Az ékszerek jelentősége egykor és maAz ékszerek jelentősége egykor és ma

Manapság az ékszerek szerves részét képezik minden ruhának. Úgy véljük, hogy egy olyan kiegészítő, amely "felteszi a pontot" outfit-ünkre és kifejezi személyiségünket. Manapság az ékszerek dekoratív jellegűek, de ez nem mindig volt így. Honnan származnak valójában, minek köszönhetik népszerűségüket és hogyan sikerült ezt megtartani? 

 

Vissza a múltba

Ha tudni akarjuk a választ arra a kérdésre, hogy honnan jön az ékszerviselés szokása, akkor több ezer évre kell visszanézni. A legkorábbi régészeti ásatások megerősítik díszek jelenlétét a múltban, amelyeket őseink viseltek. Ekkor még azonban az ékszerre nem tekintettek a ruházat kiegészítőjeként, hanem inkább mágikus, szimbolikus vagy vallási funkcióval rendelkezetek. Eleinte minden, amit a fantázia kapcsán felajánlott a természet ékszernek számított.

Hisztorikus ékszerek

Érdekes, hogy amikor az emberek többnyire arra gondoltak, hogyan lehetne túlélni nehéz körülmények között, képes volt időt fordítani az ékszerek készítésére. Főleg azért, mert a díszek teljesen más jellegűek voltak, mint ma. Feltételezték, hogy képesek megvédeni viselőjüket a gonoszerők hatásaitól, vonzzák a szerencsét és garantálják a jólétet. Végül azt is tanúsították társadalmi státusának. Ez különösen igaz a drágakövekre, amelyekre rendkívül ritkán találtak rá. Az évek során azonban az ékszerek elkezdtek díszítő funkciót is kialakítani, és így ma is a vezető divatkellékek. Azt is állíthatjuk, hogy az ékszerek nagyrészt egyedi öltözködési stílust kölcsönöznek.

 

 

 

Hisztorikus ékszerek

Az ékszerek ma

Azonban ne hagyjuk, hogy ez összezavarjon minket, természetesen az ékszereknek ma sem kizárólag dekoratív szerepük van. Ez különösen érvényes azokra, amelyeknek elemei még mindig szimbolikus szerepet játszanak, néha még mágikust is. Már gyermekekként is keresztelő alkalmából kereszt medált vagy más medálokat kaptunk ajándékba, amelyek szimbolikusan megvédik a gyereket a veszélytől. Vannak más ékszerek is, amelyek bizonyos szimbólumként szolgálnak; az eljegyzési gyűrű, mint a szerelem vagy akár a későbbi házasság szimbóluma, mint az örök hűség ígérete, jóban és rosszban.

Arany medálok keresztény mintával

Így a jelen és a múlt egymásba szövődik, viszont el kell ismernünk, hogy az ékszer gondolatánál egy vizuálisan különleges, vonzó kiegészítő rajzolódik ki előttünk. Talán ezért, az utóbbi években világszerte népszerűvé vált saját ékszerek elkészítése, az egyéni stílus kifejezéseként. Ezt bizonyítja a karkötőmedálok iránti kereslet is, amit az aÉkszereken a Palmyra név alatt találhatunk. Tudj meg többet erről az ékszerről, amely elrabolja a szíved, és az ő segítségével rakd ki azokat az emlékeket, amelyek igazán fontosak számodra.

 

Palmyra

Palmyra

Bizony a halhatatlan drágakövek gyógyító tulajdonságaival ismét berögződtek az emberek tudatába. Ha tanácstalan vagy a megfelelő drágakő kiválasztásában, akkor olvasd el blogunkban, melyik drágakő illik a Te csillagjegyedhez. Viselj olyan ékszereket, amelyek boldogságot és egészséget hoznak számodra, így válnak varázslatossá. És pontosan ez bizonyítja azt, hogy az ékszerek sokkal fontosabbak számunkra, mint amilyennek első pillantásra tűnhet.


09.07.2018


További cikkek