25 mítosz az ékszerekről, amelyeket lehet Ön is elhisz 25 mítosz az ékszerekről, amelyeket lehet Ön is elhisz

Mítoszok, babonák, téves elképzelések és ékszerekkel kapcsolatos félreértések, amelyek a tudatalattinkba bevésődtek megérdemlik a kicsit kritikus szemléletet.

 

Számos mítosz, melyek az ékszerekhez, drágakövekhez fűződnek, arról tanúskodik, hogy az ékszerek mindig is nagy figyelmet kaptak. Ezek a tévhitek azonban, amelyek gyakran érdekesek és olykor kissé megdöbbentőek, még sem nyújtanak mindig segítséget a 21. századi vásárlónak a megfelelő darab kiválasztásában.

Éppen ellenkezőleg. A fenntartott és folyamatosan táplált babonák félrevezethetik az ügyfeleket, és indokolatlan félelmekhez vagy irreális elvárásokhoz vezethetnek. Ezért tehát cáfoljuk meg őket, hogy a választás során csakis a lényegre koncentráljunk.

 

Arany

1. Aranyba harapás, mint eredetiség ellenőrzés

 

Tény, hogy a tiszta arany lágyabb, mint egy egészséges fogzománc, így a harapás nyomot hagy maga után. Viszont ugyanez igaz az ólomra is, és a csalók könnyedén bevonják arannyal úgy, hogy az helyt áll az ellenőrzés során (többet arról, hogyan lehet megkülönböztetni az arany és aranyozott ékszereket első pillantásra, a cikkben talál). A másik oldalon viszont, némely arany magas tisztaságának ellenére, mégis keményebb, ezért a harapásos teszten elbuknának.

 

2. Az arany természetesen több színben jelenik meg - sárga, fehér, rózsaszín

 

Bár ezek a színek általánosan az arany színeiként emlegettek, viszont eredeti színe csak egy van - sárga. Ez 24 karátos tiszta arany színe. Egyéb árnyalatok más fémek hozzáadásával érhetőek el, mint vas, ezüst, réz, platina vagy alumínium. Ezek a színezés mellett megerősítik és növelik az ékszerek élettartamát.

 

3. Bőr allergia az aranyra

 

A tiszta aranyra (és egyben hozzátesszük, hogy ez az ezüstre is vonatkozik), az emberi bőr csak nagyon ritkán, kivételes esetekben lehet allergiás. Sokkal gyakrabban allergiásak az aranykeverékek más összetevőire, különösen a nikkelre, rézre és sárgarézre.

 

4. Befektetés szempontjából a 23-24 karátos színarany a legmegfelelőbb

 

Alacsonyabb finomságú aranyba is szokás befektetni. 14 - 18 karátos ékszer is tükrözi az árak mozgását, és értéke ennek megfelelően változik.

 

 

 

A nő beleharap az arany téglába

 

Gyémántok

5. A szintetikus gyémánt felismerhető, ha rá lehelünk

 

A mítosz szerint, ha rálehelés követően a lehelet azonnal eltűnik, a gyémánt eredeti (nem szintetikus). Ez nagy hővezető képességéből származik. A modern szintetikus kövek azonban fizikai tulajdonságaikkal megegyeznek a természetes gyémánt társaikkal.

A nő pici kristályokat fúj ki – absztrakt

 

6. Döntő szempont a gyémánt nagysága

 

Fontosabb minőségi tényezők a szín, a tisztaság, a forma és a mesterség, amellyel kivágták. Egy fényes, jól kialakított kisebb darab sokkal nagyobb értékkel bírhat, mint egy nagyobb, viszont rosszul kivágott.

Az elmúlt cikkben több, a gyémántokkal kapcsolatos mítoszt dolgoztunk fel.

 

 

Gyöngyök

7. A gyöngy ecetben könnyen oldódó

 

A legenda szerint, Kleopátra pontosan így oldatta fel a gyöngyöket mi előtt megitta azokat. Evvel azt szerette volna bebizonyítani Mark Antonionak, hogy a világ legdrágább ételeit és italait szolgálja fel. Az ecetben lévő gyöngy feloldósága több napot igényel, ez a folyamat felgyorsítható, viszont így is hosszú órákba telhet.

 

8. Minden gyöngy osztrigából származik

 

A minőségi ékszergyöngyök osztrigákból származnak, viszont nem ez az egyetlen forrás ahonnan ezek természet pici csodái származnak. A Melo Melo (telt narancsszín), a Strombus Gigas (sötét rózsaszín) és a Haliotis Iris (kék-szivárványos) is nagyon érdekes színes gyöngyöket hoz létre.

 

9. A Mikimoto egy osztrigafajta, mely felülmúlja a többi gyöngykagylót

 

A Mikimoto egy márka, melyet egy japán osztriga tenyésztőről neveztek el, aki az elsők között kezdet el foglalkozni osztrigatenyésztéssel. A cég minőségi gyöngyöket termel, de léteznek más egyenrangú termelők is. Mindenesetre, nem egy osztrigafajta.

 

10. Keshi gyöngyök természetes eredetűek

 

Ezek a gyöngyök melléktermékei. A Keshi nem tekinthető természetesnek, mert csak az ember beavatkozása után jönnek létre.

 

 

Smaragdok

Az emberek évszázadokon át hittek a drágakövek mágikus erejében különösen a smaragdokban. Sajnos az alábbiak közül egyiket sem tudjuk megerősíteni sem megcáfolni, így a következtetést Önre hagyjuk.

 

11. Talizmánok

 

Egy smaragdot tartalmazó Talizmán elhozza a gazdagságot, erősíti a memóriát és az éles elmét, viselőjét egyedülálló jövőbéli látás képességével gazdagítja. Egyes országokban hittek a kő gyógyító hatásaiban.

 

 

Zöld smaragd

12. Enyhítik a szem fáradtságát

 

A kellemes, puha zöld színét nézve kedvező hatással van a fáradt szemekre. Az ékszerészek, hosszú órákig tartó megerőltető munka után, azt mondták, hogy szívesen látnák a smaragdot.

 

13. Védelmező

 

A középkorban a smaragd nyakláncról úgy gondolták, hogy viselőjét megvédi a varázslatoktól, feloldja a rontásokat, és felfedi az igazságot.

 

14. Áldozati ajándék és vallási szimbólum

 

A smaragd több helyen is népszerű áldozati ajándék volt az istenek számára. A hinduk az ő segítségével szerették volna elnyerni Krisna jóindulatát, a görögök és a rómaiak pedig Aphroditéjét ill. Vénuszét. A tudósok vitatják, hogy a smaragd az izraeliták legmagasabb papjának, bibliai mellkendőjének része lehetett-e, mint ahogy az az Exodusban meg van írva.

 

 

Egyéb drágakövek

15. Az opál kő szerencsétlenséget okoz

 

Az ókorban a rómaiak pontosan ellentétes képességeket tulajdonítottak neki - úgy vélték, hogy boldogságot és sikert hoznak. Az opálról való véleményeket a viktoriánus korszak változtatta meg, amikor a franciák a brit opállal való kereskedelmet akarták lerombolni. Így elterjedt a híre a fekete mágiával. Sok pletyka az opállal kapcsolatban még ma is él.

 

16. A cirkónium mesterségesen előállított drágakő

 

A félreértés oka, hogy neve miatt sokszor összetévesztik a szintetikusan előállított cubic zirconia - CZ drágakővel, mely a cirkont helyzetesíti. A cirkon egy természetes ásványi anyag, amely több színben megtalálható.

 

17. Minden zafír kékszínű

 

Lehet az kék, sárga, narancssárga és zöld. A rubin tulajdonképpen piros zafír – mindkettő ugyanazon forrásból származik a corundum ásványi keverékből. Néha némi nézeteltérés tapasztalható a szakértők között arról, hogy hol ér véget a rózsaszín zafír és hol kezdődik a rubin.

 

18. Paraiba turmalint csakis Brazíliában bányásszák

 

Bár ezt a drágakövet először a brazil Paraiba államban fedezték fel, most Dél-Afrikában, Mozambikban és Nigériában is bányásszák. A World Jewellers 'Association úgy döntött, hogy a "Paraiba" elnevezést megtartja nevében, viszont ez nem a származási helyet jelenti, hanem a kő színét.

 

19. A holdkövet kibányászták

 

Ez részben igaz. Sri Lankában a minőségi kék kő vénáját bányászták. Ennek eredményeként a havi kő ára az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Más források, mint például Afrika, kevésbé értékelt árnyalatokat kínálja: a fehéret, sárgát, szürkét, rózsaszínt és zöldet.

 

20. A féldrágakövek kevésbé értékesek, mint a drágakövek

 

A 19. századi ékszerészek marketing kampány keretén belül, a féldrágaköveket úgy értékelték, hogy azok csak félig olyan értékesek, mint a négy legfőbb "drágakő": gyémánt, zafír, rubin és smaragd. Ma már ez a felosztás jelentéktelen.

 

 

Karbantartás és ápolás

21. A drágakövek fogkefe segítségével tisztíthatóak

 

Igazából, így csak megsértjük azt. Drágakövek, melyek a Mohs féle keménységi skálán lejjebb találhatóak lehorzsolódhatnak, míg a pórusos kövek, mint az opál és a gyöngy, fogpaszta hatására kifakulhatnak.

 

22. Az ékszereket nem szükséges túl gyakran tisztítani

 

A tisztítás 3-4 havonta javasolt, mert az ékszerekre könnyen leülepedik a por, izzadság, nedvesség, kozmetikai szerek és mikrorészecskék. A legjobb prevenciója a bőrérzékenységre, ha ékszereinket rendszeresen megtisztítjuk.

 

 

Aranylánc tisztítása fogkrémmel

23. Hirtelen allergiás tünetek jelentek meg egy már hosszabban viselt ékszertől

 

Hosszú ideje visel egy gyűrűt, és hirtelen allergiás reakciót vált ki bőrén? Lehet, hogy aranyozott, és a bőr az aranyozott réteg lekopása után, az alatta levő keveréknek lett kitéve. A megoldás, hogy egy speciális eljárással az aranyozás javítható (helyettesíthető) ródiummal.

 

24. Az átlátszó körömlakk védi az aranyozást

 

Vannak olyan készítmények, amelyek védik az aranyozást a károsodástól, és ez által a bőrét az allergiás reakcióktól. Ha találkozik velük, tudjon meg többet az adott készítményről, olvassa el a véleményeket, tapasztalatokat vagy forduljon szakemberhez. Azonban a körömlakkot ne tekintsük alternatívájaként.

 

25. Az ékszereivel nyugodtan úszhat és zuhanyozhat

 

A vízben jelen lévő klór károsítja az ékszereket és csökkenti a szín intenzivitását. Ezen kívül víz, szennyeződés és vegyi anyagok maradhatnak alatta, ez biztos recept a negatív bőrreakciókra. Ha lehetséges, ne viseljen ékszert, ha vízzel érintkezik.

 


30.04.2019


További cikkek