20 tipp a szalvétahajtogatáshoz és nem csak a lakodalmi asztalra20 tipp a szalvétahajtogatáshoz és nem csak a lakodalmi asztalra

Minden jó vendéglátónak legalább néhány szalvétahajtogatási technikát ismernie kellene.

A kreatív önmegvalósítás egyik remek alkalma a lakodalmi asztal díszítése során a szalvétahajtogatás. Felejtse el az egyhangú, unalmas stílusokat, amelyeket már rég un mindenki, ehelyett nyerje el vendégei szívét azzal, hogy egyedi módon közelíti meg ezt a nem elhanyagolható részletet. Annak érdekében, hogy nagy napjukat új szintre emeljék, inspiratív ötletekkel szolgálunk a szalvétahajtogatás látványos módozataihoz. Egy kis gyakorlás után ezeket egész biztosan könnyedén elsajátítja, és a lakodalmi terítéket így kreatív személyiségének további jegyeivel gazdagíthatja. És ki tudja, lehet, hogy ez az újonnan elsajátított készség más alkalmakkor is jól jön majd.

Az összes alábbi példa elsősorban a négyzet alakú textilszalvétával valósítható meg, amelyeket egyenes asztalon hajtogatunk. A kiindulási helyzet mindig az, hogy a szalvéta színével lefelé fekszik. A függőleges formákhoz keményített szalvéták alkalmasak. A 16. sz. tipp szokványosan kapható szilárd szalvétagyűrűvel számol.

 

1. Egyszerű zseb

Sokoldalú módja a lakodalmi menü vagy apró ajándék közvetlenül a szalvétába való behelyezésének. A szalvétát hajtsa félbe az alsó rész felfelé hajtásával. Ezt követően csak a felső réteget hajtsa ismét félbe fentről lefelé hajtva. Most az egész szalvétát fordítsa meg az asztalon. Majd fogja meg a bal oldalát és nagyjából az 1/3-nál hajtsa át balra, majd a jobb oldalt is bal felé, amivel létrejön a kívánt zseb. Végezetül a szalvétát átlósan kösse át szalaggal vagy díszzsinórral. Díszítheti virággal vagy ágacskával is.

Zseb alakú szalvéta a lakodalmi menühöz

 

2. Alap hajtogatás

Az alapvető, minimalista, de továbbra is nagyon decens hajtogatáshoz a szalvétát hajtsa félbe a felső rész lefelé hajtásával. Majd kétszer egymás után hajtogassa, mindig 1/3-ként jobbról balra. A kialakuló sima szimmetrikus téglalapot átlósan kösse át, hogy jobban tartson. A szalag alá tegye be a menükártyát.

 

3. Gyémánt alakú tasak

Mutatós, miközben könnyen elkészíthető. Ez a dizájn ötletes és elegáns. A szalvétát hajtsa fentről lefelé, majd balról jobbra és fordítsa el 45 fokkal úgy, hogy a nyitott sarka felfelé álljon. Ekkor gyémánt formát kellene látnia, amely a szalvéta négy pontosan egymásra helyezett rétegéből áll. A fenti részt (az egész szalvéta 1/4) hajtsa lefelé, amivel az alsó részben új, háromszög alakú réteg képződik. Ügyeljen arra, hogy az áthajtott rész ne fedje le teljesen az alatta található körvonalakat – azoknak enyhén túl kellene lógniuk. Ugyanezt ismételje meg a második réteggel is. Ezt követően fordítsa a szalvétát és a bal sarkát a szélessége mintegy harmadáig hajtsa be, majd hajtsa be ugyanígy a jobb sarkát is. Ismét fordítsa meg a szalvétát. Az eredmény egy hosszúkás gyémántforma, az alsó részében két „V”-vel.

 

4. Szív alak

Ez nem csak esküvőre, hanem Valentin-napra is alkalmas! Kezdje azzal, hogy a szalvétát alulról felfelé félbe hajtja, majd még egyszer félbe hajtja, ezúttal fentről lefelé. Most a létrehozott téglalap felső szélén képzelje el a középpontot. Ez fogja alkotni a spiccet, amelyen a jobb és bal fél találkozik, amelyeket befelé hajt. Egy házforma keletkezik, nagyobb tetővel.  Fogja meg mindkét alsó belső sarkát a rés nyitott végénél. Helyezze azokat enyhén, de szimmetrikusan befelé a szalvéta aljáról. Most fogja meg a külső sarkokat és egy picivel jobban helyezze bele, mint a belsőket. A szalvétát fordítsa el 180 fokkal. Szív formát kellene látnia.

 

5. Praktikus kosár

Ideális forma, ha a szalvétába valami nagyobbat, például péksüteményt szeretne belehelyezni. A szalvétát hajtsa be pontosan az átló mentén és a háromszög nyitott sarkát irányítsa felfelé. Az alsó részét kb. 8 -10 cm hajtsa felfelé, ez a méret lesz a kész kosár mélysége (itt kísérletezhet). Most csónakformát kellene látnia. Az egész szalvétát fordítsa el 180 fokkal, hogy a csónak sarka lefelé álljon, majd az egész szalvétát fordítsa át az asztalon a másik oldalra – most mintha a háromszög lefelé lógna. Az egész szalvétát hajtsa jobbról balra, de ne egészen pontosan, a bal fele legyen hosszabb, és a jobb nem pontosan fedi le, a különbség legyen 2 – 3 cm. Fogja a bal csücskét és hajtsa át egyenesen jobbra úgy, hogy két derékszöget lásson – egy telit balra fent és üreset jobbra lent. A csücsök végét hajtsa be alulról. A szalvétát fordítsa el 180 fokkal. A felső sarkát hajtsa kifelé és lefelé. Tegye bele a kezét és alakítson ki hengerformát. A kész kosarat állítsa az asztalra.

 

6. Dupla gyémánt

Ez a stílus elsősorban a mintás szalvétákat hagyja kitűnni. Hajtsa át átlósan és a nyitott sarok legyen felfelé. A háromszög mindkét alsó sarkát hajtsa be úgy, hogy a felső sarokban találkozzanak, és hogy gyémánt forma keletkezzen a réssel felül. A szalvétát az asztalon fordítsa fentről lefelé. Az alsó sarkát úgy hajtsa fel, hogy a spicce pontosan a jobb és bal sarok közötti képzelt összekötő vonal közepére essen. Hasonlóan hajtsa be mindkét oldalsó sarkát is, azzal a különbséggel, hogy ezeket alulról hajtja át. Az egész szalvétát fordítsa el 180 fokkal – a keletkező forma két „V” formát mutat egymás fölött.

 

7. Szimbolikus csomó

Az esküvővel kötelék keletkezik, és ennek jelképe akár egy csomó is lehet, amely egyetlen vendéget sem hagy kétségek között, hogy komolyan gondolják ezt a közös életet. A szalvétáknak lágyabb szövetből kellene lenniük, a csomókat pedig lazán és elegánsan kösse rájuk.

 

8. Szabadon felgöngyölve

Ha a lakodalom vagy egyéb esemény lezserebb hangulatban telik, a szalvétákat akár lazán fel is göngyölheti. Húzzon rájuk fa szalvétagyűrűt vagy kösse át a szalvétákat szalaggal.


9.Az asztal széléről lelógó

Ha nem lesz tányérokkal megterítve az asztal, és a szalvéták közvetlenül az asztalra lesznek helyezve, a szalvéták asztal széléről való enyhe lelógatása az egész dekorációnak új dimenziót kölcsönöz. A másodlagos célja pedig az lesz, hogy az így elhelyezett szalvéták jobban jelezhetik, hol található az egyes helyek közepe. Ehhez a szalvétákat elég félbehajtani.

 

Az esküvői asztalról lelógó szalvéták

 


10. Pillangó stílusban

Minden társasági eseményhez megfelelő gyors és decens mód. Hajtsa át a felső és alsó részt is pontosan a negyedénél oly módon, hogy a szélek a szalvéta közepén találkozzanak. Most egy téglalapot kaptunk, középen egy vízszintes réssel. Hajtsa át a jobb és bal oldalt is, de ezúttal ne pontosan, hanem úgy, hogy az egyik vége enyhén fedje le a másikat. A szalvétát az asztalon fordítsa meg fentről lefelé és középen erősebben kösse át, vagy kapcsolja össze, amivel pillangó formát alakít ki.


11. Névjegykártya tartó

Semmi sem emeli ki jobban a kézzel írt névjegykártyáit a lakodalmi asztalon, mint egy eredeti, szalvétából készített tartó. A szalvétára tekintve képzelje el megközelítőleg a felső harmada határvonalát és aszerint kétszer hajtsa be – előbb az alsó szélét tegye a határvonalhoz, majd a felsőt alulra. Most a létrehozott téglalap felső szélén képzelje el a középpontot. Ez fogja alkotni a spiccet, amelyen a jobb és bal fél találkozik, amelyeket befelé hajt. Egy házforma keletkezik, nagyobb tetővel. A szalvétát az asztalon fordítsa fentről lefelé. A két alsó szabad téglalaprészt helyezze a teli felső háromszög alá, de ne teljesen. Most egy vastagabb, rétegezett alsó oldalú háromszöget lát. Mindkét alsó sarkát tegye a felsőhöz. Középen egy függőleges rés keletkezik, amelyen még kissé igazíthat, hogy a névjegykártya stabilan álljon benne.

 

12. Eiffel-torony

Vagy akár kémény vagy Burj Khalifa, csak a hangulatától, vagy az esküvői díszítés központi témájától függ. A szalvétát hajtsa be pontosan az átló mentén és a háromszög nyitott sarkát irányítsa felfelé. A háromszög mindkét alsó sarkát hajtsa be úgy, hogy a felső sarokban találkozzanak, és hogy gyémánt forma keletkezzen a réssel középen. A szalvétát fordítsa meg az asztalon (hogy a rés alul legyen), az alsó sarkát hajtsa be kb. 2/3 felülre, majd a szalvétát ismét fordítsa meg (réssel felfelé). Hajtsa be a bal oldalt belülre, majd a jobb oldalt is, amelyet a jobb stabilitás érdekében rögzítsen azzal, hogy azt az áthajtott bal oldali hajtásba részlegesen betolja. Állítsa fel a tornyot.


13. Láng (a szerelemé)

Nyugodt és sima függőleges forma, gyertyákhoz alkalmas. A szalvétát hajtsa be pontosan az átló mentén és a háromszög nyitott sarkát irányítsa felfelé. Képzelje el a vízszintes vonalakat, amelyek a háromszöget öt azonos szélességű sávra osztják. Ezek alapján hajtogassa a szalvétát fentről lefelé. Kezdje a felső sarokkal, amelyet befelé hajt, majd folytassa lefelé még háromszor, míg már csak egy keskeny sáv marad. A bal végét hajtsa felfelé derékszögbe – ez lesz a láng, ezért eszerint válassza meg a hosszát is. Bal kézzel fogja meg a szalvétát a behajtás helyén, és a maradék sávot szorosan göngyölítse jobb irányba. A jobb véget (hegyet) dugja be alulról, hogy ne álljon el és hogy stabilabb legyen. A lángot állítsa fel.

 

14. Gólya

Madárra emlékeztető függőleges forma. A szalvétát hajtsa be pontosan az átló mentén és a háromszög nyitott sarkát irányítsa felfelé. A háromszög mindkét alsó sarkát hajtsa be úgy, hogy a felső sarokban találkozzanak, és hogy gyémánt forma keletkezzen a réssel középen. Ugyanezeket a sarkakat hajtsa lefelé, a teljes forma változatlan marad, csak az alsó felén vannak további rétegek. A szalvétát fordítsa el 180 fokkal. Az alsó sarkat fokozatos egyenletes hajtogatással vigye felfelé egészen vékony sávra a gyémánt feléig, hogy háromszög alakuljon ki belőle. A háromszöget fordítsa az asztalon hasadékkal lefelé. A sarkakat hajtsa be, és dugja egyiket a másikba a jobb stabilitás érdekében. A gólyát állítsa fel és két oldalt a két szabad sarkat húzza ki, mint a szárnyakat.


15. Piramis

Piramisra emlékeztető háromdimenziós, geometrikusan szimmetrikus gúla. A szalvétát hajtsa be pontosan az átló mentén és a háromszög nyitott sarkát irányítsa lefelé. A háromszög mindkét felső sarkát hajtsa be úgy, hogy az alsó sarokban találkozzanak, és hogy gyémánt forma keletkezzen a réssel középen. A szalvétát fordítsa meg az asztalon, és a felső háromszög alakú felét hajtsa lefelé. Fordított háromszög jön létre középen egy réssel. A szalvétát fogja meg az ujjaival a fordított háromszög alapjának közepén és emelje fel gúla, azaz piramis alakba.


16. Orchidea

Ehhez a módozathoz szilárd anyagból készült szalvétagyűrű szükséges. A szalvétát hajtsa félbe és a keletkezett téglalapot helyezze nyitott oldalával egymáshoz. A felső sarkakat hajtsa lefelé, és alakítson ki háromszöget függőleges réssel középen. A háromszög mindkét alsó sarkát hajtsa be úgy, hogy a felső sarokban találkozzanak. Most gyémánt formát lát maga előtt, a két alsó éle „V” alakot formáz. Fogja meg mindkét utoljára hajtott véget és helyezze azokat kifelé irányítva úgy, hogy a külső vonalak (amelyek eredetileg a rést alkották) pontosan lefedjék a gyémánt forma „V” vonalait. A szalvétát hajtsa félbe a középső rés mentén, erősen fogja meg az egyik kezével középen és az alsó végén húzza át a gyűrűt.


17. Boríték

A jó hírek szimbóluma, vagy az e-mail ikonjának imitációja. A szalvétát hajtsa félbe, egy téglalapot kap. Képzelje el a bal szélső oldal középpontját. Ebben hajtsa mindkét oldalsó sarkat befelé, amivel egy vastag nyílformát alakít ki, háromszöggel a bal végén. A jobb oldalt csak hajtsa át a háromszög felé, hogy a jobb széle a háromszög alapjával egyenesbe kerüljön. A háromszöget ezt követően ismét hajtsa jobb felé. Az egész szalvétát fordítsa el 90 fokkal. Egy borítékot kapott.

 

18. Szélforgó

Mozgást idéző játékos forma. Az összes sarok behajtásával pontosan a szalvéta közepébe négyzetet alakít ki, amit 90 fokkal fordítson el (az átlós rések most „X” formát alkotnak). Vízszintesen hajtsa be az alsó és felső felét is a középvonal irányába. Egy téglalap keletkezik, hasadékkal a közepén. Ismét hajtsa be, most jobbról és balról, négyzet alakúra függőleges hasadékkal. Az ujját tolja bele oldalról az egyik hasadékba, fogja meg a háromszög alakú hegyeket, az egyiket húzza ki oldalra és a másikat úgy hajtsa át, hogy az elsőre merőleges legyen. Ismételje meg a másik két heggyel a másik behajtás alatt. A gyerekek által kedvelt pálcás szélforgó alakja keletkezik.

 

19. Álló legyező

Szép, harmonikus legyező a hely kitöltéséhez. A szalvéta félbehajtásával egy téglalapot kap. Fordítsa rövidebb oldalával maga felé, és mindkét oldalról egyszerre fogja meg mintegy két ujjnyi szélességben. Kezdje el harmonikaként hajtogatni, mintegy 6 – 8-szor, de ne egész hosszában. A harmonika utolsó két elemét alkotó részét már ne hajtsa be. A behajtogatott részt nyomja az asztal felé, a szabad része (a két nem hajtogatott rész) legyen felül. A tenyere élét helyezze átlósan a szalvéta közepébe és törje meg körülötte. A kilógó részt hajtsa háromszög alakúra és tolja bele – támaszként fog szolgálni. Terítse szét a legyezőt.

 

Legyező alakú szalvéta

20. Hármas evőeszköztartó zseb 

Ezt francia stílusú hajtogatásnak is hívják. Ez a hajtogatási mód a szalvétában külön helyet alakít ki a kanál, kés és villa számára is. A szalvétát hajtsa félbe, majd ismét félbe. Egy négyzetet kaptunk, amely a szalvéta méretének negyede. A nyitott sarok legyen jobbra fent. Fogja meg a felső réteget a szabad sarkán és hajtsa be diagonálisan lefelé, a bal alsó sarokba. Majd fogja meg a második réteget és hajtsa be hasonlóan, de ne pont középre, mint az elsőt. A második réteg sarkát tegye a behajtott első réteg alá. A harmadik réteget hasonlóan hajtsa be, mint a másodikat. A hajtások intervalluma azonos legyen. A szalvétát óvatosan fordítsa meg a hajtásokkal lefelé. A bal harmadát (magasságban) tegye befelé, majd a jobbot azon át. Ismét fordítsa meg a szalvétát. Három retesz keletkezett diagonális nyílásokkal az evőeszközöknek.

 


05.11.2019


További cikkek