Érdekességek II. Erzsébet királynőről és ékszereiről Érdekességek II. Erzsébet királynőről és ékszereiről

II.Erzsébet Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királynője. Ő a brit történelem leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója, 2015-ben előzte meg Viktória királynőt. Ahogy az várható volt, élete tele van érdekességekkel.


 

II. Erzsébet királynő a Windsor család leszármazottja 1926. április 21-én született Elizabeth Alexandra Maria néven. Bár a hétköznapi emberek évente csak egyszer ünneplik a születésnapjukat, a királynő kétszer. Az első a születése napjának tényleges évfordulója, a második pedig a "hivatalos" születésnapjaként ismert napon, amikor jobb az idő, lehetővé téve a Trooping the Color nevű felvonulást. Több mint 1400 menetelő katona, 200 ló és 400 katonazene tag találkozik minden júniusban a katonai precizitás, lovasság és fanfár nagy bemutatóján az uralkodó születésnapjának hivatalos ünnepségei alkalmából. Ezt a hagyományt 1748-ban II. György király indította el.

Erzsébet királynő hintóban

II. Erzsébet királynő V. György király másodszülött fia, Albert herceg lányaként született. Azonban testvére, VIII. Edward, aki apjuk V. György halála után lépett trónra, alig egy évvel később lemondott a trónról, Albert herceg pedig váratlanul VI. György király lett. Így lett II. Erzsébet a trón közvetlen örököse. A Király beszéde című Oscar-díjas filmről egyébként pont VI. Györgyről készült.

A II. világháború alatt, 1945-ben a fiatal Erzsébet csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz, a Brit hadsereg női alakulatába. Így ő lett a királyi család első tagja, aki aktív tagja volt a Brit Fegyveres Erőknek.

Királyi hintó

 

1947-ben hozzáment távoli unokatestvéréhez, Philip Mountbattenhez, akitől később 4 gyermeke született: Károly herceg (örökös), Anna hercegnő, András herceg és Edward herceg.

Erzsébet a királynői címet apja halála után, 1952-ben vette át. Koronázása az egyik első élő televíziós közvetítés volt. Uralkodása alatt többet utazott, mint bármely más uralkodó, és számos történelmi külföldi látogatást tett. Ő volt az első brit uralkodó, aki 1913 óta látogatást tett Németországba, többször járt az Egyesült Államokban, és első ausztráliai látogatása során hagyományt teremtett a tömegek között járásban. Kötelességtudatáról és a korona szolgálata iránti odaadásáról ismert, fontos személyiség volt az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösségben a nagy társadalmi változások idején.

Erzsébet királynő Vintage bélyeg

2021. április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, akivel II. Erzsébet, vagy „Cabbage” (káposzta), ahogy kedvesen nevezte nevezte, gyönyörű 73 évet töltött együtt. A brit monarchia leghosszabb szerelmi története közvetlenül a második világháború előtt kezdődött, amikor a 18 éves Fülöp görög herceg megismerkedett harmadfokú unokatestvérével, Erzsébet hercegnővel családja látogatása során a brit Királyi Tengerészeti Főiskolán, Dartmouthban, ahol Fülöp tanult. Fülöp herceg több mint fél évszázadon át támogatta feleségét királyi feladataiban. Fülöp temetésére 2021. április 17-én került sor. A járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt mindössze 30 vendéget hívtak meg. A Szent György-kápolnában egyedül ülő királynő fényképei sokak számára magányának és bánatának jelképének tűntek.

II. Erzsébet azonban nem marad teljesen egyedül. 4 gyermeke mellett unokái is vannak, és több mint 30 keresztgyermeke van, emellett nagyon szereti a kutyákat, konkrétan a welsh corgi fajtát, élete során több mint 30 kutyát nevelt fel.

II. Erzsébet Királynő

 

A királynő, állítólag, a jó minőségű alkoholt sem veti meg. Unokatestvére, Margaret Rhodes elmondása szerint: "Ebéd előtt gint és Dubonnet fogyaszt egy szelet citrommal és sok jéggel. Ebédre bort, este pedig egy száraz martinit és egy pohár pezsgőt szívesen elkortyolgat."

A hosszú kormányzási évek, számtalan társasági esemény és állami látogatás során többek között viselt ékszereivel is felhívta magára a figyelmet. Az ékszerek mindig is a királynő ruhatárának szerves részét képezték.

II. Erzsébet Királynő font

 

Senkinek sincs olyan gazdag és lenyűgöző történelmi gyémánt ékszergyűjteménye, mint II. Erzsébet királynőnek. Gyűjteménye történelmi, elképesztően lenyűgöző ékszereket, valamint néhány nagyon személyes darabot tartalmaz, amelyeket szeretteitől kapott ajándékba. Ismerjen meg velünk néhányat közelebbről.

II. Erzsébet Királynő fekete fehér portrét fotó


KORONÁK ÉS TIARÁK

Imperial State Crown

Az eredetileg 1937-ben VI. György király koronázására készített koronán 2868 briliáns csiszolású gyémánt, 17 zafír, 11 smaragd és 269 gyöngy található. A királynő először 1953-ban viselte ezt a koronát, a Westminster Abbeyben történt koronázása során, majd a parlament állami megnyitóján. Súlya körülbelül 1,1 kg, a királynő egy interjúban elárulta, hogy egy centit le kicsinyítették számára, és amikor a fejére került, nem tudott lenézni, mert fennállt a veszélye, hogy leesik a fejéről.

The State Diadem

A királynő koronáját 1820-ban hozták létre IV. György király, Viktória királynő nagybátyjának megkoronázására. Hagyományosan a királynő és a királyi feleségek viselik a parlament állami megnyitóján.

 

II. Erzsébet Királyné

Cambridge and Delhi Durbar Parure and Queen Mary’s Girls of Great Britain and Ireland Tiara

Erzsébet királynő gyűjteményében számos darab neve sokat elárul az ékszerről. Vannak ékszerek melyek egyenesen az eredeti tulajdonosra hivatkoznak, és néha magukban foglalják azt a személyt vagy csoportot, aki az ékszert ajándékozta.

A királynő smaragd nyaklánca és kiegészítő fülbevalói Cambridge és Delhi Durbar Parure néven ismertek.

A korábban Queen Mary's Girls of Great Britain and Ireland Tiara néven ismert tiara a királynő nagyanyja, Queen Mary tulajdona volt, és eredetileg nagy gyöngyöket tartalmazott, de Mary Queen kérésére ezeket eltávolították, és a tiarát a jelenlegi formájára, Cambridge Lovers' Knot Tiara alakították át, Cambridge hercegnőjének, Kate Middletonnak kedvenc darabja.

Mária királynő 1947-ben nászajándékba adta Erzsébetnek ezt az ékszert, amelyet 1952-ben viselt az uralkodóról készített első hivatalos portréján. Ez a tára néhány brit érmén és bankjegyen is látható.


II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg bélyeg

The Grand Duchess Vladimir Tiara

Ez a gyémánt gyöngy tiara, amely eredetileg Mária Pavlovna nagyhercegnő, II. Miklós nénjének, az utolsó orosz cár tulajdonában volt, egy elveszett monarchia maradványa. A nagyhercegnő tiaráját elkobozták, miután az orosz forradalom idején elmenekült Szentpétervárról, de visszakerült hozzá, amikor a brit titkosszolgálat egyik tagja megmentette ékszereit. A tiarát lányának, Elena Vlagyimirovna görög hercegnőnek adta, aki édesanyja halála után eladta Mária királynőnek. Amikor Mária is meghalt, II. Erzsébet örökölte a tiarát.

A tiara a Queen Maryhez való szállítás során megsérült, az ékszert a királynő kérésére Garrard megjavította, és 15 smaragdot adtak hozzá a királynő gyűjteményéből. A tiarát egy olyan mechanizmussal is kiegészítették, aminek köszönhetően könnyen kicserélhető a smaragd az eredeti gyöngyökre. Ez az ékszer háromféleképpen hordható - gyöngyökkel, smaragddal és külön-külön is.

II. Erzsébet királynő Vladimir Tiarával

The Oriental Circlet

Albert herceg, Viktória királynő férje tervezte, és az 1851-es Nagykiállításon bemutatott indiai ékszerek ihlették. Az Anyakirálynő szerette az ékszereket, de II.Erzsébet királynő csak egyszer viselte, 2005-ben egy máltai utazás alkalmával. Aznap este egy udvari ékszerész tanácsára Queen Mary rubin fülbevalóval és egy Baring Ruby nyaklánccal.

Burmese Ruby Tiara

1973-ban a királynő rubinokat kapott Burma lakosságától nászajándékba, ezért felkérte Garrard ékszerészt, hogy készítse el belőlük ezt a gyönyörű rubin fejdíszt.

II. Erzsébet Királynő

Queen Mary's Fringe Tiara

A tiara, amelyet II.Erzsébet királynő viselt esküvője napján 1919-ben készült a nagymamája, Mary Queen számára. Valójában a szertartás előtt elromlott – és gyorsan a helyszínen kellett megjavítani. Az antik fémkeret megrepedt, amikor a fodrász tiarához rögzítette a fátylat..

The Brazilian Aquamarine Parure Tiara

Brazília lakossága gyémánt és akvamarin fülbevalót és nyakláncot ajándékozott a királynőnek a koronázás alkalmából. A királynő később Garrard ékszerészt bízta meg, hogy készítsen egy neki megfelelő tiarát. A királynő még mindig frissíti, több akvamarint és gyémántot ad hozzá az alkotáshoz.


ÉKSZEREK

A Kiráylnő eljegyzési gyűrűe

Egy nem feltűnő személyes ékszer, a királynő három karátos gyémánt szolitér eljegyzési gyűrűje egy edinburgh-i herceg néhai édesanyja, Alice hercegnő tiara gyémántjaiból készült.

Crown Amethyst Suite of Jewels

A káprázatos készlet egy gyémánt brosst, fülbevalót és nyakláncot tartalmaz, és a Crown Amethyst Suite of Jewels vagy a Kent Amethysts néven ismert. Eredetileg Viktória királynő édesanyja, Kent hercegné volt a tulajdonosa.

The Crown Ruby Necklace

Albert herceg által Viktória királynő számára tervezett rubin nyakláncot édesanyja 2002-es halála után a királynő örökölte.

 

II. Erzsébet Királynő hintóban

The Victorian Suite of Sapphire and Diamond Set

A királynő ehhez a fülbevaló-, medál- és nyaklánc-készlethez tiarát rendelt, amit édesapja adott neki nászajándékba. Az eredeti készlet 1850-ben készült, de a tiarát – és a hozzáillő karkötőt – csak 1963-ban készítették el hozzá.

Three strand pearl necklace

Őfelsége nagy kedvence ez az elegáns háromsoros gyöngysor, amelyet édesapja, VI. György király ajándékozott a királynőnek.

The Japanese Pearl Choker

Ezt a négyszálas gyöngyből és gyémántból készült chokert, amelyet a japán kormány rendelt a királynőnek az 1980-as években, nemrég Cambridge hercegnője viselte.

Queen Elizabeth’s Festoon Necklace

A háromszálú gyémántékszert Erzsébet édesapja, VI. György király rendelte, anyjának Garrardból 1950-ben.

Az ékszer 105 drágakőből áll a Crown kollekcióból. Az ékszer többi gyöngyszemét feltehetően Garrard biztosította.


BROSSOK

The Lovers’ Knot Brooch

A masnival ellátott brossok a fő motívumok, amelyek jellemzik a királynő egész kollekcióját. Legalább hat darab tulajdonosa, de egyik sem olyan lenyűgöző, mint a Queen Mary's Lover's Knot Brooch. A nagy ékszer a 19. század végén készült. Mária 1932-ben szerezte meg, II. Erzsébet királynő pedig 1953-ban bekövetkezett halála után örökölte.

Őfelsége ezt több fontos alkalommal is viselte, többek között Margit hercegnő 1960-as és Vilmos herceg 2011-es királyi esküvőjén.

Cullinan III and Cullinan IV

Ez a két kő hihetetlen 94,4 és 63,6 karátot nyom. Ha összetartják, brosst alkotnak. Mária királynő kedvenc ékszerei voltak, és gyakran „Granny's Chips”-ként emlegetik.

The Cullinan V Heart Diamond Brooch

Amikor 1905-ben Dél-Afrikában felfedezték a 3106 karátos Cullinan nyersgyémántot, ez volt a valaha bányászott legnagyobb drágakő. Nevét Thomas Cullinan bányafőnökről kapta. 1907-ben VII. Edward brit király ajándékozta. Az uralkodó egy történelmi gyémántot vágatott Joseph Asscher mesterrel.

A nyersanyagot nyolc fontos kőre vágták, a legnagyobbak közül kettőt - a Cullinan III-at és a Cullinan IV-et - már említettük.

A szívhez kicsit hasonlító Cullinan V sokkal kisebb, 18,8 karátos. Romantikus, Edward stílusú platina és gyémánt brossban található tekercsekkel és babérmintával. A közel 19 karátos szív alakú gyémántot platinaháló veszi körül, amely a Peacock Diamonds peremén végződik. Eredetileg a köpeny mellrészének része volt, amelyet 1911-ben Mária királynőnek terveztek.

Erzsébet királynő szereti ezt az ékszert, és azóta is szívesen viseli, amióta Mária királynő 1953-ban ráhagyta.

The Flower Basket Brooch

Ezt a virágkosár formájú, gyémántokkal, rubinokkal és zafírokkal díszített brosst a szülei ajándékozták neki Károly herceg születése után 1948-ban.

The Queen’s Williamson Pink Diamond Brooch

A királynő 1947-ben egy 54,5 karátos nyers rózsaszín gyémántot kapott nászajándékba a kanadai geológustól, Dr. John Thorburn Williamson-tól, aki a tanzániai Mwadui bánya tulajdonosa volt, ahol a követ felfedezték. Két hónapba telt, mire egy követ 23,6 karátos kerek gyémánttá vágtak Londonban. A királyné és az Anyakirálynő többször is ellenőrizte a vágási folyamatot.

A drágakövet egy fehér gyémánt brossba helyezték, amelyet Frederick Mew, a londoni Cartier Jewelry munkatársa tervezett 1953-ban.

A királynő számos fontos eseményen viselt brosst, köztük 1977-es ezüstjubileumán, valamint Károly herceg és Diana Spencer esküvőjén 1981-ben. 2011-ben a Royal Ascot lóversenyeken ezt a mintát építette be ruháiba.

Scarab Brooch

Ez a sárga aranyból, rubinból és gyémántból készült bross a királynő kedvenc brossa, és férje, Fülöp herceg ajándéka 1966-ban.

Ha érdekli a királynő élete és szeretne még többet megtudni, ajánljuk figyelmedbe a The Crown című díjnyertes sorozatot is, melynek 5. szériája idén novemberben kerül adásba. A remek szereplőgárdán kívül szép díszleteket láthat, érdekes enteriőröket, sőt, a már említett ékszerekre is ráismer a sorozat nézése közben. Ha jobban szereti a könyveket, ne hagyja ki a Queen Elizabeth II című írást a BBC történészek műhelyéből.

Richmond Brooch

Erzsébet királynő nagymamája, Mária királynő 1893-ban kapta nászajándékba ezt az érdekes brosst. Erzsébet királynő Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén viselte, másodszor pedig Fülöp herceg temetésének szomorú eseményén viselte.

 

II. Erzsébet Királynő Scarab brossal

Centenary Rose Brooch

A klasszikus, finom, kézzel festett rózsával díszített brosst II. Erzsébet királynő ajándékozta Anyakirálynőnek 100. születésnapja alkalmából. Az ovális brosst 100 gyémánt és egy masni határolja a tetején, amelyet Collins and Sons készített. A rózsa alakú bross Queen Elizabeth Grandiflora egy sajátos fajtája, amelyet a királynő 1953-as megkoronázása tiszteletére nemesítettek. II. Erzsébet királynő az Anyakirályné 2002-es halála után megörökölte a brosst.

II. Erzsébet Királynő Rózsás brossal

Pink Saphire and Diamond Brooch

A Queen kollekciójában olyan ékszerek is találhatók, amelyekről nem sokat tudunk, így a média és a bloggerek gyakran elemzik az általa viselt ékszereket. Hasonlóan volt ez egy rózsaszín brosstűnél is, aminek a fő kövét sokáig nem azonosították. A leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó ünnepe alkalmából készült fotó, melyet Mary McCartney készített, szintén erre az egyszerűnek tűnő rózsaszín brossra hívta fel a figyelmet, és tisztázta, milyen kő van benne. Szóval ez egy gyönyörű rózsaszín zafír, gyémántokkal szegélyezve. A királynő 2010-ben viselte először, és mondhatni az egyik kedvenc darabja, hiszen évente többször is láthatjuk rajta.

II. Erzsébet Királynő brossa pink zafírral és gyémántokkal

 


07.04.2022


További cikkek