Az öt szeretetnyelvAz öt szeretetnyelv

A szeretetnyelvek létfontosságúak egy egészséges párkapcsolatban. Megértésük és elsajátításuk nemcsak erősíti és kellemessé teszi az együttlétet, de segít abban is, hogy a nehezebb életszakaszokon harmóniában áthidaljunk.


Szerelmes pár

A hosszú kapcsolatok a legtöbb pár számára, akik már túl vannak kapcsolatuk ismerkedési szakaszán, ideálisak és ígéretesek a jövőre tekintve. Minden érett ember tudatában van annak, hogy ennek eléréséhez hosszú távú elkötelezettség, önfeláldozás, elszántság, mentális és fizikai energia szükséges.   Ha Ön és partnere egyetért ezzel a megközelítéssel, a romantikus kapcsolat szisztematikus fenntartásával vagy fokozatos növelésével, akkor is szükségük lehet gyakorlati útmutatóra "hogyan is kell csinálni".

Letöltés: A szeretet 5 nyelve teszt


5 szeretetnyelv 

 

Gary Chapman Az 5 szerelemnyelv című könyvében pontosan a hosszú parkapcsolat alapjait vázolja fel. A könyv először 1992-ben jelent meg, és az iránta való érdeklődés felülmúlta a kiadó elvárásait. Fokozatosan nőtt a népszerűsége, amíg bekerült az állandó bestsellerek közé (összesen 11 millió darabot adtak el angolul és 49 nyelvre fordítva). Ami a szakértelmét illeti dr. Chapman antropológia, filozófia és a humán tudományok területén szerzett végzettsége mellett sokéves családi tanácsadási gyakorlattal rendelkezik, úgyszintén van tapasztalata műsorvezetéssel is melyet egy rádióban szerzet, egy kibeszélő show keretében a párkapcsolatokat boncolgatta.

Chapman elméletének lényege nagyon egyszerű - a kapcsolatok csak akkor haladnak jó irányba, ha a partnerek ismerik és megértik egymást. Minden egyén másként fogadja, osztja és éli át a szerelmet. Ezért Chapman szerint az odafigyelés, a megértés és a másik elvárásaira vagy igényeire való reagálás válik a megértés kulcsaivá. Csak így lehetséges az érzelmi köteléket tartósan megerősíteni. Szintén nagyon fontosak a mindennapi apró cselekedetek, szívességek, ahogyan az előrelátás és partnerünk reakcióinak megfigyelése, ez segít megelőzni, hogy csalódást okozzunk vagy hogy megsértsük érzelmi világát.

A szerző a szerelem megéléséinek különbségeit öt csoportba sorolva igyekszik megmagyarázni, amelyeket a szeretetnyelveinek nevez. Mindegyiket különböző vágyak, partnerrel szemben való igények, érzelmi megnyilvánulások vagy kommunikációs formák jellemzik. Életünk szerelmének nyelvének azonosítása, megértése és legalább részbeni elsajátítása az út a stabil és harmónikus együttéléshez.

Ölelkező boldog pár


Elismerő szavak

 

Partnere nagy jelentőséget tulajdonít a szavaknak, akár kimondottnak, akár írottnak? Számukra az igazi szerelmi vallómás a kimondott szó - imádják a bókokat, elismerő szavakat, vagy rövid szerelmes üzeneteket. A megbecsülést, kifejezetten szóbeli megnyilvánulásokban keresik, az empátiával, az együttérzéssel és az intimitás elmélyülésével kötik össze. A megfelelő mennyiségű dicséret biztonságérzetett ad és szeretet közvetít feléjük.

Kedvesével való beszélgetések során mindig ügyeljen arra, hogy a kimondott szavak megfelelő súllyal rendelkezzenek. A szavak nem csak akkor veszítenek jelentésükből, ha cselekedeteink nem egyeznek azokkal, ez könnyen megtörténhet akkor is, ha helytelenül fogalmazunk, nem megfelelő hangnemben beszélünk vagy hibásan intonálunk (különös hangsúlyt fektetünk bizonyos kifejezésekre). A testbeszéd, a körülmények és más emberek jelenléte is szerepet játszik (ez néha kívánatos lehet, néha kevésbé).

Egy nő szerelmes levelet olvas

 

Megfelelő mondatok:

„Büszke vagyok rád mert ...“

„Szeretve érzem magam, amikor ...“

„Nélküled soha nem lennék rá képes ...“

„Inspirálóan hatsz rám ...

„Elképesztően vonzó vagy!“

Beszéde során próbáljon eredeti lenni, ugyanakkor maradjon hiteles.  Ne spóroljon az elismerő szavakkal, és írja le őket, ha az alkalom nem megfelelő azok kimondására. Ne vigyük túlzásba irreális bókokkal - ne feledjük, hogy a siker párunk ismerésében rejlik.

Kerülje a társával szembeni leépítő kritikát is, és ha párja sikert ér el, halmozza el megérdemelt elismerő és dicsérő szavakkal.


Testi érintés

 

Talán még a szavaknál is erősebb meghitt kötőanyag az érintés. Bár egyenesen nem fejezik ki a gondolatokat, az érzelmi vonzalom vitathatatlan jelei. A csókok, a kézfogás és a bújás már gyerekkorunktól fogva elkísér minket. A közvetlen bőrrel való érintkezés biokémiai reakciót indít el az emberi szervezetben a dopamin, a szerotonin és az oxitocin hormonok megnövekedett termelése formájában - mindhármat "boldogsághormonnak" is nevezik. Különösen az oxitocin játszik fontos szerepet az anya és a gyermek közötti fizikai kötelék kialakításában és elmélyítésében az élet első éveiben. Az ilyen jellegű érintkezés iránti igény többségünkben még felnőttkorban sem fog eltűnni. Egyesekben azonban több termelődik, mint másoknál.

A testi kapcsolat iránti vágyat nem feltétlenül kell fokozott szexuális vágyként értelmezni, bár ez is a szeretet ilyen jellegű nyelvének egyik jellemzője lehet. Az érintés inkább megnyugtató, ellazító vagy biztató hatású.

Szerelmes ölelés

 

Ha olyan személlyel van kapcsolatban, akinek fontos a testi kapcsolat:

- Csókolja meg gyakrabban.

- Séta közben, fogja meg a kezét.

- Ölelje hosszabban.

- Simogassa a haját.

- Ha egymás mellett ülnek, kezét tegye a vállára, fogja meg a kezét vagy simogassa a hátát.

Kerülje a rideg viselkedést párjával szemben, és ne hagyja, hogy túl sok idő teljen el fizikai kontaktus nélkül.

Az ilyen típusú interakciók fenntartása táv kapcsolatok esetében rendkívül nehéz. A rendszeres videó hívások részleges kompenzációt jelenthetnek, és még egy jó tanács: lepje meg partnerét egy masszázzsal profi masszőr közreműködésével, amelyen azzal az érzéssel vesz részt, hogy ez az Ön ajándéka.


Ajándékozás

 

Az ajándékozás a szeretet kézzelfogható jele. Azok, akik ezt a nyelvet "beszélik" akkor érzik magukat igazán szeretve, ahogy Chapman nevezi, ha egy "vizuális szerelem szimbólumot" kapnak. Ha a felületességtől való félelem az első, ami eszedbe jut, amikor kedvesednek szánt ajándékra gondol, higgye el, ez nem helyén való. Ilyenkor nem az ajándék anyagi értéke a mérvadó, sokkal fontosabb és egyben értékessebbé teszi azt, a belefektett energia és gondolatmenet.

Az ajándék értelmességét nem éppen a kihasználtsága növeli, inkább egy fajta bizonyosság tétel, hogy érdeklődik párja iránt.  Arra törekedett, hogy megfejtése, mi az, ami hiányzik, mire van szüksége, mi az, ami zavarja és hogyan tudná megkönnyíteni az életét. Az ajándék a szeretet egyfajta kézzelfogható bizonyítékává is válik, amelyre az ilyen típusú embereknek szüksége van. Számos kisebb vagy kézzel készített dolog sokkal nagyobb értékkel bírhat, mint egy drága, de személytelen ajándék.

Ajándékozza meg párját gyakran, viszont fontos figyelembe venni az adott ajándék alkalmasságát és jelentőségét. Ne felejtkezzen meg egy ünnepről és évfordulóról sem.

Egy nő a párjától kapott ajándékkal a kezében


Apró szívességek

 

Ez a szeretetnyelv azok személyeké, akik úgy vallják, hogy a tettek sokkal többet elárulnak, mint a szavak. Érdeklődését fejtse ki konkrét tettekkel, segítség nyújtással. Ezeknek az embereknek nagyon sokat jelent, ha a másik fél bármely terhet levesz a vállukról, ez biztonságérzetet ad és a törődés bizonylata számukra, ennek köszönhetően megnyílnak és szintén szeretnek. A rendszeresen együtt töltött idő, amelyet teljes egészében neki szán, arra, hogy segítségére legyen a szívükhöz való kulcs. Fontos az aktív hozzáállás, a fantázia bevonása és partnerünk megértése szintén elengedtethetetlen.

A házimunka tipikus példa erre, de az alábbiak is hozzájárulnak a kapcsolat elmélyüléséhez:

- Nyissuk ki párunknak az ajtót,

- segítsünk az öltözködésben,

- hétköznapi vásárlásoknál ne felejtkezzünk meg párunk kedvenc nassolni valójáról,

- ha gyengélkedik ápolgassuk,

- segítsük a tervezésbe (pld. nyaralás),

- vigyünk reggelit az ágyba.

Mindig gondolkodjon el azon, hogyan javíthatja partnere életminőségét, próbálja meg előre látni a szükségleteit, emlékezzen mindenre, amire panaszkodik, és próbáljon mindenáron betartani ígéreteit. Vigyázzon arra is, hogy a szívességek végrehajtása során, túl sokszor, ne részesítsen előnyben másokat, mint partnerét. Ugyanakkor szabjon határt segítőkészségének az egyensúly fenntartása érdekében. Nem kell minden szeszélyt elfogadnia, és nem kell, hogy szorongva olvassa partnere minden egyes gondolatát.

 

 

Reggeli az ágyba


Együtt eltöltött idő

 

Az a minőség, amelyet azok az emberek keresnek, akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, az párjukkal eltöltött idő, amikor az összes figyelem rájuk irányul. Lehet az egy közös nyaralás, séta, hosszú, őszinte beszélgetések, közösen elvégzet feladatok. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem. Aktív hallgatással, szemkontaktussal és teljes jelenlétével elvarázsolja partnerét.

A megfelelő hozzáállás e nyelv elsajátításához, ha több értékes pillanatot épít be a párjával kettesben töltött napokba. Ideális a közös étkezés, a teraszon üldögélés, a reggeli páros bemelegítés vagy az esti pihenés gyertyafénynél. A napi rituálék megosztása, az egymás mellett alvás vagy a rendszeres séta úgyszintén alkalmazható.

Amikor csak lehetséges, próbálja meg fenntartani a közvetlen szemkontaktust a partnerével, és gyakran érdeklődjön érzelmi állapota iránt. Készítsen sok közös tervet - hétvégék, vakációk, látogatások, kulturális események - és beszéljék ki azokat. Az otthon töltött idő ugyanolyan értékes lehet.

A figyelmetlenség, közös tevékenységek eltolása, késleltetése ezek azok a dolgok, amit nagyon negatívnak élnek meg. Szintén nehezen viselik, ha szembesülnek azzal, hogy nem hallgatják őket és más dolgokra figyel párjuk a neki szánt idő alatt.

Mosolygó pár egymást ölelve a természetben


Hogyan derítem ki melyik szeretetnyelvet beszélem?

 

Többféle módon is kiderítheti, hogy Chapman melyik szeretetnyelvét beszéli. Chapman hivatalos weboldala kvízeket kínál (angol nyelven). Elkészítettük Ön számára egy magyar verziót, amelyet letölthet PDF-formátumban, és partnerével együtt elvégezheti.

Letöltés: A szeretet 5 nyelve teszt

 

Példa az első kérdésre a szeretet 5 nyelvének tesztjéből

 

Saját érzései alaposabb megfigyelése szintén sokat elárul Önről. Magabiztosabbnak érzi magát, amikor tudja, hogy van valaki, akihez fordulhat egy kis szívességért? (Szívességek) Fél a magánytól és az elidegenedéstől? (Együtt eltöltött idő.) Az érzelmes szavak simogatják lelkét? (Elismerő szavak.) Nem tud elképzelni egy napot fizikai érintkezés nélkül? (Testi érintés.) Mindig van pontos elképzelése arról, milyen ajándékokat szeretne? (Ajándékozás.)

A partnered és a szeretteid visszajelzései ugyanolyan előnyösek lehetnek. Hasonlóképpen, egy visszatekintés arra, hogy miként alakultak a kapcsolatai, sokat elárulnak Önnek. Az ezt követő önreflexió és nem utolsó sorban Chapman könyve is nagyszerű tanácsadó lesz.


Felhasználása párkapcsolatokon kívül

 

A szeretetnyelvek nagy előnye, hogy alkalmazhatók más kapcsolatokban is nem csak kizárólag romantikus párkapcsolatok esetében. Használhatók családi körben, hogy jobban megértsük egymást, a barátok körében, az oktatásban és a gyerekekkel való foglalkozásban, a párkeresésben vagy akár az üzleti életben.

Az egyik fontos szempont, amellyel jó, ha tisztában vagyunk: az ember szeretetnyelve a kapcsolat típusától függően változhat. Míg például egy romantikus kapcsolatban valaki sok figyelmet igényel (együtt töltött idő) munkahelyén, jobban értékelheti a gyakoribb segítséget (szívesség).

 


23.06.2021


További cikkek