A leghíresebb átkok és a veszélyes aranyérintésA leghíresebb átkok és a veszélyes aranyérintés

Nem tartja magát babonásnak? Egyes ékszerek olyan sok szerencsétlenséget hoztak tulajdonosaiknak, hogy akár még ön is elgondolkodik azon, vajon véletlenek voltak-e, vagy tényleg átok ült rajtuk. Ismerjük meg őket közelebbről.


Tutanhamon halotti maszkja

Az aranyat és az ékszereket sokszor különféle rémisztő átkok történetekhez kötik. Némelyiket nyilvánvalóan azért találták ki, hogy rámutassanak a gazdagság megszállottságával járó problémákra, és ezeket különféle legendákból és mesékből ismerjük. Vannak azonban történetek olyan ékszerekről is, amelyek valóban léteznek, és tulajdonosaik gyakran igen kedvezőtlen sorsra jutottak.

Tekintse meg velünk a leghíresebb átkokról szóló meséket és legendákat, valamint az ékszertörténeteket, amelyek túl sok szerencsétlen egybeeséshez kötődnek.

Midas király aranyérintése

Kezdjük a Midász királyról szóló, jól ismert mesével. Ez az uralkodó Kis-Ázsiában uralkodott, és amikor egy napon egy Szilénosz nevű szatír, Dionüszosz boristen hűséges társa elkalandozott, Midas azonnal felismerte, és úgy döntött, hogy ennek megfelelően bánik vele. Cserébe Szilénosz megígérte neki, hogy minden kívánságát teljesíti. Midas nem habozott sokáig, és mivel az arany megszállottja volt, azt kívánta, bárcsak minden, amit megérint, arannyá válna.

Ez a kívánság teljesült, és amikor Midas az első általa megérintett tárgyakat arannyá változtatta, teljesen odáig volt a boldogságtól. Ám nem kellett sok idő, hogy Midas éhen haljon, de amikor megpróbálta elvenni az almát, azonnal arannyá változott, és az éhes király rájött, hogy nagyon hibázott. Megpróbált enni a villával, ami szintén azonnal aranyszínűvé változtatta a formáját, de az étel is átalakult, amikor hozzáért a fogához. Midas kétségbeesett, mert tudta, hogy élelem nélkül nem élné túl sokáig. Amikor rádöbbent kívánsága meggondolatlanságára, elsírta magát. Lánya jött megnyugtatni, de ő is aranyszoborrá változott, miután megölelte.

 

 

Virág aranyból

A király megkereste a szatírt, és térden állva könyörgött neki, hogy szabadítsa meg az aranyérintés ajándékától. Mivel Szilénosz nem volt gonosz, és nem akarta bántani Midast, azt mondta neki, hogy menjen a Paktolus folyóba mosakodni. A királynak sikerült fürdővel lemosnia ezt az átkot, és minden tárgy, amit korábban arannyá változtatott, beleértve a lányát is, visszaállt eredeti állapotába.

Midas tanult az egész helyzetből, és élete hátralévő részében már nem vágyott aranyra és gazdagságra.


Andvaranaut gyűrűje

A skandináv mitológiában az Andvaranaut (Andvari ajándéka, az első tulajdonos neve után – Andvari) egy varázslatos gyűrű, amely segíthet az aranyforrások megtalálásában. Ennek a gyűrűnek a legendája Richard Wagner A nibelungok gyűrűje című operájának alapja, és J.R.R. történeteinek ihletőjeként is szolgál. Tolkien - A Gyűrűk Ura.

A rosszindulatú isten, Loki ellopta Andvari kincsét és gyűrűjét. Andvari bosszúból megátkozta a gyűrűt, hogy szerencsétlenséget és pusztulást hozzon annak, aki birtokolja. Loki gyorsan megszabadult az elátkozott ékszertől, és Hreiðmarrnak, a törpök királyának adta kárpótlásul, amiért véletlenül megölte Hreiðmarr fiát, Ótr-t. Ótr bátyja, Fáfnir ezután meggyilkolta Hreiðmarrt, elvette a gyűrűt, és sárkánnyá változott, hogy őrizze. Siegfried később megölte Fáfnirt, és Brünnhildének adta Andvaranaut. Grimhilde királynő ezután manipulálta Siegfriedet és Brünnhildet, hogy feleségül adják gyermekeit, és ezzel Andvaranautra átkát behozta a családjába.

A gyűrű történetének számos változata van, az egyikben Szigfrid felesége, Gurun feleségül veszi a hun Attilát, a gyűrű pedig birodalma bukását idézi elő.

 

 

Arany gyűrű Gyűrűk ura felirattal


Hope - gyémánt átka

A Hope - gyémánt valószínűleg a világ leghíresebb gyémántja. Nemcsak a mérete miatt, hanem az egyedi azúrkék színe mélyén állítólag megbúvó átok miatt is.

Ezt a 112 karátos szépséget Indiában találták meg, ahol állítólag egy bálványszobor fejéről lopták el az 1600-as években, és a templom papjai, ahol a bálványt elhelyezték, megátkozták a követ. Ezt követően egy kereskedő utazó, Jean Baptiste Tavernier vásárolta meg, aki azonnal feltételezte, hogy ezt az ékszert a királyoknak szánták. Így XVI. Lajos francia király kezébe került, ahol de Lamballe hercegnő (Savoyai Mária Terézia Lujza) és Marie Antoinette viselte, akiket később Lajossal együtt lefejeztek a francia forradalom idején.

A forradalom alatti káosz közepette a drágakövet ellopták, mígnem 1839-ben újra felbukkant Henry Philip Hope katalógusában, amely azonban nem tett említést a származásáról. Sokan azt hitték, hogy ennek a kék gyémántnak a birtokosa szörnyű halállal néz szembe, de amikor a drágakő Evalyn Walsh McLean kezébe került, ő nem osztotta ezeket a félelmeket. Amíg a gyémánt a birtokában volt, legkisebb fia meghalt egy autóbalesetben, lánya életét vesztette, férje pedig pszichiátriai kórházba került. E szerencsétlen események után meggondolta magát, és végül meggyőződött arról, hogy a gyémánt valóban átkozott.

Eladta az ékszert, és végül a Smithsonian Intézetbe került, amely a mai napig a Természettudományi Múzeumában mutatja be.

Gyémántok


Koh-I-noor gyémánt

A Koh-I-Noor gyémánt régiónkban is hírhedt a nevét viselő cseh ceruzagyártó cégnek köszönhetően. Ez a drágakő Indiából származik, és létezésének első említései a 17. századból származnak.

A gyémánt népemlékezetben szereplő hindu leírása arra figyelmeztet, hogy „aki birtokolja ezt a gyémántot, birtokolja a világot, de ismeri annak minden szerencsétlenségét is. Csak egy Isten vagy egy nő viselheti büntetlenül.” Több indiai uralkodó érezte át első kézből ezt az átkot. Például Shah Rukh, akinek gyémántja volt, életét vesztette, amikor egy egykor az udvarában szolgáló eunuch el akarta lopni tőle, és hogy megtudja, hol van elrejtve, szörnyen megkínozta Rukht. Úgy vetett véget életének, hogy leborotválta a fejét, és koronát tett rá, amibe olvadt ólmot öntött.

1850 óta a gyémánt a brit királyi családhoz tartozik, de a biztonság kedvéért csak női tagjai viselik. Ki tudja, hogy az említett átok miatt.


Dillísky modrý zafír

Drahokam v skutočnosti nie je zafír, ale ametyst. Pôvodne bol ukradnutý z chrámu boha Indru, hinduistického boha vojny a počasia, a do Anglicka ho odviezol bengálsky jazdec, plukovník W. Ferris.

Najznámejším majiteľom šperku bol anglický polyhistor Edward Heron-Allen, ktorý tvrdil, že ametyst bol „veľmi prekliaty“. Pri mnohých príležitostiach sa pokúšal kameňa zbaviť a chcel ho viackrát darovať blízkym priateľom, no tí mu kameň vrátili, hneď ako ich postihlo vlastné nešťastie. V jednom prípade bola obdarovaná speváčka, ktorá po prijatí kameňa stratila hlas. Raz ho Heron-Allen dokonca hodil do Regentského kanála, len aby sa mu vrátil o tri mesiace neskôr, keď mu ho pouličný obchodník vrátil po tom, čo ho kúpil od bagristu.

Edward zo strachu, že to ovplyvní narodenie jeho dcéry, zamkol kameň do krabice a nechal bankárovi pokyny, aby ho neotváral skôr ako tri roky po jeho smrti. Jeho dcéra potom darovala ametyst Prírodovednému múzeu v Londýne, kde sa v krabici našiel rukou písaný odkaz od jej otca, ktorý čitateľa varoval pred prekliatou históriou ametystu.

 

 

Kék zafír


Graves szuperkomplikációja 

A Patek Philippe által megalkotott óra a világ legbonyolultabb mechanikus órája, amely számítógépes technológia használata nélkül készült. Kutatásuk, fejlesztésük és gyártásuk összesen hét évig tartott.

Egyedi méretre készültek Henry Graves üzletember számára, aki folyamatosan versenyzett James Ward Packarddal, hogy kinek lesz jobb és stílusosabb órája.

A több mint fél kiló súlyú darab 920 különálló alkatrészből áll, köztük 430 csavarból, 110 kerékből, 120 mechanikus karból és 70 ékszerből. Graves nem sokáig élvezte őket. Nem sokkal az óra kézhezvétele után furcsa dolgok kezdtek történni. Először a legjobb barátja halt meg, majd nem sokkal később Graves fia tragikus halála következett egy autóbalesetben.

Graves 1953-ban halt meg, és az órát a családtagoknak adták tovább, látszólag minden további incidens nélkül.

1999-ben aukción adták el Saud bin Muhammed al-Thani sejknek, a katari királyi család tagjának. A sejk szeretett rendezvényekre járni, de kevésbé szerette kifizetni az adósságait. Néhány évvel később, amikor adósságai utolérték, úgy döntött, hogy eladja az ékszert. Két nappal az aukció előtt halt meg, ahol az óra hihetetlen 15 millió dollárért kelt el.


A fekete herceg rubinja 

A Delhi Purple Zafírhoz hasonlóan ez a rubin egyáltalán nem rubin. Ez egy 170 karátos cabochon spinell, amelyet az Amerikai Gemológiai Intézet (GIA) szerint Afganisztán hegyeiben bányásztak.

A legenda szerint Kegyetlen Don Pedro lopta el Sevillából, és eredeti tulajdonosa, Abu Said maori herceg késelte halálra. És így megszületett az átok. Azt mondták, hogy a drágakő balszerencsét és korai halált hozott mindenkinek, aki megérintette.

Spinel megtalálta az utat Woodstock Edwardhoz, akit a "Fekete Hercegnek" hívnak, aki a százéves háború csataterén aratott győzelmeiről volt híres. A Fekete Herceg azonban lassú betegségben halt meg, mielőtt örökölhette volna az angol trónt, így a rubint fiára, II. Richardra hagyta.

II. Richárd végül király lett, de IV. Henrik Bolinbroke 21 évesen meggyilkolta. Nem sokkal a trónra lépés után IV. Henrik király. Bolinbroke lassú betegségben halt meg, fia, V. Henrik pedig örökölte a trónt és a Fekete Herceg rubinját.

 

 

Piros rubin

A rejtélyes betegségekben haldokló vagy a csatában szerencsétlenül járt királyok sorozata több leszármazási vonalon keresztül folytatódott, mígnem a rubin a Tudorok kezébe került. Azóta nem számoltak be további szerencsétlenségekről a rubinnal, ma pedig a császári állam korona része, és a londoni Towerben látható.


Fekete Orlov gyémánt 

A "Brahma szemeként" is emlegetett követ állítólag a hindu Brahma isten szobrának egyik szeméből lopták el Puttucheriben. Ez megmagyarázná az átkot és az öngyilkosságok számát, amelyek e fekete gyémánt tulajdonosait követték el.

J.W. Paris, aki elhozta a drágakövet az Egyesült Államokba, azzal vetett véget életének, hogy kiugrott egy New York-i felhőkarcolóból. A másik tulajdonos két orosz hercegnő, Nadia Vyegin-Orlovova (akiről a kő nevét kapta) és Leonila Galitsine-Bariatinska volt, mindketten néhány hónappal egymás után öngyilkosságot követtek el, szintén épületekből ugrálva, ezúttal Rómában.

A gyémántot később Charles F. Winson vásárolta meg, és három darabra vágta, hogy megtörje az átkot. Valószínűleg sikeres volt, mivel az átok további esetei nem ismertek.

 


Fekete gyémánt


Sancy gyémánt 

A sárgás színű gyémánt 55,23 karátos, és állítólag az egyik legnagyobb szimmetrikus fazettával vágott gyémánt.

Ennek a drágakőnek a becsült értéke 7 millió dollár. A 15. század végén Merész Károly burgundi hercegé volt. A követ nem mindig tekintették elátkozottnak, egykor a szerencse talizmánjaként hordták. Károly maga is ilyen talizmánnak tartotta, de nem hozott neki szerencsét, amikor a Neuss város melletti csata során elesett a csatában. Halála után a kő a királyi ágban öröklődött, de minden örökös korai véget ért.

Egy másik királyt, I. Károlyt saját honfitársai végezték ki 1649-ben. Mindannyian tudjuk, mi történt XVI. Lajossal. és felesége, Marie Antoinette, akik szintén a Sancy gyémánt tulajdonosai voltak halálukkor.

Ma a gyémánt nyilvánosan látható a Louvre Múzeumban.

Régens gyémánt 

A régenst, mint sok más híres gyémántot, egy ismeretlen rabszolga fedezte fel, aki az indiai Kollur bányákban ásott a 17. század végén. Ennek a kőnek hihetetlen 400 karátja volt, amit a rabszolga állítólag egy nyílt sebbe akart becsempészni a lábán. Ez azonban érthető okokból nem járt sikerrel, és megtalálták a követ, amely garantálhatta a szabadságát.

Egy angol tengerészkapitány, aki gyémántot fedezett fel egy rabszolga lábában, megölte és elkobozta a gyémántot. Végül eladta egy indiai kereskedőnek, aki később átadta a királyi családnak. A követ 146 karátosra csökkentették, és ebben a formában Nagy Péter orosz cárnak küldték.

A gyémánt végül Bonaparte Napóleon gondozásába került, aki a kardja markolatába helyezte. Meglehetősen sok erőszakban és gyilkosságban volt jelen, mióta felfedezték. A királyok, akik birtokolták, mint XVI. Lajos, VIII. és X. Károlyt vagy kivégezték, száműzték vagy lemondtak trónjukról.

Ma Eugénia császárné számára tervezett görög diadémben van beállítva. Továbbra is elérhető a nyilvánosság számára a Louvre-i Francia Királyi Kincstárban, ahol 1887 óta látható.


Peregrina gyöngy 

A gyöngy, amely, mint minden gyöngy, a tisztaságot és a szüzességet jelképezte, végül az elveszett szerelmet jelentette. Miután egy rabszolga felfedezte a gigantikus körte alakú gyöngyöt, II. Fülöp spanyol király kapta meg. Aztán átadta véres Mary Tudornak esküvő előtti ajándékként. Mária szerelmes volt férjébe, Fülöpbe, de az nem viszonozta szerelmét. Négy évvel az esküvő után Fülöp elhagyta őt.

Fülöp ekkor megpróbálta átadni a gyöngyöt Mária utódjának, I. Erzsébetnek, aki elfogadta a követ, de később visszautasította Fülöp kezét. A gyöngyöt azonban visszaadta neki, de a hatalmak közötti kapcsolatok romlottak. 1588-ban egy csatához vezetett, amikor a britek legyőzték a spanyol hadsereget.

Fülöp halála után a kő több mint két évszázadon át a spanyol udvar kezében maradt. A gyöngy különböző tulajdonosok között vándorolt, és többször is úgy gondolták, hogy elveszett. 1969-ben Richard Burton 37 000 dollárért vásárolta meg, és elhatározta, hogy Elizabeth Taylornak ajándékozza. Mint tudjuk, még ennek a prominens párnak sem volt szerencséje a szerelemben. Lehet, hogy átok?

 


Gyöngyök


Tutanhamon király átka 

1922-ben Howard Carter angol felfedező egy expedíciót vezetett, amely felfedezte Tutanhamon ókori egyiptomi király sírját, valamint az ott rejtett gazdagságot. A sír megnyitása után azonban furcsa és kellemetlen események kezdődtek az expedíció résztvevőinek életében. Egyesek úgy vélik, hogy Tutanhamon király sírja a következő feliratot viselte: „A halál szárnyra kel annak, aki belép a fáraó sírjába”, átkot sújtva mindenkire, aki megzavarta végső nyughelyét.

Különösen érdekes Lord Carnarvon története, aki szintén részt vett az expedícióban. Állítólag pontosan abban a pillanatban, amikor Carnarvon meghalt, valószínűleg szúnyogcsípés okozta tüdőgyulladásban, rejtélyes módon minden fény kialudt Kairóban, és Carnarvon kutyája meghalt Angliában, a gróf otthonában. Emellett több más, az expedícióban részt vevő ember is meghalt, köztük Carter asszisztense, asszisztensének apja és Carter néhány rokona. Úgy tűnik azonban, hogy Carter maga is megúszta az átkot.

 


Tutanchámon sírja


Kroiszosz király brosstűje 

Kroisos király volt Lydia utolsó királya, és hihetetlen gazdagságban bővelkedett. 1965-ben egy török ​​falusi párnak sikerült megtalálnia a lídiai hercegnő sírját, ahol Kroisos is megpihent, és vele együtt a kincsét is. Egy szárnyas csikóhal formájú bross is a kincs része volt. Azt mondták, hogy ez a bross hatalmas átkot hordozott.

A falubeliek illegálisan eladták a brosst, és élvezték az érte kapott rengeteg pénzt. Örömük azonban nem tartott sokáig. Mindenkit elkaptak és letartóztattak, beleértve azt a csempészt is, aki a brosst vásárolta. A tolvajok azonban nem a letartóztatás volt az egyetlen büntetés a lopásért. Az egyik tolvaj három fiát veszítette el különféle tragikus körülmények között. Később maga is lebénult, és nem sokkal később meghalt. Egy másik falubeli nehéz váláson ment keresztül, és egyetlen fia elvesztésével kellett megküzdenie. A harmadik tolvaj állítólag teljesen elvesztette az eszét. Állítólag a csempész sem kerülte el a nehéz helyzeteket, de keveset tudunk a sorsáról.

A kincs nagy része végül eljutott az Egyesült Államokba a Metropolitan Múzeumba, amelynek hosszas jogi vitája volt Törökországgal a kincs miatt. Végül a kincs visszakerült a törökökhöz. A történet azonban itt nem ér véget. 2006-ban fedezték fel, hogy egy török ​​múzeumban kiállított bross másolata. A múzeum igazgatójának be kellett ismernie, hogy eladta az eredetit, hogy megszabaduljon adósságaitól. 13 év börtönbüntetésre ítélték. A rendező a kapzsiságát okolta szerencsétlenségéért. Nem, biztos volt benne, hogy Kroiszusz király brossa volt az oka a bukásának.

Akár hisz az átkokban, akár nem, könnyű észrevenni, hogy az általunk említett történetek közül sokban van egy közös vonás: a kapzsiság, amely sokszor átkokat hozott az említett ékszerek tulajdonosaira. És bár az ékszerek szépek és értékesek, az embernek tanulnia kell Midas királytól, és rá kell jönnie, hogy mi a legértékesebb dolog az életben, és nem szabad bedőlni a gazdagság vágyának bármi áron.


18.10.2022


További cikkek