A legikonikusabb szuperhős ékszerek, kiegészítők és fegyverekA legikonikusabb szuperhős ékszerek, kiegészítők és fegyverek

Thor kalapácsa, Batman batarangjai vagy Zöld lámpás hatalom gyűrűje csak néhány az ikonikus fegyverek közül, amelyek segítenek megmenteni a világot a szupergonoszoktól. Tekintse meg velünk a leghíresebbeket.


DC és Marvel képregények

A képregény-szuperhősök nemcsak emberfeletti erővel és szuperképességekkel rendelkeznek. Sokuknak eszközei is vannak a gonosz erők elleni küzdelemhez, amelyek egyre erősebbek és kifinomultabbak. Legyen szó a DC vagy a Marvel hőseiről, sokan speciálisan tervezett fegyvereket és kiegészítőket használnak, amelyeknek köszönhetően a jó és a rossz között ez a gyakran egyenlőtlen harc megnyerhető. Nézzünk meg együtt néhányat a legérdekesebbek közül.


Mjölnir (Thor kalapácsa)

A képregény készítői viszonylag könnyen feltalálták ezt a fegyvert, hiszen a skandináv mitológiában már több száz éve létezett. Ez egy varázslatos kalapács, uruból, egy olyan erős fémből, hogy csak egy csillag erejével és hőjével lehet megolvasztani.

A kalapács meglehetősen egyszerű kialakítású a képregényekben és a filmekben. A nyél bőrbe van burkolva, a kalapács feje pedig négyzet alakú, enyhén lesarkított oldalakkal, amelyeket rúnák díszítenek.

Mjölnir szelet, esőt, mennydörgést és villámlást idézhet elő, hogy a hadonászó tetszés szerint használja. Képes interdimenzionális portálokat nyitni, mint például az Asgard felé, arra a bolygóra, ahonnan Thor származik. Thor még a kalapácsát is képes repülni.

Erről a fegyverről azt mondják, hogy rendkívül nehéz, és csak olyan ember tudja felemelni és kezelni, aki arra érdemes (hasonlóan Arthur Excaliburjához).

Az MCU-ban ezt a kalapácsot Thor féltestvére, Hela semmisítette meg.

Thor kalapácsa Mjölnir


Stormbreaker (Thor fejszéje)

Mjölnir elpusztítása után Thornak új és erős fegyverre volt szüksége a Thanos elleni küzdelemhez. Ezért azzal a kéréssel fordult a törpökhöz, akik Mjölnirt is hamisították, hogy alkossanak valami még pusztítóbbat, mint ez a mitikus kalapács.

A Stormbreakert eredetileg régen az asgardiak legerősebb fegyverének tervezték, de Thor érkezéséig senki sem sütötte ki ezt a baltát. Úgy hozták létre, mint Mjölnir a Nidavellir neutroncsillagon a fém uruból.

A Stormbreaker képes koncentrálni és megsokszorozni Thor erejét. Mivel uruból áll, a fegyver szinte elpusztíthatatlan, és képes ellenállni a végtelen kövek által keltett energiarobbanásoknak. Mjölnirrel ellentétben azonban a fegyver nem azért van elvarázsolva, hogy megakadályozza a "méltatlannak" ítélteket, hogy hadonászhassanak vele, így bárki használhatja, akinek kellő ereje van.

A dizájn is meglehetősen egyszerű, a filmben ennek a baltának a nyelét a galaxis egyik őrzője, Groot alkotta meg, aki a testéből biztosította a fát hozzá. Ez a fogantyú hosszúkás alakú, amely lehetővé teszi a kétkezes kezelést.

A Stormbreaker az egyik legerősebb fegyver, amit valaha készítettek, és ha szeretnéd látni ezt a fejszét, nézd meg a Bosszúállók utolsó két részét, vagy a hamarosan megjelenő új Thor: Love and Thundert, aminek a premierje idén várható.


Fekete Párduc vibranium nyaklánc, Kimoyo karkötők és Wakandan ékszerek

Fekete Párduc lopakodó fekete vibrán öltönye elképesztő, de még tökéletesebb a továbbfejlesztett változat, amit nővére, Shuri készített neki a Fekete Párducban. Az egész öltöny egy stílusos Wakandan nyakláncban van tárolva, amelyet a wakandai király, T'Challa egy gondolattal könnyedén "kicsomagol".

A vibránium nevű fiktív ásvány a jólét és a tudományos fölény forrása a kelet-afrikai Wakanda nemzetben. A vibránium eredettörténete hasonló a platina valódi történetéhez. Mindkét fém meteorokból érkezett a Földre, és mindkettőt a legfejlettebb technológiákban használják. Míg a platina a számítógépektől az ékszereken át az autókig és a szívritmus-szabályozókig mindenben megtalálható, a vibránium a komikus szélsőségekig megy, így Fekete Párduc szuperhősét adja, meghajtja a repülő autókat, és még golyós sebeket is gyógyít.

Ez a széles nyaklánc, amely egy párduc karmaira emlékeztet, két változatban készült, ezüstből és aranyból, de ez később bosszút állt Fekete Párducon, amikor az arany változatot használta, hogy megszerezze Killmonger trónját.

A Fekete Párduc című filmben még sok szebbnél szebb ékszert láthattok, melyeket a hagyományos afrikai zulu minták ihlettek. Az egyik legszembetűnőbb a Dora Milaje, azaz a király női testőrének harcosait díszítő ékszerek. Nyakukon kör alakú ékszerek vannak, amelyek a cayenne-i nők gyűrűs nyakláncaira emlékeztetnek, de nem olyan hosszúak és valamivel díszesebbek. Ennek a királyi gárdának az alacsonyabb rangjai ezüstben, míg a magasabb rendűeknél aranyban vannak.

Ne felejtsük el megemlíteni a Kimoyo karkötőket sem, amiket minden Wakandan hord, és amelyek az okostelefonhoz hasonlóan szolgálnak, csak sokkal fejlettebb funkciókkal. Ezek is vibrániumból készültek, és több nagyobb fekete gyöngyből állnak, amelyeken különféle szimbólumok világítanak.


Agamott szeme – Doktor Strange

Térjünk át a szupertudománytól a varázslat felé. Az Eye of Agamotto az MCU-ban (Marvel Cinematic Universe) egy varázslatos műtárgy, szem alakú amulett formájában, amely a varázslóknak, mint például Doctor Strange-nek, szinte teljes kontrollt biztosít a múlt, a jelen és a jövő felett. A végtelenség egyik kövét rejti, konkrétan az idő kövét.

Ez azt jelenti, hogy Stephen Strange praktikus amulettjével feltámaszthatja a félig megevett almát, és egy alternatív jövőbe utazhat. Még több ezer évre is csapdába ejtheti magát egy időhurokba, hogy megmérgezze a gonosz Dormammut, amikor az elhatározza, hogy elpusztítja a Földet.

A képregényekben az Agamotto szeme egy erőteljes mágikus talizmán, amelyet Agamotto isten hozott létre. Agamotto valójában három különböző „szemet” hoz létre, de az egyiket, amelyet Doctor Strange használ, az az igazság szeme, és „mindent feltáró fényt” vethet, ami nagyon hasznos Strange nyomozásában.

Akár elrejti a szem az időkövet, akár nem, ez nem változtat azon, hogy a varázsköpeny mellett ez is nélkülözhetetlen eszköze Doctor Strange-nek. Gyakran megmenti az életét, vagy ahogy már említettük, emberek millióinak életét menti meg.

Képregény alak Doktor Strange


Hatalom gyűrű - Zöld Lámpás

A gyűrűk sok képregényben népszerű szuper kiegészítők. Említsük meg például Silver Surfer gyűrűjét, Lex Luthor kriptonit gyűrűjét Supermanben, vagy Mandarin tíz gyűrűjét az Iron Man-től. A szupergyűrű leghíresebb képregénytartója azonban valószínűleg a Green Lantern.

A Green Lantern's Ring of Power egy olyan ékszer, amely hihetetlen erőkkel és képességekkel ruházza fel viselőjét. Egyesek az ismert univerzum legerősebb fegyvereinek tartják őket. Az igazán sok erő közül, amellyel ez a gyűrű rendelkezik, említsük meg például a repülési képességet, az emberfeletti erőt, az erővédelmi teret, a falakon való áthaladást, a láthatatlanságot vagy a múltbeli események kivetítését. A vicc az, hogy a gyűrűben rejlő lehetőségeket viselőjének akaratereje korlátozza, tehát minél erősebb, annál erősebb és változatosabb lesz a gyűrű funkciója, és fordítva.

Tervezési szempontból ez egy többnyire zöld színnel ábrázolt gyűrű, amelyen a lámpás logója látható. Használat közben gyakran erős zöld fényt bocsát ki.

Képregény figura Green Lantern hatalom gyűrűvel ábrázolva


Pajzs – Amerika Kapitány

Amikor Steve Rogers Amerika Kapitány lett, egy kellékpajzsot kapott, hogy turnézzon és hadipropagandát készítsen az amerikai népnek. Amikor azonban megtudta, hogy a HYDRA elrabolta Bucky Barnes-t és osztagának többi tagját, ezzel a pajzssal behatolt egy osztrák HYDRA fegyvergyárba, ahol megmentette az összes foglyot.

A pajzs megsérült a küldetés során, de Rogersnek sikerült visszahoznia. Mivel nagyon szerette a pajzsot, Tony Stark apja, Howard Stark új pajzsot készíttetett neki tiszta vibrániumból. Mint ilyen, a pajzs nem rendelkezik semmiféle szupererővel, de mivel vibrániumból készült, szinte elpusztíthatatlan, és az ügyes Amerika Kapitány kezében nemcsak tökéletes védekező, hanem támadófegyverré is válik. A kapitány bumerángként képes rádobni ellenfelére, így általában közvetlenül a kezébe kerül.

Az eredeti pajzs klasszikus pajzs alakú volt, de a későbbi vibránium pajzs kerek. Középen kék alapon egy csillag látható, amelyet több piros és fehér kör vesz körül.

Képregény figura Amerika kapitány pajzsával és kalapácsával


Tiara, karkötők és az igazság lasszója – Wonder Woman

Wonder Woman a DC univerzum legerősebb női hőse. Emberfeletti ereje, szinte sebezhetetlensége, gyorsasága, repülése, gyors gyógyulása és félig halhatatlansága miatt nem kellene más segédeszközre szüksége, de mint tudjuk, a rosszfiúk mindig erősebbek, így szerencsére Diana Prince, amely Wonder Woman polgári neve, saját fegyvereivel van felfegyverkezve.

Varázstárgyak arzenálja az igazság lasszójából, egy pár elpusztíthatatlan karkötőből, egy lövedékként is funkcionáló tiarából és a régebbi történetekben az amazonok fejlett technológiáján alapuló különféle eszközökből áll.

Az igazság lasszója sokféleképpen használható fegyverként, de nagy kincse, hogy akit elkapnak a lasszóban, az kénytelen igazat mondani. Ráadásul a Wonder Woman repülni is tud ezzel a lasszóval.

Az arany karperecek segítségével sokszor visszatükrözi a rá és védenceire célzott golyókat, és mint említettük, a diadém lövedékként vethető rá ellenségeire.

Az eredeti képregény tiara arany színű volt, közepén egy vörös csillaggal, de a filmes változatban az ékszerészek egy egyszerűbb tiszta arany dizájnt választottak.

Diana karkötői szinte az egész alkarját védik, és arany-ezüst kivitelben készülnek.

Egy nő Wonder Woman öltözetében


Batman batarangjai

Batmanről köztudott, hogy nincs semmiféle szuperképessége, az egyetlen dolog, ami "szuper" benne, az a szuper gazdagsága, aminek köszönhetően a legmodernebb fegyvereket és technológiákat vásárolja és fejleszti, amit sok "szuper erős ember" megirigyelhet. Ezeknek a technológiáknak köszönhetően Batman még az amúgy szinte legyőzhetetlen Supermant is meg tudja merni.

Egyik leggyakrabban használt eszköze azonban egy többé-kevésbé egyszerű fegyver, amely denevér formájú, és úgy használja, mint egy japán shuriken, vagy ha úgy tetszik, egy csillag. A batarangokat dobófegyverként használja, elsősorban az ellenfelek lefegyverzésére, de egyes képregényekben a batarangok technikai jellegűek is voltak, volt, ahol robbanóanyagot hordtak, mások távirányításúak voltak, és volt olyan is, amely elektromos sokkoló fegyverként szolgált.

A Batarang minden filmben és adaptációs képregényben megjelent, és határozottan az egyik legikonikusabb fegyver Batman arzenáljában.


Végtelen Kesztyű

Ezt az arany kesztyűt, amely egyébként ugyanott és ugyanabból az anyagból készült, mint a fent említett Thor's Mjölnir vagy Stormbreaker, úgy tervezték, hogy hat végtelen követ hordozzon, így gyakorlatilag bármit megtehet viselője. A drágakövek nélkül alig több egy díszkesztyűnél, de ha az összes követ összerakják, viselője irányítani tudja az időt, a teret, a valóságot, a hatalmat, az elmét és a lelket.

Thanos ezzel a kesztyűvel, egy csettintésre képes eltüntetni a világon lévő mindenségnek felét.

Képregényhőseing sok fegyvert és szerkentyűt használnak, de egy egész könyvet kellene felsorolni. Úgy gondoljuk, hogy általunk felsoroltak közül is sok érdekességet sikerült megtudnia.

Thanos végeteln arany kesztyűje



04.08.2022


További cikkek