28 tény a gyémántokról, amelyekről mostanáig biztosan nem tudott. 28 tény a gyémántokról, amelyekről mostanáig biztosan nem tudott.

Ismerje meg a gyémántok eredetét és tulajdonságait, azok történetét és kereskedelmi hátterét.

 

Az ókori Görögországban élő emberek állítólag úgy vélték, hogy a gyémántok az istenek könnyei, amelyek a földre hullottak. Ezzel a természetfeletti erőkkel, való kapcsolattal magyaráztál ennek a csodálatos ásványnak a szokatlan keménységét. A görög nyelvben a neve is az adamao - "megszelídít" vagy "meghódít" kifejezésből származik, amely szintén csak a gyémántra jellemző keménységre utal.

A modern kor természetesen kevesebb költői magyarázattal rendelkezik. Viszont elég nehéz bebizonyítani azt, hogy az élettelen természet csodái. Ha szeretne megtudni még többet a gyémántokról, a megfelelő helyen van.

 

Eredete és tulajdonságai

  1. Becslések szerint a Föld kora 4,5 milliárd év, a legrégebbi gyémántok pedig 3,3 milliárd évesek. 150-200 km melységre alakultak a föld felszíne alatt. Itt a magas hőmérséklet és nyomás hatására a széntartalmú folyadék megolvasztotta az ásványi anyagokat, gyémántokkal helyettesítette őket. Ezek aztán a vulkán kitöréseknek köszönhetően közelebb kerültek a földfelszínhez, amit úgynevezett kimberlitnek neveztek.
  2. A gyémánt súlyát úgynevezett carat (ct) nevű egység határozza meg. Megnevezése a Ceratonia siliqua (Szentjánoskenyérfa) fától származik, amelynek magvait az ékszerekben használták, mivel úgy vélték, hogy viszonylag állandó súlyuk van. Ma az 1 ct szilárdan meghatározott súly 0,2 grammnak felel meg.
  3. A gyémántok egy elemből állnak - szinte 100% -os széntartalmúak.

     

    Gyémánt kimberlitben

    Gyémánt kimberlitben.

     

     

  4. A gyémánt elnevezés a görög „adamas” szóból származik, melynek jelentősége legyőzhetetlen vagy elpusztíthatatlan.

  5. Ahhoz, hogy 1 ct gyémántot kapjunk, 250 tonna földet kell kibányászni. A legmélyebb bányák az afrikai országokban és Oroszországban találhatók, némelyikük mélysége több mint 500 méter.

  6. A legnagyobb gyémánt a Cullinan volt, amelyet Dél-Afrikában Pretóriában találtak. Súlya 3106 ct-t, és nevét a bánya tulajdonosa után kapta.

  7. A gyémánt színei messze nem korlátozott fehér vagy annak árnyalataira. A színskála bármely színében megtalálhatóak. Mindközül a legértékesebb a vörös gyémánt.

  8. A gyémánt a természetben található legkeményebb ásvány. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felületét csak egy másik gyémánt tudja megkarcolni, ezért ennyire népszerű ékszerek világában. Viszont nem elpusztíthatatlan. Egy kalapáccsal könnyen megsebezhető és 800 ° C -on elég, ami egy erősebb tűz esetén átlag hőmérsékletnek számít.

  9. Egész 80% -ot ipari célokra használnak, különösen vágáshoz, fúráshoz, csiszoláshoz és polírozáshoz. De ami ennél is lenyűgözőbb, alkalmazzák őket a kozmetikai és egészségügyi iparban is. Például, Kim Kardashian esküvője napján gyémántport tartalmazó alapozót viselt.

  10. A gyémánt eljegyzési gyűrű története 1477-be nyúlik vissza, ekkor került először említésre, mikor Maximilián Habsburg főherceg, egy aranygyűrűt ajándékozott jövőbeli feleségének Mária Burgundynak, amelyben a gyémántok egy M betűt ábrázoltak.

     

Termelés és kereskedelem

 

  1. A gyémántok első bányászata i.e. 600 - 800 évvel vette kezdetét Indiában. A Krisna folyó mederében még ma is találkozhatunk velük. Ezek közül a legismertebbek a Kollur a Golkonda területén található lelőhely, amely a híres Blue Tavernier gyémántot adta a világnak. Más gyémántok, amelyekről szintén azt gondoljuk, hogy ugyanabból a forrásból származnak: Koh-i-noor, Wittelsbach-Graff, Orlov vagy Daria-i-Noor.

     

    Mirny gyémántbánya

    Egykor a világ legnagyobb gyémántbányája Oroszországban - Mirny bánya

     

  2. A múltban a De Beers tröszt hosszútávon szinonimája volt a nyers gyémánt kitermelésének és annak szállításának. Bár monopolhelyzete a piacon az elmúlt évtizedekben gyengült, mégis a termelés közel 35% -át irányítja. A bányászat mellett a végső fogyasztóknak történő értékesítésre is koncentrál, és az eljegyzési gyűrű adományozásának szokása nagymértékben a De Beers marketing kampányának eredménye.

  3. Gyémántot a világ a 25 országában termelik, ezekből csupán hét ország termelése jelentősebb. A legnagyobb termelők Oroszország, Botswana és Kanada.

  4. Az általános meggyőződés ellenére, hogy a gyémántok ritka ásványok, gazdasági értelemben ez nem teljesen így van. Az elérhetőségük némileg mesterségesen korlátozott néhány jelentős piaci szereplő által, mint a De Beers. Számos becslés szerint a gyémántok milliói széfekben nyugszanak. A beszállítók így érik el azt, hogy az árak az ő szigorú ellenőrzésük alatt maradjanak.

  5. A gyémántok ára hosszú ideig stagnál. A nemesfémekkel, arannyal és ezüsttel összehasonlítva a legrosszabb befektetésnek számítanak.

 

Mítoszok

 

  1. A viszonylag erős ár manipuláció mellett sem a gyémántok a legdrágább drágakövek. A karát árában felülmúlta a zafír, alexanderit és a musgravit.

  2. A szokatlan ásványok megjelölése, mint "értékes" vagy "drága" ma nagyrészt a múltból árad. A múltban értékmutatóként szolgáltak, és bár ezek a feltételek még mindig érvényesek a marketingben, a szakértők elutasítják őket. Még a gyémántok sem éppen "értékesek", és a magas árak csak a legjobb minőségű darabokra jellemzőek.

  3. A gyémántokkal való kereskedelem szintén nem a legjobb jövedelmező kereskedelem. A különbözet általában csak 5% -ot tesz ki, ami viszonylag kicsi a többi szektorhoz képest.

  4. A refraktív index (RI) az az egység, amely kifejezi, hogy hány fény tükröződik a drágakő felületéről a megfigyelőre. A fényességük elterjedt elképzelése ellenére nem a gyémánt áll az első helyen. Körülbelül 15 drágakő létezik magasabb RI-vel, mint a gyémánt.

  5. Hasonlóképpen van ez a fény szóródásával, azaz a szivárvány színeire való bomlásával. Bár a gyémántokat gyakran "tüzesnek" nevezik, a drágakövek között csak átlagnak számítanak.

gyémánt

Híres gyémántok

 

  1. A Remény gyémántja az Indiából származó Blue Tavernier gyémánt elvágásával és csiszolásával hozták létre. A 15. Luis francia király tulajdona volt, amíg el nem lopták, majd egy angol Hope nevű kereskedő családjába tűnt fel újra (innen származik a „remény” név). Ez a gyémánt 45,52 ct és értéke több mint 200 millió dollár.

  2. Uncle Sam a legnagyobb gyémánt az Egyesült Államokban a világ egyetlen nyilvános bányájában - The Crater of Diamonds State Park Arkansas államában. Bárki áshat benne, és a mai napig még több mint 70 000 darab gyémántot találtak. Uncle Sam 40,43 karátos.

  3. A már említett Cullinan volt a legnagyobb ismert gyémánt. Számos kisebb darabra vágták el, közülük kilenc a brit koronát ékesíti. A két nagy Cullinan I és Cullinan II része a híres koronázási ékszereknek részei, a fennmaradó 7 pedig a királyi családhoz tartozik.

  4. Wittelsbach-Graff eredetileg 31.06 ct volt, de miután 2008-ban megvásárolta a híres Graff ékszerészet, megigazítatta az állítólagos hiányosságokat. A gyönyörű mélykék színű gyémánt 4 ct-os súlyt vesztett el, és a Graff-lépése ellentmondások érték.

  5. A világ legértékesebb gyémántja, közvetlenül a királyi korona közepén helyezkedik el, a Koh-i-noor (105,6 karát) szintén a brit koronázási ékszerek része. A fordítás "fény hegyét" jelenti perzsa nyelven. A legendás Viktória királynő szerezte meg, és nagy attrakcióként egy ipari kiállításon jelent meg 1851-ben a londoni Hyde Parkban. A súlya 105,6 ct. A Koh-i-Noor gyémánt pontos értéke nem ismert, de becslések szerint körülbelül 1 milliárd euró.

  6. Orlov (vagy Orloff) Indiából származik, és a moszkvai Kremlben található. Történetének egyik változata szerint az állítólagos tulajdonosa, Orlov gróf adta Nagy Katalinnak, aki iránt mély érzéseket táplált. A kutatások azonban kimutatták, hogy gyártott darab volt. Katalin saját maga vette meg a gyémántot, Orlov gróf csak egy kitalált személy volt, kinek segítségével szerette volna eltitkolni a tényt, hogy a gyémántot az állami kassza pénzéből vásárolta meg.

  7. Sárga gyémánt Tiffany, ez 287,42 ct sötét sárga szépség, egy jól ismert luxusmárka tulajdonában van. Állítólag csak két nő viselte őt - az amerikai diplomata Sheldon Whitehouse felesége 1957-ben a bálon, és Audrey Hepburn 1961-ben a Tiffany's Breakfast promóciós fotóin.

  8. Százéves gyémánt a Johannesburgi De Beers laboratóriummá készült, amely kifejezetten erre az alkalomra jött létre. Csak a miniatűr repedések kényes levágása 154 napot vett igénybe, az átmeneti forma tojás alakú volt, majd később szív alakú formává alakították, de a befelé törő hajtások nélkül. Súlya 273,85 ct, ára 90 millió dollár, tulajdonos ismeretlen.

 

 

 

 

 

 


18.03.2019


További cikkek