el.

Pici szendvicsek falatkákként szervírozva

Garnélarák

Ha nagy garnélarákot taplas pohárban tálalunk, villával szedjük ki, és miután a garnélarákot bele mártjuk a mártásba, harapjunk le egy falatot,

Ha nagy garnélarákot tálalunk mártással és villa nélkül, akkor szedje ki a kezével, mártsa be a mártásba, és tegye a szájába. Amikor farkával együtt eszik, fogja meg a farkánál fogva, és mártsa be egyszer a mártásba. Ha nem túl nagy darab, egyszerre egye meg. Ellenkező esetben két falatban fogyassza el, de a másikat ne merítse a mártásba!

A sült garnélarákot kézzel fogyasztják.

Ha rákot eszik nyárson, húzza le a nyársról egy tányérra.

Ha garnélarákot farkával szolgálják más étel részeként, a farkát villával távolítsa el, és tegye a tányér szélére vagy egy külön tálra, ha rendelkezésre áll.

Garnélarákok kör alakban kirakva fehér mártással

 

Ennyi tudnivaló után, úgy tűnhet, hogy nem olyan egyszerű az elsajátítása. Viszont nincs ez így. Egy kis gyakorlás és egy idő után természetessé válnak az étkezési etikett szabályai. Ennek nagy része összhangban van a józan ésszel és a jó neveléssel, ezért nem kell aggódnia, ha hivatalos ebédre vagy vacsorára kap meghívást.

 

 

 

 

 


22.09.2021


További cikkek