A Fabergé-tojás történelme és érdekességeiA Fabergé-tojás történelme és érdekességei

Fedezze fel velünk a leghíresebb és legritkább ékszerek történetét, amelyek tojás formában készültek.


Bizonyára mindenki hallott már a Fabergé- tojásról, a gyönyörű és rendkívül értékes ékszerekről. A nevüket alkotójukról, Peter Carl Fabergé-ről kapták, mi pedig közelebbről megvizsgáltuk történetüket és történelmüket is. 

A család

A Fabergé család ősei eredetileg a Favri vezetéknevet használták, és Észak-Franciaországból származtak. 1685 után, amikor XIV. Lajos király. hatályon kívül helyezte a vallási toleranciát garantáló nanti rendeletet, mivel a túlnyomórészt katolikus vallású Franciaországban protestánsok (hugenóták) kénytelenek elhagyni az országot. Nevük fokozatosan alakult ki Favry, Fabri vagy Fabrier révén, míg végül Fabergé név lett a végleges. Mindezek a nevek a latin faber szóból származnak, ami gyárost vagy kovácsot jelent, utalva a kézművesség nagy hagyományára családjukban.

1800 körül Pierre Favry a mai Észtországban, Pärnu városában telepedett le. 1814-ben ott született fia, Gusztáv.

Gusztáv Szentpétervárra költözött, ahol neves orosz ékszerészeknél tanulta a mesterséget, és végül saját ékszerüzletet nyitott a Bolshaya Morskaya utca 12. szám alatt. Gustav feleségül vette Charlotte Jungstedtet, és 1846-ban megszületett fiuk, Peter Carl Fabergé.

A múzeumban kiállított Fabergé műhely különböző figurái

Oktatás

Gusztáv gondoskodott arról, hogy Peter Carl a legjobb oktatásban részesüljön. Ezért a szentpétervári német Szent Anna Iskolába és a drezdai üzleti iskolába küldte. Később tanoncként a hanaui ötvösiskolában tanult, és Friedmann ékszerésznél dolgozott. Számos európai utazás következett, tele a legjobb ékszerészek és múzeumok látogatásával, különösen Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban. Miután visszatért Szentpétervárra, Peter Carl folytatta tanulmányait apjánál Ermitázs terén. 1872-ben, amikor átvette a családi vállalkozást, még csak 26 éves volt, de már készen állt rá.

A múzeumban kiállított asztali óra a Fabergé műhelyből


Fabergé első tojása

A legelső tojást Fabergé készítette 1885-ben III. Sándor orosz cár megrendelésére, aki pompás és extravagáns húsvéti ajándékot kívánt feleségének, Mária Fjodorovnának.

A tojás tömör aranyból készült, külsejét fehér zománcréteg fedte, a tojás két felét elfordítva kinyílt, és felfedte az első meglepetést - egy matt sárga arany sárgáját. Ezt követte egy aranytyúk, amely a császári korona tökéletes mását fedte fel rubint tojással.

Amikor a cár látta, hogy fiatal feleségét mennyire lenyűgözte ez az ajándék, úgy döntött, hogy minden évben készít neki hasonló tojásokat.

Sándor fia, II. Miklós is folytatta ezt a hagyományt. az 1917-es forradalomig.

Peter Carl Fabergé állítólag 1883 és 1917 között 69 ilyen tojást állított elő, ebből 50-et a császári Romanov családnak, és ezeket „birodalmi tojásoknak” is nevezik. Más tojásokat készített a nemesség és a gazdag elit számára. A mai napig a luxus szimbólumai, és több millió eurót érnek.


 

Kelch tojás

A tojások egyik megrendelője a Romanovok mellett Alexander Kelch volt, aki összesen 7 darabot rendelt ebből az ékszerből feleségének, Barbarának. A Fabergé műhelyben Kelchnek ezeken a tojásokon kívül egy híres ezüst alátét is készült, az úgynevezett Kelch Gothic Revival, amelyet a műhely legcsodálatosabb ezüstalkotásának tartottak. Míg a más családok számára készült tojások hihetetlenül fényűzők voltak, egyik sem közelített meg a császári tojások extravaganciájához.

Kelch egyik leghíresebb tojása a Chanticleer, és az egyik legnagyobb a Fabergé kollekcióban. Alexander Kelch feleségének, Barbara Kelch-Bazanovának készült ajándékba. A tojás gyönyörű kék ​​színével és látványvilágával nyerte el sokak tetszését, de egy meglepetést is rejt. Az óra elütése után egy gyémánt kakas jelenik meg a tojás tetején, amely négyszer megrebegteti a szárnyait, háromszor bólint a fejével, és kukorékol.

Kék Fabergé Kelch tojás Chanticleer


Jelenlegi tulajdonosok

V. György angol király és Mária királyné buzgón gyűjtötte Fabergé alkotásait, és 1933-ban három cári tojást vásároltak saját gyűjteményükben - mozaiktojást, az oszloptojást és a kosártojást. A gyűjtemény most lányuké, II. Erzsébet királynőé, valamint Fabergé sok más tárgya is, amelyeket ő maga is kiegészített.

Fabergé legnagyobb tojásgyűjteménye Viktor Vekselberg magángyűjtő tulajdonában van, akinek összesen 15 darabja van, 9 cári, 2 kelch és 4 másik. Egy dokumentfilmben elárulta, hogy valamivel több mint 100 millió dollárt költött 9 cári tojás vásárlására.

A legtöbb cári tojás (10) a moszkvai Kreml fegyvertárában van kiállítva. Más tojások főleg múzeumokban és magángyűjteményekben találhatók.


Elveszett tojások

Az említett 69 tojásból viszont már csak 61 darabról tudunk. Az 1917-es forradalom után a cári tojásokat ellopták és szett hordták az egész világon, és nem mindegyiket találták meg.

Az összes régiségkereskedő álma 2011-ben valóra vált egy amerikai hulladékkereskedő számára, aki állítólag egy bolhapiacon vásárolt egy tojást órával arany és drágakövek áráért - 13 302 dollárért.

A tojást gyorsan megpróbálta eladni 14 000 dollárért, de a potenciális vásárlók nagyon magasnak tartották ezt az árat. A tojást por lepte a polcán, mígnem 2012-ben véletlenül rákeresett a google-ban az "egg" és a "Vacheron Constantin" szavakra (az óragyártó neve ezen a tojáson), ami a tojás eredetére vonatkozó információkhoz vezetett. Csak feltételezhetjük, mi volt a reakciója, amikor felfedezte, hogy egy elveszett Fabergé-tojásról van szó, amelynek értékét jelenleg körülbelül 30 millió dollárra becsülik.


Tojásgyártás

Fabergé felügyelte a gyártást, de magukat a tojásokat fémmunkásokból, ékszerészekből, dizájnerekből és más szakemberekből álló csapatok készítették, így bőven maradt tere a művészi megvalósításnak, az egyetlen feltétel, hogy mindegyik tartalmazzon egy rejtett meglepetést. Egy tojás előállítása több mint egy évig tartott.

Bár a tojások ritka anyagokból készültek, értékük nem az adott ékszer vagy fémek árában rejlik (néhány tojás ebből a szempontból viszonylag szerény volt), hanem a művészek leleményességében és hozzáértésében, amit mindegyikbe belefektettek.


Rothschild tojás

A valaha elárverezett legdrágább tojás a Rothschild Fabergé-tojás. 1902-ben készült eljegyzési ajándékként Eduard de Rothschild báró menyasszonyának.

A rózsaszín tojás elején óra van, és óránként egy gyémánttal borított kakas ugrik ki a tojásból. A Rothschild családnál eltöltött 105 év után 2007-ben árverésre bocsátották a Christie's-nél, és 16,5 millió dollárért eladták Alekszandr Ivanovnak, egy orosz műgyűjtőnek és az Orosz Nemzeti Múzeum igazgatójának. Jelenleg a szentpétervári Ermitázs Múzeumban látható.


Téli tojás

A második, árverésen legdrágábban eladott tojás, a Winter Eggs, amelyet MáriaFeodorovna császárnénak ajándékozott 1913 húsvétjára fia. A tojás matt felülettel és több ezer gyémánttal büszkélkedhet, benne virágkosárral. 2002-ben a katari emír megvásárolta a Christie's-nél 9,6 millió dollárért. Ennek a tojásnak a tervezése egyébként Alma Pihl, a Fabergé cég két ékszerésze közül az egyik kezében volt, és akkoriban ez volt a legdrágább tojás.

Fabergé által alkalmazott neves kézműves családból származott, nagyapja ékszerész mester, nagybátyja neves ötvös.


Mozaik tojás

Alma Pihl a Téli tojás mellett mozaiktojást is tervezett. Az intarziát tartalmazó mozaikot Alma készítette hímzésminta alapján. A tojást II. Miklós cár rendelte meg. Sándor császárné ajándékaként. Ma a II. Erzsébet királynő gyűjteményének része és a brit királyi család tulajdona.


Moszkvai Kreml tojás

A moszkvai Kreml tojásait a katedrális ihlette, ahol 1896-ban II. Miklóst megkoronázták. A tojásnak arany hagymakupolája van, a héjában lévő kis ablakok pedig a katedrális hűen megtervezett belső terére nyújtanak kilátást. Több mint 14 colos (35,56 cm) magasságával a legnagyobb császári tojás.


Koronázási tojás

Nagy valószínűséggel Fabergé leghíresebb tojása. II. Miklós cár adományozta feleségének, Alexandra Feodorovna császárnőnek, Moszkvába érkezésének emlékére. Külső héja tarka aranyból készült, áttetsző sárga guilloche zománccal és fekete zománcozott, gyémántokkal kirakott kétfejű sassal díszítve. A tojás kinyílik, és meglepetést tár elénk az eredeti, 18. századi buckendahli kocsis miniatűr mása formájában. A tojást 13 hónapig tartott, hogy elkészüljön George Stein mesternek.

Sárga-arany koronázási Faberge - tojása miniatűr arany hintóval


Rózsabimbó tojás

Ez a tojás Ámor szerelmét szimbolizáló gyémánt nyilaival díszített tojás volt az első a sorozatban, amelyet II. Miklós cár ajándékozott, pár hónappal az esküvőjük után, feleségének, Alexandra Feodorovna császárnőnek. Sokszínű aranyból készült, rózsaszín gyémántcsíkokkal díszítve és áttetsző vörös zománccal borítva. Belül sárga és zöld zománcból készült rózsa virágbimbó található. A tojás tetején egy fiatal cár miniatűr portréja látható, és a dátuma 1894.

Piros Faberge tojás gyémánt Ámor nyilaival és sárga rózsa zománcbimbójával


Reneszánsz tojás

III. Alexander által feleségének adományozott utolsó tojás, Maria Feodorovnának reneszánsz stílusban, achátból készül. A meglepetés eltűnt, és míg egyesek azt feltételezik, hogy ez egy gyöngyágy volt, mások úgy vélik, hogy valami feltámadás tojás, egy kőkristály tojás, amelyet Fabergé alkotott meg. Fedőjét átlátszatlan fehér zománc borítja, melynek kereszteződésében négylevelű lóhere és rubin található. A tojás két felét piros zománccsík választja el egymástól. A tetején az 1894-es dátum látható rózsaszín gyémántokkal.

Fehér zománcozott Fabergé reneszánsz tojás gyémánt négylevelű lóherével


Babértojás

Az egyik a sok császári Fabergé-tojás közül, amelyet II. Miklós cár édesanyjának, Mária Feodorovna császárnénak adományozott a babértojás zománcból és drágakövekkel díszített nefritből. Levelei között egy kis kar van álcázva gyümölcsnek, melynek segítségével a felső rész nyitható, és egy tollas madarat tár elénk. Aztán felemelkedik, megrebegteti a szárnyait, elfordítja a fejét, kinyitja a csőrét és énekel. Azt mondják, hogy a tojás a híres, 18. századi "mechanikus narancsfa" terve alapján készült.

Fabergé babértojások színes drágakövekkel díszítve


 

 

Gyöngyvirág

Ez a rózsaszín zománcozott tojás, II. Miklós cár ajándéka. Alexandra Feodorovna császárné, szó szerint gyöngyvirágokkal és gyémántokkal kirakott gyöngyvirággal, a császárnő kedvenc virágával van kirakva, és kedvenc stílusában - szecesszióban - van megtervezve. Négy lábon áll, levelekkel díszített gyémántokkal összefonva. A tojás meglepetést rejt, Alexandra férjének, II. Miklósnak kis portré formájában. és két legidősebb lányuk, Olga és Tatiana, akik egy arany, gyöngysoros gomb elfordítása után kicsúsznak belőle.

Rózsaszín zománcozott Faberge tojások gyöngyvirággal és II. Miklós cár családjának portréival díszítve


Fabergé azonban nemcsak tojásokat gyártot. Az ékszerek és az említett asztal téríték mellett asztali órákat, díszdobozokat "felszívható" dohánynak és sok más művészeti kiegészítőt is készített. Főleg az eredeti tervezésről és termékinnovációról szólt. 


A jelen

Fabergé modern inkarnációja továbbra is gyönyörűen kidolgozott ékszereket gyárt.

A Fabergé ékszerüzlet 2015-ben a császári hagyomány előtt tisztelegve a világ egyik leghíresebb gyöngygyűjtőjével, az Al-Fardan családdal közösen alkotott egy igazán pompás tojást a híres császári tojások stílusában. A csodálatos Pearl Egg, amely az osztrigagyöngytermelésből merít ihletet, gyöngyházhéjjal rendelkezik, amely kinyílik, és felfed egy egyedi, 12,17 karátos Arab-öbölből származó szürke gyöngyöt, amely kivételes tisztasággal és nagyon szokatlan szürke árnyalattal rendelkezik.

 

2020-ban a Centennial Eggs-t Petr Karel Fabergý halálának 100. évfordulója alkalmából gyártották. A Trónok harca sárkánya által ihletett kollekció közelebb hozza a kollekciót az aktuális trendekhez. A Fabergé tervezője, Liisa Tallgren és Michele Clapton, a Games for Thrones sorozat jelmeztervezője együttműködése született. 2021-ben 2,2 millió dollárért kelt el.

 

Ha szeretné élőben megnézni Petr Karel Fabergé műhelyéből származó tojásokat vagy más műalkotásokat, akkor ellátogathat a londoni Victoria and Albert Múzeumba, ahol jelenleg is tart egy kiállítás, amely május 8-ig meglátogatható A jegyek jelenleg elkeltek, de továbbiakat is terveznek, vagy akár megpróbálhat egyet megvásárolni második kéztől.

 

 

 

 


06.06.2022


További cikkek