30 tipp a tökéletes ajándékcsomagoláshoz30 tipp a tökéletes ajándékcsomagoláshoz

Egyszerű és gyors trükkök, hogyan csomagoljuk be a bármely méretű karácsonyi ajándékot.

Az ajándékok becsomagolása azon dolgok egyike, ami vagy természetesen működik, vagy hosszú és megerőltető harcban nyilvánul meg. Az első esetben a kellemes bizonyosság érzését nyújtja, hogy ajándékának megfelelő prezentációt is biztosított, a második esetben pedig kétségeket ébreszthet, hogy a kevésbé szerencsés első benyomás ne rontsa el az ajándékokból származó összes örömöt.

Éppen ezért sosem árt megtanulni két-három trükköt annak érdekében, hogy a csomagolással rossz szájíz és erőlködés nélkül birkózhassunk meg.

 

Általános módszer

Az ajándékok nagy része, legyen szó akár könyvekről vagy dobozos termékekről, hasáb alakú, amit egyenesen a dekorációs papírba csomagoláshoz teremtettek.

A papírtekercsből vagy egyéb darabból előbb mérjen hozzá egy részt az ajándékhoz (tekerje körbe a papírral), hogy tudja, mennyi papírra lesz szüksége. Ezt követően vágja le a papírt és helyezze az asztalra, a díszesebb felével lefelé. Az ajándékot tegye a papír közepére. A papír mindkét oldalsó végét hajtsa be a széleken kb. 1 cm-re, ezeknél fogva ragadja meg a papírt és egyiket a másik után ragassza ragasztószalaggal az ajándékhoz. A papírnak a lehető legszorosabban kellene körbeölelnie az ajándékot.

 

Karácsonyi ajándékok

Magasabb dobozoknál ezt követően hajtsa be a papír elálló végeit, hogy háromszögek képződjenek belőlük – az ajándék mindkét végén kettő. Ezeket a háromszögeket is fokozatosan ragassza oda szalaggal, egyiket át a másikon. Így az ajándék oldalán az egymásra helyezett papírokból postai borítékokhoz hasonló alakzatok képződnek.

Könyveknél minden oldalon csak egy háromszöget alakítson ki (dupla papírrétegből) és egészen annyira hajtsa be, hogy az elálló hegyét kényelmesen ráragaszthassa majd a könyv egyik lapos oldalára. Győződjön meg róla, hogy mindkét véget (a háromszögek csúcsát) az ajándék ugyanazon oldalához ragasztotta. Így a másik oldal teljesen sima marad, amelyet csak egy összefüggő papírréteg fed. Ez lesz az ajándék felső része, amelyet tovább díszíthet és prezentálhat.

Ha ennél profibb kinézetet szeretne elérni, használjon kétoldalas ragasztószalagot, amit a papír belsejében alkalmaz.

 

Kisebb és szabálytalan alakzatok

Ha kisebb méretű ajándéka van és nem szeretne a kockás dobozformára korlátozódni, akár háromoldalú gúla formájú dobozt is kialakíthat. Keménypapírból vágjon ki nagyobb egyenlő oldalú háromszöget. Minden csúcsba irodai lyukasztó segítségével alakítson ki apró lyukat – a végén majd ezeken fűzheti át a szalagot, ezért ügyeljen arra, hogy a szalag gond nélkül átfűzhető legyen rajta. Most keresse meg a háromszög mindhárom oldalának közepét, és vékony vonalakkal kösse össze azokat vonalzó szerint. Egy újabb, kisebb háromszög keletkezett középen, és további három körülötte. A vonalak mentén mindhárom végét hajtsa befelé, a háromoldalú piramis végső formájába. Miután belehelyezte az ajándékot, a csomagot kösse meg díszszalaggal.

Ha a piramisok sem a kedvencei, próbálja a toalettpapír tekercseket újrahasznosítani. Kezdje azzal, hogy a tekercset egy szilárd alapra helyezi és lazán kézzel benyomja, hogy lelapuljon. Fogja meg, és mindkét szélső kerületén két élesebb hajlatot kellene látnia, amelyek az összenyomással jöttek létre. Ezek között a pontok között nyomja be a tekercs végeit (kétszer mindkét oldalon), míg be nem hajtja mindkettőt, lezárva mindkét végét. A végső alakzat párnára hasonlít.

Toalettpapír tekercsből készített ajándékdoboz

 

További lehetőség a tölcsérre emlékeztető kúp alakzat. Ehhez egy darab négyzet alakú papírra van szükség, amelyet csupán be kell tekerni a kívánt formára és irodai tűzőgéppel összetűzni. A megtöltését követően behajtható és a kiálló sarka letűzhető, akár valami dísszel vagy névjegykártyával együtt.

Krémek, aromagyertyák, vagy egymásra helyezett kör alakú kalácsok becsomagolására akár papírpoharat is használhatunk. Előbb le kell vágni a felső szélét. Majd a poharat nyolc helyen vágja be, kb. 2-3 cm-re ferdén lefelé. A bevágott részeket hajtsa be és tolja egyiket a másikba – mindig az egyik véget be, a másikat ki. Fentről nézve így a fényképezőgép rekeszéhez hasonló formát kellene kapni. Az ajándék behelyezését követően a csomagolás lezárható, ha minden részét egyszerre befelé nyomja.

A szűk hengerforma jó alternatívája a burgonyaszirom üres doboza is.

 

Dekorációs tippek 

 

1. Nem hagyományos csomagolópapír

A karácsonyi témájú csomagolópapírnál eredetibb megoldás, ha a Csendes éj című dalt tartalmazó kottapapírt választunk, vagy olyan papírt, amelyre a címzett nevét tartalmazó szókereső játékot nyomtatták. De akár magával az ajándékkal is inspirálódhatunk, ha például útikönyvet ajándékozunk azt az adott térség térképébe is csomagolhatjuk.

 

2. Fenyőág és fagyöngy

A legkönnyebben és leggyorsabban a becsomagolt ajándékot egy kis fenyőággal vagy fagyönggyel díszíthetjük. Ez közvetlenül a masniba komponálható vagy közvetlenül ráragasztható. Hasonlóan jól működik az örökzöld rozmaring és a közönséges magyal is (az ismert angol Holly bush).

 

3. Pomponok

A téli szezonhoz hozzátartoznak a sapkák, azokhoz pedig a pomponok. És éppen ezek remek kiegészítő díszként is szolgálhatnak. Tehát, ha akad a szekrényben egy régi sapka, vágja le a pomponját és ragassza hasonló színű fonálhoz, amellyel az ajándékot szalag helyett átköti.

 

4.Csipke

Hasonlóan jól mutat a csipkemasni is. Kösse meg külön, kombinálja faággal és akár egy sima madzagra is rögzítheti.

 

5. Fénykép

Annak a személynek a beazonosítására, akinek az ajándékot szánják, rendszerint névjegykártya szolgál. De mi lesz, ha ezt fényképpel helyettesítjük? A fekete-fehér teljesen megfelel, vagy használjon valamilyen téli hatású szűrőt.

Fehér csipkével és ezüst masnival díszített karácsonyi ajándék

6. A csomagolás, mint ajándék

Ki mondta, hogy az ajándék nem láthatja el egyben a csomagolás feladatát is? Például egy törülközőt rendkívül egyszerű valamilyen állattá vagy vonzó alakzattá alakítani, és a belsejét kozmetikai szerekkel megtölteni. Elég, ha csak megköti a két sarkát a végein és füleket alakít ki. Ha ezek közé szarvat is kreál, kész is a rénszarvas.

7. Több dobozt egymásba

Nem ritka dolog, hogy egy személyt több ajándékkal is megajándékoznak egyszerre. A különböző méretű dobozok egyenesen megkövetelik, hogy azokat fokozatos sorrendben egymásra helyezzük. Annak érdekében, hogy jobban egyben tartsanak, és különösen, hogy jól nézzenek ki, egy vastag szalaggal kösse össze azokat. Több ajándékot ügyesen becsomagolhat egy cipős dobozba is, elég ha a dobozt egy szép csomagolópapírba csomagolja, és az apró ajándékok máris más dimenziót nyernek.

8. Koszorúk

Egy körbe tekert ágas-bogas örökzöld szár még a pompásabb műanyag dekorációk között sem veszik el. Közvetlenül az ajándékra ragasztható, de még jobban járunk, ha keménypapír alapra helyezzük, amely kitölti a kör üres közepét. Arra aztán a legszebb kalligrafikus írásával ráírhatja a nevet, vagy kívánságot.

Csomagolópapírba csomagolt cipős doboz piros szalaggal átkötve

9. Dióhéj

Az ajándékozott ékszer varázsát megsokszorozhatja, ha azt dióhéjba csomagolja. A dióhéj belsejét tökéletesen tisztítsa meg, vigyen fel rá egy vékony réteg ragasztót és szórja meg apró csillámokkal. Az ékszert helyezze egy darab méretre vágott filcre, a héjra helyezze fel a másik felét és erősen kösse át vékony szalaggal.

10. Tollak

A színes tollak abszolút hálás és igénytelen kellékek, mivel nem kell velük mást tenni, mint a masni csomójának közepébe kötni, vagy hanyag eleganciával csak egyszerűen beszúrni a zsinór alá.

Dióhéjba csomagolt ékszer piros masnival 

11. Fonal

Akinél otthon fonalgombolyagok találhatók, az egészen biztosan tudja, hogy felhasználásuk széleskörű, az ajándékcsomagolást is beleértve. Gyönyörűen mutat, ha szorosan egymás mellé helyezett különböző színű fonalat használunk az ajándék átkötéséhez. A színeket véletlenszerűen vagy a színskála szerint is elrendezhetjük.

12. Szövet a virágcserép körül

Gyakori és közkedvelt ajándék az élő szobanövény. A közvetlenül a boltból származó virágcserép nem szokott túl vonzó lenni, ezért azt kicsit szebbé tehetjük. Ehhez remek szolgálatot tesz egy darab szövet, a legjobb valamilyen karácsonyi színben. A cserepet előbb csomagolja alufóliába, hogy véletlenül se csepegjen belőle a víz. Majd csomagolja körbe anyaggal, amit úgy vág el, hogy legalább 5 cm pluszt hagy a kerületén. A következő lépésben alulról húzzon a cserépre gumit, és lazán rakja bele a lelógó szélet. Így hullámos hatású karimát kap.

13. Csomagolópapír saját mintával

Nem muszáj csupán az üzletekben kapható csomagolópapír-kínálatra korlátozódni. A saját kezű dizájnjától csupán egy festékkel teli szivacs és mintanyomó pecsét választja el. Ez utóbbi akár egy radírgumis végű ceruza is lehet (pöttyös minta), vagy félbevágott burgonya, amelybe csillag, karácsonyfa vagy hasonló minták körvonalait vájja ki.

14. Édes masni

Nagyon könnyen megformázható alternatív masni is. Nem kell megkötni, elegendő, ha a zacskós cukorka elrendezésével leutánozza. A cukorkatartalmat a zacskó mindkét felébe rendezze el kézzel, majd középen erősen kösse át. A férfi csokornyakkendő alakjához fog hasonlítani és akár dekorációként is az ajándékra komponálható.

Saját mintájú csomagolópapírba csomagolt ajándék

15. Betű gyöngyök

Hatásos módja, ha a címzett nevét betű gyöngyökből felfűzi a zsinórra, amellyel az ajándékot átköti. Ha az ajándékot több személynek szánták, a nevek között szóközként csomókat köthet.

16. Ujjlenyomatok

Ha a csomagolás folyamatába a gyermekeket is be szeretné vonni, hagyjon nekik szó szerint szabad kezet. Azzal ecsetet ragadhatnak és a csomagolópapírra felírhatják a neveket, de ugyanolyan jól használhatják a tenyér- és ujjlenyomataikkal való díszítéshez is.

17. Gombok

Az ajándékok díszítéséhez gond nélkül használhatók a gombok is. A szélesebb lyukakkal rendelkezőket könnyebb vastagabb zsinórra felfűzni, de egyébként a kreativitásnak semmi sem szab határt. Egy nagy gomb középen, több gomb a kerületen, vagy csak két apró fekete – amelyek annak az állatkának a szemei, amelyet a gyermekek rajzolnak köré.

18. Hóember

Vagy a gombok a hóember testét is díszíthetik. Az ajándékot csomagolja hófehér csomagolópapírba, állítsa fel függőlegesen, fessen neki szemet, szájat és a hasára ragassza fel az említett gombokat. Az orrot egy darab narancssárga filcből alakítsa ki, amit kis kúp alakúra teker, mint a sárgarépa. A tetejére tegyen egy felfordított kis mázas bögrét.

19. Monogram

Szűk családi körben nem szükséges az ajándékon feltüntetni az egész nevet, elég a monogram is. A dekorációs betűket mintha a felfüggesztéshez találták volna ki, és számos anyagból és kialakításban kaphatók. Saját betűk elkészítése nehezebb lehet, de ha van ideje és kedve, vágjon bele.

20. Fehér papír, fehér kréta

Remek dolgok érhetők el fekete rajzlap és fehér kréta segítségével is – akár a hagyományos kemény vagy a folyékony változatot használja. Papírral fedje be az ajándék egész elülső részét, és a kontrasztos fehérre bízza rá az egész varázslatot. A hópehely, a hulló üstökös és a karácsonyi vers megismételhetetlen benyomást keltenek.

Hulladékmentes csomagolás avagy „zero waste

21. Újság

Az újságpapír semmivel sem összetéveszthető jellege az idősebb korosztályban akár nosztalgiát is ébreszthet az iskolai évek iránt, amikor újságpapírba csomagolták a tankönyveket, hogy ne sérüljenek meg. Nyugodtan használhat több réteget is egymáson.

22. Festett szalag

A két fülű barna papírtáskáknak is, amelyekből bizonyára elegendő akad otthon az egész évi bevásárlásokból, alkalma adódhat arra, hogy a karácsonyfa alatt új célt töltsenek be. Univerzálisan használhatók, önmagukban semlegesek, és nagyon alkalmasak további dekoráláshoz.

23. Régi papírtáskák

A két fülű barna papírtáskáknak is, amelyekből bizonyára elegendő akad otthon az egész évi bevásárlásokból, alkalma adódhat arra, hogy a karácsonyfa alatt új célt töltsenek be. Univerzálisan használhatók, önmagukban semlegesek, és nagyon alkalmasak további dekoráláshoz.

24. Konyhai törlőruha

Meglepően kellemesen hat a kivasalt textil konyhai törlő is. Csomagoljon bele könyvet, vagy fából készült játékot, és természetesen konyhai eszközöket.

Karácsonyi piros konyhai törlőbe csomagolt ajándékok

25. Kosár

A fonott kosár előnye, hogy több minden belefér, az ajándékok szépen elrendezhetők benne, és a csomagolás gyakorlatilag semmilyen időt sem vesz igénybe. Direkt enyhén gyűrött újrahasznosított papírral letakarható.

26. Régi abrosz

Sokoldalú csomagolóanyagok a régi abroszok is. A Japán Környezetvédelmi Minisztérium még egy vizuális segédeszközt is kiadott, amelyből akár több textilfelhasználási módot is meg lehet tanulni, pontosan erre a célra – az egyszerűbbektől egészen a bonyolultabbakig, autentikus „wow“ hatással.

Rózsaszín szalaggal átkötött fonott kosárba csomagolt ajándékok

27. Iskolai gyermekrajzok

A gyermekes családokban szó szerint garmadában állnak az iskolai gyermekrajzok. A frissebbek a közös helyiség jól látható helyét foglalják, de a régebbieknek sem kell a kosárban végezniük. Az így becsomagolt ajándék egészen biztosan örömet okoz a megajándékozottnak, és a kis szerzők arcára is mosolyt csal. Hiába, a „zero waste“ az „win-win“.

28. Befőttesüvegek

Kényelmes, tartós, ismételten felhasználható, biztonságos kupakkal és nagy sima díszíthető felülettel. Próbálja meg a befőttesüvegeket fekete táblafestékkel lefesteni amire téli tájat rajzol, minimalista, ikonszerű grafikával.

29. Növényi vetőmagot tartalmazó papír

Az újrahasznosított anyagok slágere a bio-lebomló papír, amely egész növényi magokat tartalmaz. A felhasználást követően az például kidobható a fűre, ahol tavasszal mezei virágok kelnek ki belőle. Hasonló anyagból díszeket és névjegykártyákat is vásárolhat az ajándékaira.

 

Befőttesüvegbe csomagolt zokni

30. Újrahasznosított csomagolóanyagok

Ezekből a szokványos háztartásban szintén elég sok megtalálható. A portói bor fadoboza, a szálas tea fémdoboza, vagy játékok vagy fogyasztási cikkek egyéb jó állapotú csomagolásai. Decens teret, biztonságos elhelyezést és számos lehetőséget biztosítanak a karácsony előtti időszak múzsája által előhívott kreatív dekorációs elképzelések megvalósításához.


20.12.2019


További cikkek