A legjobb esküvőtervező + letölthető PDFA legjobb esküvőtervező + letölthető PDF

Éppen eljegyezték egymást és nem tudják hogyan fogjanak hozzá az esküvő megtervezéséhez? Ahhoz, hogy az esküvői előkészületek időszakát csak örömteli izgalmak, ne pedig a fölösleges stressz kísérje, egy praktikus esküvőtervezőt ajánlunk. Segít az ellenőrzésük alatt tartani a szervezést és könnyedén megvalósítani az előkészületek összes lépését. 


Esküvőtervezésre előkészített füzet

Meg lehet úgy tervezni az egyes szakaszokat, hogy egyszerre ne legyen sok teendőjük, egyetlen részletről sem feledkezzenek meg, miközben minden tökéletesen van időzítve és kellő áttekintésük lesz mindenről, hogy az esküvői előkészületek időszakát ki is élvezhessék egy picit? Igen, ez lehetséges. A kulcs ehhez a jó terv, amely minden feladatot áttekinthetően kisebb, könnyebben megvalósítható részekre bont. Minden befejezett feladattal fokozatosan nő majd a biztonságérzetük is, hogy minden előkészületet erősen a kezükben tartanak.

Mivel az esküvő tervezésénél az idő az egyik fő tényező (és olykor a stressz forrása is), az egymás alá írt feladatokat tartalmazó egyszerű lista, vagy a szokványos tervezőnaptár valószínűleg kevés lesz. A letölthető esküvőtervezőnk időszakaszokra osztott oly módon, hogy a kötelességek terhe egyenletesen eloszoljon, mindent időben győzzenek és semmit se halasszanak fölöslegesen későbbre. (Az esküvőtervező letöltése mellett azt ajánljuk, hogy ezt az oldalt is mentsék el a böngésző könyvjelzőjébe.)


Letölthető: Esküvőtervező

Az összes remek ötlet és eredeti gondolat feljegyzésére, amelyek ezen az izgalmas úton eszükbe jutnak, nyissanak esküvői naplót. Ez nem csak egy praktikus segédeszköz, hanem idővel autentikus emlék is lesz, az esküvőt megelőző hónapokról.

Esküvőtervező


A bevezető kulcsfontosságú döntés (12 + hónappal az esküvő előtt)

Míg az eljegyzés megfelelő pillanata nem írható elő és rendszerint minden partnerkapcsolat magától érik meg rá, az esküvőszervezést érintő döntésünk idejét az eljegyzést követően célzottan mi magunk határozhatjuk meg. Mindazok tudatában, mi minden vár Önökre. Az, hogy milyen hosszú időt szánnak az előkészületekre, a helyszínre, a vendégek számára, a kísérőprogramra és az olyan objektív tényezőkre, mint a költségvetés, az erre vonatkozó elképzeléseiktől függ majd. 12 - 14 hónap elegendő időnek mutatkozik ahhoz, hogy minden simán menjen, fölösleges stressz és irreális határidők nélkül.

A férfi jegygyűrűt húz a nő kezére

Az első döntések egyike, mindjárt az örömteli hír családdal és barátokkal való közlését vagy az esküvő dátumának meghatározását követően, a költségvetés nagyságának megszabása kellene, hogy legyen. Ettől függ majd minden további terv is. Ki állja az esküvői költségeket, mennyit költhetnek és mik lesznek a fő prioritások - mindezeket mindjárt az előkészületek elején tisztázni kell.

Már az elején el kell kezdeni azon is gondolkodni, hány vendéget hívnak meg. A költségvetésen kívül az esetleges esküvői helyszínek befogadóképességét is figyelembe kell venni. Ami a meghívott vendégek listáját illeti, egy bizonyos részük kiválasztását az ifjú pár szüleire kellene hagyni. A menyasszony és a vőlegény például a vendégek összlétszámának 70 százalékát hívja meg, a szülők pedig mindkét oldalról 15-15 százalékot. A tanúk, koszorúslányok, vagy más formálisan érintett személyek nevének szintén már a kezdetektől ismertnek kellene lennie.

A fő esküvői témáról, a színekről és díszítésről szóló kommunikációnak szintén már ebben a szakaszban el kellene kezdődnie. A részletek később kerülnek sorra, ezért ne mélyüljenek már most nagyon bele a részletekbe. Csupán a központi témában és a formalitások szintjében állapodjanak meg most, amely megfelel az elképzeléseiknek. Azt a kérdést is tisztázni kell, hogy a polgári esküvő mellé egyházi szertartás is legyen-e.

Különféle dekorációk az esküvői asztalokon

A témára, a vendégek megközelítő számára és a költségvetésre tekintettel, a lehetséges helyszínek szélesebb körét is határozzák meg. Az épületnek és a lakodalomnak nemcsak a témával, hanem a személyiségeikkel és temperamentumukkal is összhangban kellene lennie. A csűrben tartott esküvő nem a legjobb választás, ha a hölgyek nagyestélyiben, az urak pedig frakkban fognak parádézni. Fontos szerepet játszik az évszak is, a téli esküvő más logisztikát kíván, mint az év melegebb hónapjaiban tartott lakodalom. Azt is meg kell fontolni, hogy az esküvői díszítést és menüt is a hely üzemeltetőjére bízzák, vagy inkább külső beszállítókat kérnek fel.

És nem utolsósorban, válasszanak megbízható segítséget az egész szervezéshez. Választhatnak professzionális ügynökséget is, vagy bizalommal fordulhatnak egy jó szervezőképességgel rendelkező közeli személyhez is.

Intenzív információkeresés (12 - 11 hónappal az esküvő előtt)

Miután világos elképzelést szereztek arról, mi mindent szeretnének az esküvőn, belevethetik magukat a valósan hozzáférhető lehetőségek feltérképezésébe. A szolgáltatások és szolgáltatók spektruma szélesebb lehet, mint első látásra gondolták, ezért elegendő figyelmet kell neki szentelni. Az esküvői fényképész, operatőr, virágok, világosítás, élő zene, DJ, torta, meghívók, ajándékok az esküvői vendégeknek, menü, esküvői ruha, smink, frizura, a vendégek szállítása és szállása, csak az alapvető követelmények. Azon is gondolkozzanak el, milyen esküvői hagyományokat szeretnének az esküvőjükön. Minden konkrét esküvőhöz nyilván még ennél is több kell.

A piackutatásuknak tartalmaznia kellene bemutatókat a már kész munkákból (fénykép és videó dokumentáció a megvalósított esküvőkről), az ügyfelek visszajelzéseit, az árajánlatokat, szállítási határidőket, a szolgáltatások elérhetőségét az adott időpontban stb. Használják az internetet, a helyi tájékoztató forrásokat és az ismerősök ajánlásait. 

Az ifjú házasok esküvői fotózáson csokorral

Szánjanak külön időt azoknak a helyeknek a meglátogatására, amelyek az esküvő és lakodalom fő helyszínéül szolgálnak majd. Alaposan tekintsék meg, kérdezzenek sokat és próbálják meg elképzelni, hogyan valósulna meg ott az Önök nagy napja. Ne feledkezzenek meg az ételek és borok kóstolásáról sem.

Látogassák meg az esküvői szalont és próbáljanak fel különféle szabású esküvői ruhákat. A vőlegénynek az esküvőn szintén magabiztosnak kell éreznie magát, ezért az öltöny felpróbálását ő sem kerülheti el.

Állítsák össze az esküvő napjának előzetes ütemtervét, beleértve az előtte és utána következő egy-egy napot is.

Az első gondolatokat már a nászútnak is szentelhetik, tekintsék át az utazási irodák kínálatát.

Ebben a szakaszban már mindketten arra is kezdhetnek koncentrálni, hogy a nagy napon a lehető legjobban nézzenek ki. Ez életmódváltást, rendszeres bőrápolást, könnyű diétát és több mozgást, de az első házastársi tánc koreográfiájának a betanulását is jelentheti.

Esküvői ruha próbálás

Az első foglalások (10 -9 hónappal az esküvő előtt)

Itt az ideje, hogy kötelező érvényű döntéseket hozzanak. Szűkítsék a válogatást, utoljára beszéljék meg a partnerükkel és válasszák ki a végleges helyszínt. Ezzel együtt foglalják le az időpontot az anyakönyvvezetőnél a polgári esküvőhöz, vagy a papnál templomi esküvő esetére.

Ezt követi a fényképész az összes egyedi pillanat megörökítéséhez, a DJ a lakodalmas esten a szórakozás változatosabbá tételéhez és az esküvői videós, az események lehető leghűségesebb dokumentációja érdekében. Ezt követik a catering, torta, dekoráció és virágok megrendelése.

Esküvői torták

Ha egyszerre nagyobb számú esküvői vendéget kell elszállásolni, próbáljanak megegyezni valamelyik helyi szállodával egy emelet vagy szárny csoportos lefoglalásán. 

Kezdjenek el beszélni az esküvői meghívók, menü és további nyomtatott anyag (névjegykártyák, ültetési rend stb.) grafikai dizájnjáról is. Akár esküvői weboldalt is létrehozhatnak, amelyre fokozatosan felkerül majd az összes végleges információ az ütemtervről, az esküvői menüről és hasonlókról.

Mintegy 9 hónappal az esküvő előtt eljön az ideje az első levélküldésnek is. Ezt a “Save the date” stílusú kártyák alkotják, amelyek előre értesítenek az esküvő időpontjáról. A kiválasztott vendégek számára emlékeztetőül szolgálnak, hogy az adott időpontra, amennyiben lehetséges, ne tervezzenek be semmi mást. Ezek az értesítések nem formális meghívók, azok majd még csak következnek. Azonban az Önök által kiválasztott grafikai dizájn, betűtípus és összbenyomás megfelelő tesztjéül szolgálhatnak. Ezt a grafikát online is kiküldhetik, a nyomtatott változatot pedig az esküvői értesítéshez tartogathatják.

Modern esküvői nyomtatványok

Esküvői ruha és ajándéklista (8 - 7 hónappal az esküvő előtt)

Egy újabb kritikus döntés előtt állnak - a ruha kiválasztását semmi esetre sem lenne szabad későbbre hagyni. A felpróbálása, az esetleges szabászati igazítások, hogy tökéletes legyen, a külalak többi elemének összehangolása és az előkészítő fotózás minimálisan több hetet, ha nem hónapot vesz igénybe. Minél hamarább lesz meg a ruha, annál többet tud vele „tenni”. Ugyanez vonatkozik a vőlegény öltönyére és a koszorúslányok ruhájára is. 

Hasznos dolog feljegyezni egy listára azokat az ajándékokat, amelyeket kapni szeretnének. Ezt a listát pedig közzé tehetik a specializált online alkalmazásban, vagy egy megosztott Google Drive dokumentumban. A vendégeknek ezzel megkönnyítik a választást, egyúttal a jó és időben történő szervezéssel, egyre közelebb kerülnek álmaik esküvőjéhez. Hiszen ki nem szeretné ajándékként éppen azt megkapni, amire vágyik?

Hívják meg a szülőket, tanúkat, koszorúslányokat és a többieket valamilyen formális feladattal egy találkozóra, amelynek során részletesebben megismertetik velük az esküvő napjának programját. Ismertessék velük, miként képzelik el annak menetét, és mit várnak el tőlük az egyes konkrét pillanatokban. A kiválasztott vendégeket kérjék meg, hogy előre készítsék el az esküvői beszédeiket, és jelezzék nekik, milyen hangnemben szeretnék, hogy elhangozzanak. Ezzel elkerülhetik az esetleges kavarodást és a fölösleges bonyodalmakat.

Ruha az esküvői szalonban

A részletek pontosítása és a karikagyűrűk (6 - 4 hónap az esküvő előtt)

Béreljék fel az élő zenét játszó zenekart. Ha azt szeretnék, hogy a szertartás és a vacsora során is kísérjék Önöket, vagy ha valami kevésbé tipikus zenére vágynak, hagyjanak megfelelő időt a zenészeknek ezek begyakorlására. Ha az esküvő napján a szállítást limuzinnal vagy egyéb speciális módon kívánják megoldani, itt az ideje ennek a foglalásnak is. Tömeges szállítást is biztosítsanak a vendégeknek, amennyiben szükséges. 

Zárják le a nászút helyének kiválasztását, és mindent ami ezzel jár - a közlekedést, szállást, a helyi tevékenységeket és intézzenek szabadságot a munkában. Egy gonddal kevesebb lesz.

A catering szolgáltatóival való találkozón beszéljenek meg minden részletet az alapmenüvel kapcsolatban. Azonban figyelmeztessék őket, hogy az utolsó pillanatban speciális diétás igények is felmerülhetnek, és jó, ha ezek kielégítésére is készen állnak majd.

Döntsék el, milyen lesz az esküvői torta végső formája - az összetétele, íze, díszítése és mérete. A kültéri esküvőnél a tárolására is gondolni kell, mivel még az elfogyasztása előtt a vendégek is megcsodálják és a fényképész is érdeklődni fog iránta.

Esküvői torta felvágása

Vásárolják meg az összes esküvői kiegészítőt a menyasszony, vőlegény és koszorúslányok számára. Inspirációt a hagyományos „valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék” mondásban is találhatnak. A vőlegény cipője, nyakkendője, mandzsettagombjai és a többi apróság az Önökről, mint párról alkotott képet az abszolút tökéletesség felé viszik. 

A smink és esküvői frizura főpróbája vitathatatlanul boldoggá tesz minden résztvevő hölgyet, és az értékes tanácsok garantáltan több finomításhoz is elvezetnek. Bizonyára egy kis kísérletezésre is lesz lehetőség, például az esküvői frizurával és a fátyollal. Természetesen a koszorúslányok esküvői frizuráját is megbeszélhetik ugyanazon a napon. Ezt az alkalmat a lánybúcsú megtervezésére is kihasználhatják.

Az esküvői karikagyűrű kiválasztása az egész előkészületi időszak legkellemesebb teendői közé tartozik. Hiszen ki nem lelné örömét a nemesfémből készített és egyedi, eredeti dizájnnal díszített csodás kézműves termékek nézegetésében? Kívánjuk, hogy pontosan az ízlésüknek megfelelő karikagyűrű párt találják meg, amely hosszú évtizedekig végig fogja kísérni Önöket a közös életútjukon. 

Az ifjú pár gyűrűt vált

Meghívók, ajándékok a vendégeknek és ülésrend (3 - 1 hónappal az esküvő előtt)

Véglegesítsék a menüsort. Igyekezzenek a lehető legjobban eltalálni az adagok számát, hogy fölöslegesen ne fizessenek többet, de egyúttal elegendő étel jusson mindenki számára - vegyék figyelembe a gyermekadagokat, a vegetáriánusoknak, a fényképésznek, a zenei produkciónak és a többi jelenlévőnek szánt adagokat is. A menü grafikai kivitelét is fejezzék be.

Döntsék el, milyen ajándékokat készítenek a vendégeknek, hogyan csomagolják be és prezentálják. Garantált sikert érnek el, ha a hölgyeknek egyfajta ajándékkal, az uraknak pedig másfajtával kedveskednek. A gyermekeket, érthető módon, játékokkal lehet elkápráztatni, csak arra kell ügyelni, hogy azok ne nagyon különbözzenek egymástól, így nem okoznak csalódást az egyes apró vendégeknek. A koszorúslányoknak, ill. tanúknak szánt ajándékok akár személyesebbek és értékesebbek is lehetnek. Vásárolják meg az ajándékokat, csomagolják be, és helyezzék biztonságba.

Az esküvői díszítésben a személyiségük akkor mutatkozik meg leginkább, ha abba saját kezűleg készített elemeket is bekomponálnak. Amennyiben vállalkoznak ilyesmire, már hónapokkal korábban jó elkezdeni ezek elkészítését.

Az esküvő időpontja előtt két hónappal eljött az idő a hivatalos esküvői meghívók kinyomtatására és szétküldésére. Ügyeljenek arra, hogy elegendő legyen belőlük, többször ellenőrizzék a nyelvtant és a helyesírást, hogy elkerüljék a hibákat az esküvői értesítéseken, és ne feledkezzenek meg az RSVP kártyákról sem. Csak Önökön múlik, hogy a meghívókra a tényszerű információkon és a romantikus esküvői idézeten kívül a vendégek nevét is kinyomtattatják, vagy azt a saját kézírásukkal személyesebbé teszik. Akár professzionális kalligráfushoz is fordulhatnak. Fontos részlet, hogy a meghívóhoz válaszborítékot is mellékeljenek és a meghívott vendégeknek előfizessék a válasz postaköltségeit. Azonban napjainkban akár telefonon, e-mailben vagy sms-ben is visszaigazolhatják a vendégek a részvételüket.

Esküvői értesítés

Még egyszer vegyék végig részletesen az esküvő napjának menetét. Győződjenek meg arról, hogy azokat a részeket, amelyeket Önöknek és a többi résztvevőnek kellett begyakorolnia, tökéletesen tudják. Ha ezt szükségesnek tartják, hívjanak össze mindenkit egy főpróbára. A szertartás formális részeinek sorrendje, ki hol álljon és mit mondjon, a kölcsönös esküvői fogadalmuk, a beszédek és pohárköszöntők - mindezeknek zökkenőmentesen és fölösleges hibák nélkül kellene megvalósulnia.

Habár még nem érkezett meg minden meghívott vendégtől a részvétel visszaigazolása, készítsék el legalább az ülésrend munkaváltozatát. A vendégek ültetésekor vegyék figyelembe, kik a közeli emberek és az Önök közelében kellene ülniük, továbbá az asztalok elrendezését, az akadályokat a legidősebbek és legfiatalabbak esetén, hogy az etetőszékek ne akadályozzák a pincéreket a mozgásban, de ügyeljenek arra is, hogy a vendégek egy-egy asztalnál kölcsönösen ne untassák egymást. Az ülésrendre érdemes elegendő időt és energiát szánni, mert - ugyan nem úgy tűnik - a vendégek megfelelő elrendezése alapvető tényező a jó hangulat vonatkozásában.

Nyomtattassanak névjegyeket és az egyes asztalok számait vagy megnevezését. Az ülésrend nyomtatását csak az esküvő napjára egyezzék meg, hogy az utolsó pillanatban eszközölt változtatásokat is tükrözhesse. A nyomtatást közvetlenül a helyszínen is kérhetik. A rutinos esküvői helyszínek megfelelő minőségű nyomtatóval is szoktak rendelkezni.

Fizessék ki mindazokat az esküvővel kapcsolatos számlákat, amelyeket már kiállítottak Önöknek. Ez bizonyos könnyebbséget nyújt majd és annak garanciáját, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket kifizettek, meg is kapják.

Egy hónappal az esküvő előtt eljön az ideje az esküvői cipők bejáratásának. Vegyék fel a cipőket otthon és próbáljanak bennük néhány tánclépést is.

A menyasszony fehér cipője és egy rózsacsokor

Az előkészületek kicsúcsosodása és a lánybúcsú (utolsó 2 hét) 

Fellélegezhetnek, mert az előkészületek legnehezebb részén sikeresen túlestek. Lazuljanak el, és élvezzék ki alaposan a lánybúcsút. Aggodalmak nélkül vágjanak bele, mivel megérdemlik! Wellness, relax, egy pohár jó bor, és az édességek vagy torta sem hiányozhat a lánybúcsúról.

Közösen szólítsák meg azokat a vendégeket, akik nem válaszoltak az RSVP-re és készítsék el a végleges vendéglistát.

Csomagolják be a bőröndöt a nászútra.

Az esküvő előtt pár nappal látogassák meg a fodrászt és frissítsék a frizurát. Majd a kozmetikust, a manikűrt és pedikűrt.

A koszorúslányokkal ejtsék meg az utolsó közös ruhapróbát.

Francia manikűr a menyasszony kezén és fehér esküvői csokor

Az esküvő előtti nap

vKészítsék elő az összes holmit az esküvőre és többször is szisztematikusan ellenőrizzék, hogy semmi sem hiányzik. Ha megfelelően biztonságos helyen parkolnak, akkor a becsomagolt dolgokat már este az autóba vihetik.

Igyanak sok folyadékot, egyenek könnyebb ételeket, véglegesítsék a legszükségesebb személyes dolgok csomagját, majd alaposan aludják ki magukat.

Menyasszony fehér-zöld csokorral

A nagy nap

És eljött! Egészen biztosan reggelizzen, igyekezzen minél kevesebb időt állva tölteni, és igyon sok vizet.

Kérjen meg egy ügyes segítőt, hogy gőzölővel szaladjon át az esküvői ruhán és a fátylon. Egy másik ügyes segítőt küldje el a menyasszonyi csokorért.

Gyűjtse össze az összes releváns, az esküvőhöz kapcsolódó tárgyat egy helyre, és kérje meg a fényképészt, hogy fotózza azokat le.

Minden közeli személynek előre köszönje meg a támogatást és együttműködést.

Az összes aggodalmát hagyja maga mögött, és teljes mértékben adja át magát élete egyik legszebb napjának, amely a pontos előkészítést követően nem végződhet másképp, csak fenomenális sikerrel!

A boldog ifjú pár és rizsdobálás

Pár nappal az esküvőt követően

Biztosítsák, hogy az esküvői ajándékok gond nélkül el legyenek szállítva Önökhöz haza.

Vigyék vissza a kölcsönbe kapott dolgokat és fizessék ki a fennmaradó számlákat.

Ha az esküvői ruhát megvásárolta, találjon egy jó minőségű tisztítót és professzionálisan tisztíttassa ki. Ezt követően csomagolja be, és úgy tegye el, hogy a lehető legjobban megőrizhesse emlékként.

Fogják a bőröndöket és vágjanak neki a mézesheteknek!

Két nyugágy az ifjú házasok számára egy trópusi strandon

A nászútról hazatérve

Intézzék el a vezetéknév módosítása és az iratok frissítése körüli formalitásokat.

Vegyék fel a kapcsolatot a fényképésszel és operatőrrel. Közösen véglegesítsék az esküvői albumot és az egyes vendégeknek a köszönő üdvözletekhez csatolva küldjék el az előhívott fényképeket is. Az esküvői weboldalon hozzanak létre új galériát, amely az összes vendég számára hozzáférhető, és tegyék fel a videófelvételeket is.

 

Esküvői album

Ez minden. Gratulálunk és boldog közös éveket kívánunk! 

 

 


14.11.2020


További cikkek